Korlátlan fotótárhely az Amazonnál

Az Amazon a felhőtárhely szolgáltatásában két új csomagot indított a multimédiás tartalmaknak.

Az egyik egy meglehetősen kedvező, 12 dolláros áron elérhető korlátlan fotótárhely, ami nagyon jól hangzik. Alig több mint évi (igen ÉVI) 2000 Ft-ért korlátlan mennyiségű fotónkat tárolhatjuk az Amazon felhőjében. Itt csak egyetlen bibi van, mégpedig a fájlformátum. Az Amazonnál fotónak a JPG (és gondolom a PNG és a GIF, talán a TIF) minősül, ezen kívül még a DNG formátumot fogadják el korlátlanul. Márkafüggő RAW fájlt is fel lehet tölteni, de ehhez közzé tettek egy listát a támogatott fényképezőgéptípusokról, ami történetesen elég karcsú:

  • Nikon (NEF fájlok) Nikon D1, Nikon D1X, Nikon D4, Nikon Coolpix A, Nikon E5700, Nikon AW1, Nikon D800, Nikon D50, Nikon D610
  • Canon (CR2 fájlok) Canon 5D, Canon 1D, Canon 1D MarkIIN, Canon Rebel SL1, Canon 60D, Canon 5D MarkIII, Canon 1D MarkIV
  • Sony (ARW fájlok) Sony A7, Sony A7R, Sony A6000, Sony NEX-5T, Sony NEX-3N, Sony NEX-6

Ne kérdezzétek, hogy a fenti listában mi a logika…Canon és Nikon fronton ősrégi gépek, kivéve kettő típust, ami mai. A Sonynál egy árnyalatnyival jobb a helyzet.

Ha más gépünk van, már mélyebben zsebbe kell nyúlni, a korlátozás nélküli multimédia tárhely éves díja 60 dollár/év, ennél bármilyen fotót, videót, zenét vagy dokumentumot feltölthetünk korlátlan mennyiségben.

Az Amazon Cloud Drive szolgáltatását itt találjátok.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Egy kalap kaki ez a lista. :(
    Töltöttem fel Canon 450D, 50D, 70D, 5D2, 5D3 és 6D RAW-okat, gond nélkül megjeleníti őket. A Nikon 1 V1 raw-ját csak kis előnézetben mutatja. A Sony A77 raw fájllal viszont nem tudott mit kezdeni, de mindegy is, jó kis backup lesz ez, főleg ennyi pénzért :)

  • scarbantia

    Csak én vagyok ilyen maradi, hogy valahogy nem vágyom ezekre a felhős dolgokra?

    • Én egyetlen dolog miatt nem használom, az az internet kapcsolatom. 21. század ide vagy oda, azzal a feltöltési sebességgel ami rendelkezésemre áll szerintem napokig tartana feltölteni egy-egy komoly anyagot a felhőtárhelybe. Ez így nonszensz. Aho lakom, ott csak ADSL kapcsolat van, abból is max 15megabites, aminél a feltöltési sebesség 2-3 megabit. Pedig jó lenne. Külső vinyón tartom az archívumomat, ami tönkremehet, eléghet, ellophatják stb. Mindig mondják, hogy fizikailag két helyen kell tartani, ilyen szempontból a legbiztonságosabb a felhőtárhely. Ott a legkisebb az esély, hogy megsemmisül. Persze emellett még otthon is tartani kell egy kópiát mindenből. De amíg a hipergyors internet nem elérhető mindenhol, addig gázos. Sok helyen még ma is csak mikrohullámú internet érhető el, ami átlag 3/3 vagy 5/5 megabites és rendszerint kétszer annyiba kerül, mint egy 200-500 megabites kábeles net bent a belvárosban.

      • scarbantia

        Nekem egyszerűen nincs kedvem/bizalmam szolgáltatóra bízni az adataimat. Persze igazából mindegy, a digitális világban kihal a magánszféra, csak ahhoz nincs hozzáférés, amihez nem akarnak.
        Amúgy a nettel én is szarul állok. Itt is csak ADSL lett volna, illetve csak magentahóm, de drágáért lassút, meg még fizess elő telefonra is, persze. Így lett egy 20+100GB-os mobilnetem némi kedvezménnyel, ami szintén kevés, de legalább vihetem magammal.
        Adattárolásra meg van egy home szerver RAID tömbbel(ha lesz rendes netem, lehet beüzemelem saját felhőnek), meg időnként egy offline mentés.

  • Tamás Kálosi

    Ez a lista, tényleg nem annyira mérvadó. Én is kipróbáltam és Nikon D90,D7000, D750 Raw fájlokkal is megy. Plusz a Tiffek, jpegek….szóval én el is kezdtem uploadolni a 3 terrás fotó archívumom mert évi 2000Ft-ért a hülyének is megéri :) Csak picit lassú, azaz nem, de 3 terra lesz vagy egy hónap mire feltölti. de lehet pause-zni a feltöltést szóval még az sincs hogy nélkülözni kell a netet vagy nem lehet a gépet kikapcsolni.