Második legjobb 50-es lett a Sigma a DxO tesztjén

Vezet a Zeiss Otus 55/1.4, de hajszálnyival csak, ráadásul a Sigma autofókusza erős fegyvertény a Zeissel szemben. A Canon obijai pedig elbújhatnak. A DxO Mark laborjában összehasonlították a Canonra való 50-eseket.

Elég hamar kijött a teszt a DxO-tól, talán nem véletlenül. Szerintem egy objektív se hozta még ennyire lázba a piacot, mint a Sigma 50/1.4 Art, minden létező fotós oldalon, blogon és fórumban volt már téma vagy épp most is erről beszélnek, alig várják az emberek, hogy megjelenjen. Minden jel arra utalt, hogy valóban bitangjó minőségű lesz az objektív, a DxO-nál most laborkörülmények között be is bizonyították. Nem kamuzott a Sigma, amikor a 4000 dolláros Zeiss Otushoz hasonlítgatták a marketingszövegben.

A lista első helyezettje azonban a Zeiss Otus 55mm f/1.4 lett, a nagy rivális élességben megegyezik a Sigmával, fényáteresztő képessége azonban jobb. Ugyan mindkét objektív f-értéke 1.4, de ez ugye egy elméleti érték, a tényleges fényáteresztő képességet mutató T-értéke a Sigmának T/1.7, a Zeiss Otusé T/1.5. Torzításban és vignettálásban azonban a Sigma veri a Zeisst, kromatikus aberráció terén pedig ugyancsak pariban vannak. Mivel a tényleges fényáteresztő képesség a képminőséget nem befolyásolja, ezért mondhatjuk, hogy egy az egyben sikerült a Sigmának megalkotnia a Zeiss mesterművét negyedáron.

A Canon 50mm f/1.2L optikáját is bucira verte a Sigma, élességben jobb, kevésbé torzít, kevésbé vignettál és kevésbé aberrál, mint a Canon L-es obija. Itt is a Canon a fényáteresztő képességben nyert, dehát egy 1.2-es obit hasonlítunk 1.4-hez, tehát ezen nem lepődünk meg. Jogos lenne a kérdés, hogy “dehát a Canont f/1.2-n vizsgálták a Sigmát meg f/1.4-en, még jó hogy a Canon jobban vignettál és aberrál”. Ki kell ábrándítsak mindenkit: a DxO minden optikát megvizsgál minden rekesztértéken és súlyozott pontszámozással értékeli őket. Szóval ha azt mondják, hogy a Sigma jobb mint a Canon, az vélhetőleg úgy is van, nem csak relatív. (az más kérdés, hogy a DxO mennyire szereti a Canont, eddig minden gépüket és optikájukat lehúzták, így egyesek már bundaszagot vélnek érezni…ezt nem tudhatjuk)

Többet nem dumálok, beszéljenek a táblázatok és a számok, mi meg várjuk a május elejét, amikor ha minden jól megy, egyet meg tudok kaparintani egy összehasonlítós tesztre és akkor minden kiderül.

Addig is a Sigma 50mm f/1.4 Art előrendelhető itt.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Powershot

    linken:http://blog.fotosarok.hu/2014/04/megvan-a-sigma-501-4-art-ara-2/

    Találtam egy 155 MB-os tesztet. A tesztben a Zeiss 55 került összehasonlításra az 50 ART-al.

    Klikk ide:

    http://sigma-rumors.com/2014/04/full-size-jpegs-sigma-50mm-f1-4-art-sony-a7r-available-download/

    és a video

    https://www.youtube.com/watch?…

    155 MB-os fájl

    https://creative.adobe.com/share?location=https://cc-eu1-prod.adobesc.com/api/v1/assets/128b97af-92b4-43c6-a774-b9289eed9f94

    Ezt egy régi sigmas hírrel kapcsolatban írtam.a fenti észrevételt, azóta többször megnéztem a a bögyös hölgyeményről készült tesztképet és videót.
    A fotós egy egyszerű tesztet csinált a téglafalon lévő névjegykártyájáról, míg a modellről 36 mp felbontásban portrét Zeissel és az ART-al. A téglafalas tesztnél a sarkokat érdemes megnézni, talán ott látható a két obi közötti eltérés.

  • Hát én még várnék ezzel a buciraveréssel egy kicsit. Ha majd egy év elteltével is ilyen remekül teljesít a Sigma, mint ahogyan azt a tudomány állítja… Nekem valamiért nem sikerült még elfelejtenem azt a sok-sok tönkrevágott pillanatot, amit annak bizonyos megbízható fókuszrendszernek köszönhetek. Na majd meglátjuk…

    • scarbantia

      Azért sokat fejlődött, de korántsem tökéletes. A 35/1.4 Art élhető kategória, de azért hibázik rendesen, főleg nem keresztszenzoros AF ponttal. (újabb firmware-el amúgy lényegesen jobb lett) Viszont ez a teszt az 50-essel nagyon nem győzött meg:

      http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Sigma-50mm-f-1.4-DG-HSM-Art-Lens.aspx

      Az 5D Mark III csoda AF rendszerével olyan melléfókuszálásokat csinál, ha jól számoltam 10-ből 4 fotó nem éles teljesen, és ebből van ami használhatatlanul mellé ment! Azért ez aggasztó.
      Nagyon remélem, hogy fognak még idővel kiadni AF algoritmust javító firmware frissítéseket, ahogy tették a 35/1.4-nél is(persze ahhoz is tessék tovább reszelni a dolgot, mert még mindig nem az igazi).

  • Powershot

    Tesztnek nem mondanám ezen a linken lévő fotókat

    http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/sigma-50mm-f1-4-dg-hsm-art-canon-preview-samples/slideshow

    Letöltve a képeket érdemes megnézni az AF pont helyzetét. Némi pontatlanság ellenére én nem gondolom, hogy a Sigma 50 ART nem tud együtt dolgozni a 5 D Mark II-es vázzal a fókuszáláskor. Mindenki döntse el ezt….

  • Pöti

    Nekem az a bajom ezekkel a tesztekkel, hogy nem teljesen relevánsak, ugyanis a tesztben szereplő némelyik objektív akár 10-15 évvel régebbi konstrukció is lehet, mint a legújabb, ami miatt csinálták a tesztet. Persze, tudom, azért lehet őket összehasonlítani, mert azok is a még kapható 50-es kínálat része. Számomra az is érdekes, hogy az EF 50 1.4 rosszabb a tesztben mint az 1.8. Nekem volt mind a 2, nem is egy, szerintem senkinek sem kérdés aki valaha is használta őket, hogy az 1.4 jobb.