7D Mark II külcsíny különbségek

Újabb fotók kerültek elő a Canon pro APS-C-jéről. Íme az összehasonlítás a régivel.

Túl sok különbség nincs a régi 7D és az új külleme között, az ergonómián látszik hogy dolgoztak, hogy jó, vagy rossz irányba-e majd kiderül, illetve a gombkiosztást is átszabták picit. Bekerült az 5D Mark III-ból már ismerős RATE gomb, amellyel a képeket a kamerában is már megcsillagozhatjuk 1-5-ig, amit aztán a Bridge és a Lightroom felismer otthon, illetve bekerült a “négyzetben ecset” gomb, ami a régi Picture Style gomb áttdolgozott változata. Ezúttal már nem csak a képstílusokat érjük el vele, hanem a multiexpo és HDR módokat, illetve képvisszanézés módban két kép összehasonlításának üzemmódját, ekkor két hasonló fotót láthatunk az LCD-n egymás mellett, összehasonlíthatjuk a kompozíciót, a hisztogramot, az expozíciós adatokat.

A 7DII is megkapja a nagyító gombot, a régi 7D-ről (vagy épp 50D-ről, 40D-ről stb) váltóknak előre szólok, hogy nehéz lesz megszokni a használatát, ugyanis a régi, évek alatt berögzült kétgombos nagyítás-kicsinyítés helyett az új Canon rendszerben először belenagyítunk a képbe (menüben egyedileg meghatározható mértékben), majd az első tárcsával tudunk tovább nagyítani vagy kicsinyíteni, illetve több képes nézetekbe váltani. Pozitívuma a rendszernek, hogy expo után ha nem nyomjuk meg a visszanézés gombot, hanem egyből a nagyítót, akkor a kamera rögtön a fókuszpont területére nagyít bele a képbe. Élesség ellenőrzéshez ez gyorsabb módszer, mint a régi, de tényleg nehezen áll rá az ember keze először a gombos-tárcsás módszerre.

A RAW-JPEG váltó gomb eltűnt a vázról, jóllehet valamelyik gombhoz biztos hozzá lehet majd rendelni ezt a funkciót, a Q-gomb átkerült a jobb hüvelykujjhoz, és halleluja, örülhetnek a leendő tulajok, a Canon nem cserélte a joystickot nyolcirányú gombra, sőt valami billenőkapcsoló is került köré, de egyelőre nem tudni mi a funkciója. Megjegyzem a hátsó tárcsán is van négy pötty így az is lehet, hogy a tárcsát majd nyomkodni is tudjuk.

A módválasztó tárcsa kapott Lock gombot, hogy véletlenül ne lehessen eltekerni, a státuszkijelző feletti gombok funkcióját pedig úgy tűnik mindegyiknél felcserélték. Az LCD alatt mikrofon nyílást lehet még felfedezni, így kettő van belőle a gépváz hátulján. Gondolom sztereo lett így a mikrofon.

Érdekes még a vakupapucs előtti négyszögletű dudor. Vajon mi kerülhetett oda?

Ha már képek szivárognak, nincs messze a bejelentés.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • engem az foglalkoztat, hogy mi lehet az a kapcsoló féle a joy körül? :)

    • bár elképzelhetőnek tartom, hogy a hátsó tárcsához hasonlóan ez is ki-be kapcsolható lesz majd. :)

      • a vakupapucs elé szerintem a GPS kerülhetett

    • Ajtay Zoltan

      Feltehetoleg a fokusz mod vagy terulet gyors valtasara szolgal majd.

  • Barni

    Azt is mondhatnánk,hogy egy 5D m III-as kicsinyitett verziója az új 7D m II…amit sajnálok belőle az a WI-FI,de a fémház miatt nem tudták belerakni a japán mernökök…
    Az én legfőbb kérdésem az érzékelője körül forog…vajon tudott-e újitani a Canon érzékelő terén, vagy maradt a régi kinlódás (ugye a Nikon már rég elhúzot APS-C terén)?

    • KTobi

      Ha látjuk a hivatalosat, akkor tudjuk mi maradt ki. A fém váz nem zárja ki automatikusan a wifit. Csak az antennának kell kilátni. Elhelyezhető akár a felpattanó vaku műanyag borításába is (vakuvillanás lehet bezavar), vagy máshol a külső műanyag és a fém váz között. (vannak fém tetejű laptoppok is)
      Legyen egy korszerű modern szenzor, legalább 2FÉvel jobb a 40Dnél és ki van választva az utód.