Fresnel lencse került a Nikon 300mm f/4 obiba

A napokban mutatta be a Nikon a Nikkor 300mm f/4E PF ED VR objektívet. Sok az idegen jelölés, mik is ezek?

Ha tegnap jártál a blogon, akkor ezt a cikket már olvastad, de egy blogmotor frissítés miatt sajnos elveszett, ezért újra kellett írni.

Nemrég mutatta be a Nikon kínálatának legkisebb 300-as teléjét f/4-es fényerővel. Ami a jelöléseket illeti, odáig értjük, hogy ED, vagyis extraalacsony színszórású lencsetag, és odáig is, hogy VR, vagyis optikai képstabilizátor (ami egyébként 4,5 FÉ-es), de mi az a PF és E?

nikon300f4

A PF annyit tesz Phase Fresnel, tehát egy Fresnel lencsetagot épített a Nikon ebbe az optikába. Ennek köszönhetően az új 300/4-es obi 30%-al kisebb lett elődjénél (nincs 15cm) és mindössze 755 gramm. Nem újkeletű dolog azonban, hogy Fresnel kerül egy obiba, a Canon DO objektívek is hasonló elven működnek.

Nikon-Phase-Fresnel-PF-lens-explained-550x319

A lényeg az, hogy a Fresnel lencse átvariálja a kék, zöld és vörös fénysugarak fókuszpontját, így ha hagyományos lencserendszerrel kombinálják, ezek a sugarak egy pontban metszik az optikai tengelyt. Ennek eredménye a lényegesen kisebb kromatikus aberráció.

Na és mi az az E? Az előző – elveszett – posztban csak olvasói segítséggel tudtam kideríteni, mert a Nikon nem ír róla sehol. FrenkyPubnak köszönhetően azonban kiderült, hogy az E-betű az Electromagnetic Diapraghm Mechanism rövidítése, ami elektromágneses rekeszmozgatást jelent. Ez automata expozícióállítás és sorozatlövés kombinációjánál sokkal  pontosabb rekeszállítást biztosít, mint a D és G objektívekben lévő mechanikus blendebeugrasztás.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot