Áttörés a Samsungnál? Itt a top-level NX1 MILC.

A Samsung is ma bemutatta a top-kategóriás MILC gépét, ami úgy néz ki, mint egy DSLR és még különbet is villant.

Legyintünk, legyintünk, hogy csak egy Samsung? Azért nézzük meg azokat a specifikációkat, ennek a masinának semmi szégyenkeznivalója nincsen, elég sok gépet lever, ami a tudását illeti.

A Samsung úgy látszik kőkeményen a pro-DSLR használókat célozza meg az NX1 géppel. A váz mérete akkora, mint egy DSLR-é és úgy is néz ki, de valójában egy tükörnélküli, cserélhető objektíves gép. Ennél már nem írhatjuk a “rendszerkompakt” szót, mert ez a gép minden, csak nem kompakt. A kamera sajnos csak APS-C méretű szenzorral bír, erre viszont a gyártó 28 megapixelt bírt rápakolni, ami talán rekord az APS-C piacon, de ennek nem néztem utána. Mondanánk, hogy ennyi megapixel ilyen kis szenzoron majd jó sok zajt eredményez, de erre se vegyünk mérget, ugyanis a Samu egy speckó szenzort tett a vázba, ez pedig a BSI-CMOS, ami backside illuminationt jelent. Ide hallom, hogy mondjátok, ez nem is új, hallottunk már róla sokat. Jah, de rendszerint mobiltelefonok és hasonló játékszerek esetében, a Samsung az első, aki ezt a technológiát egy APS-C méretű szenzorba pakolta (eddig a legnagyobb BSI szezor 1″-es volt). Ennek lényege, hogy a szenzor áramkörét teljes egészében annak fénygyűjtő elemei mögé helyezik, miáltal ezek több fényt tudnak gyűjteni, mint a hagyományos szenzorok.

A másik nagy truváj a top-Samuban a 4K videó rögzítési lehetőség (HDMI-n keresztül 4:2:0 8bit 4K videót lő ki), ami még azért ritka a fotós piacon, bár nem egyedülálló. A gépbe hibrid autofókusz került, vagyis a kontrasztérzékelős technológiát vegyíti a fázisérzékelőssel. Ennek köszönhetően a keresőkép 96%-át fedik le keresztszenzoros érzékenységgel, a dpreview.com-on látható is egy frankó ábra erről:

Középen a keresztszenzoros, a széleken a horizontális és vertikális érzékenységű AF technológia

Ha ez nem lenne elég, a gyártó azt állítja, hogy a fázisérzékelős AF -2FÉ, a kontrasztérzékelős AF -4FÉ(!!!) környezeti fényig működőképes. Ha utóbbi igaz, akkor a Samsung NX1 ver mindenkit a piacon Canontól a Nikonon át a Pentaxig. Ezt egészíti ki a Samsung szinte egyedi AF segédfénye, ami 15 méterig hatásos és a rendszervakukhoz hasonlóan fénymintát vetít a témára, segítve ezzel az autofókuszt. ÉS MÉG ehhez társul az impresszív ISO teljesítmény, melyet 51200 értékig tekerhetünk (natív 100-25600). Tovább is van, mondjam még? A RAW 14bit-es normál fotó módban, illetve 12bit-es sorozat módban, ezeket az állományokat viszont a kamera 15 kép/mp sebességgel is képes lőni, akár folyamatos, követő autofókusz mellett is. A AA szűrőt ebből a gépből is kihagyták.

Forrás: dpreview.com

Az NX1-be 802.11ac protokollos Wifi került, ami gyors adatátvitelt tesz lehetővé, ezen kívül bluetooth és NFC is került a vázba, hogy okostelefonokkal, tabletekkel könnyedén, energiatakarékosan tudjuk párosítani.

A gép leggyorsabb zárideje 1/8000s, a vakuszinkron 1/250s, az LCD és az elektronikus kereső mai top kategóriának maximálisan megfelel, előbbi érintőképes. A váz egyébként időjárásálló, de GPS nem került bele. Kártyát csak egyet tehetünk bele, mégpedig az SD/SDHC/SDXC fajtákból.

Az új Samu váz ára 1500 dollár lesz, már csak jófajta objektívek kellenének.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • kontrasztérzékelős AF -4FÉ(!!!) környezeti fényig működőképes. Ha utóbbi igaz, akkor a Samsung NX1 ver mindenkit a piacon Canontól a Nikonon át a Pentaxig.

    Hogyhogy Pentax?! A Piac nem csak Canonból és Nikonból áll?
    Mert ellenkező esetben akkor már igazán utána lehetett volna nézni, hogy némely gyártók bizonyos (és nem feltétlenül a legmagasabb kategóriát képviselő) modelljei a –4 FÉ környezeti fényig működőképes kontrasztérzékelő AF-et már jó éve tudják.

  • Gulyás Tamás

    És hol a gép?

  • Ирина Белько

    Szép kamera! Én is fotós vagyok. Másik fényképezőgépem volt. DE egy menő cég azzal a kéréssel kereste meg, hogy készítsen kaszinóterem fotókat a https://legjobbkaszinok.net . Annyi pénzt ígértek, hogy meg kellett vennem ezt a fényképezőgépet. Azonban nagyszerű fotók születtek. Rendszeresen használom különböző eseményekre. Ajánlom!