Új stockfotó oldal, mely boríthatja a rendszert

Mint ahogy a petapixel.com oldal is beszámolt róla, Bruce Livingstone az iStockphoto alapító atyja új stockfotó oldalt indított, mely minden eddiginél nagyobb jutalékot kínál fotósainak. Az oldal viszont egyelőre meghívásos alapon működik.

Bruce Livingstone először akkor alkotott nagyot, mikor életre hívta az iStockphoto.com microstock fotókat árusító weboldalt. Új trendet indított el, az olcsón megvásárolható microstock fotók fenekestül felforgatták a fotográfia iparágát, és olyan karriereket hoztak létre, mint például a világ egyik leghíresebb “sztokkeréé” Yuri Arcursé. Már már rengeteg microstock oldal létezik, és rengeteg fotós foglalkozik a témával, így meglehetősen túltelített ez a piac (is). Livingstone viszont mindenképpen sikerként könyvelheti el vállalkozását, ugyanis a piac felforgatása után potom 50 millió dollárért adta el a Getty Imagesnek a céget 2006-ban.

Azok után, hogy a Getty és az iStock háza táján mostanság problémák vannak (ld. keretest alább), Livingstone beváltotta ígéretét, miszerint új, merőben más rendszerű stockfotós oldalt indít, ami kevésbé szipolyozza ki az ún. contributorokat, vagyis a multimédiás tartalmakat feltöltő felhasználókat (fotósok, illusztrátorok, videósok stb.).

Az elmúlt hetekben, hónapokban kisebb botrány tört ki a Getty tulajdonában lévő iStockphoto-n, ugyanis a Getty tavaly megegyezett a Google-lel, hogy 5000 darab stockfotó licencét átadják a keresőóriásnak, és mindezért az érintett contributorok egyszeri 12 dolláros díjat kapnak. Ez kisebbfajta lázadást indított el, február 2-ára jónéhány contributor tömeges kép-törlést időzített, megpróbálván ezzel megnehezíteni a Getty dolgát. Sokan ágáltak a cég döntése ellen, többek közt az egyik legnagyobb iStock contributornak számító Sean Locke is, aminek az lett az eredménye, hogy Locke kapott egy értesítést az iStockphototól, hogy 30 napon belül törlik a regisztrációját. Mindezt annak fényében, hogy Locke az iStock top 5 contributora közé tartozik, 2004 óta tag, portfóliója több mint 12.000 fotóból áll, és ezidáig közel egymillió licencet adott el az oldalon.

Az újonnan alapított Stocksy.com weboldal ígérete szerint a microstock oldalaknál szokásos 20-30%-os jutalék helyett 50%-ot kínál a sima eladásokra, és 100%-ot a kiterjesztett licencekre, ráadásul egyfajta együttműködési rendszerben fog zajlani az értékesítés, ami azt jelenti, hogy az oldalt a fotósok fogják tulajdonolni és működtetni. A Stocksy céljai között említi, hogy a “tagoknak fenntartható karriert, tulajdonrészt, valamint szakmai és részvényesi stratégiát kínáljon”. A Stocksy alapötlete az, hogy a befolyó licencdíjak teljes összegét kifizeti a contributoroknak, és az évenkénti osztalékon és pártfogói juttatáson túl tényleges részvényesi pozíciót biztosít tagjainak.

A Stocksy meghívott tagjai már meg is kezdhetik a működést, külsősöknek azonban nem áll nyitva az ajtó, legalábbis egyelőre. Meglátjuk mi lesz a dologból.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Frobertol

    Hát pár éve az Istock elég mocskos mód megvágta a jutalékokat. Simán vissza vágta 15% ig, és megszüntette azt a remek rendszert is ami ugye long life típusú volt. Mindezt azért tette, mondván hogy nem fenntartható és sok a költsége. ha-ha Így jött létre a lényegében 80/20 arány. Sajnos egy pár oldal elkezdte követni ők is vágtak a contributorok jövedelméből. Én örülnék ha valaki ezt a trendet megtörné. Hamza Péter is ugye anno eladta a stockexpertet a Gettynek és ő is csinált egy újat, ahol 50% a jutaléka a contributornak. Szerintem ez így tisztességes.
    Jó lenne a IStockot és hasonló kiszipolyozó oldalakat a nagyok ott hagynák.
    Az említett Arcurs pedig saját oldalt hozott létre, peopleimages néven. Persze mint tudjuk ő nem egyedül dolgozik hatalmas nagy apparátus gyártja ipari mennyiségben a képeket. 70 ezer képpel már lehet saját oldalt nyitni. Ráadásul több marad nála és a vásárló is olcsóbban juthat a képhez, a rendszerből kizárták a kapzsi ügynökséget. Persze a kis halaknak ez nem járható út.
    Nyitva tartjuk a szemünket és remélem nem csak meghívásos lesz a Bruce féle oldal.
    Amúgy meg amit Getty müvel az undorító. mindent felvásárol mindenhol nagyon keveset ad vissza a képek tulajdonosainak. Pl a flickren is vannak képek amit e Getty árul.
    Az pedig sokat elárul róluk hogy az egyik top5ös istenüket lelkifurdalás nélkül kivágják.