Mennyit keres egy átlag fotós egy esküvőn?

Megjelent a neten egy cikk, ami egy összahasonlító táblázatot tartalmaz 2013-ból és 2014-ből, melyben láthatjuk, hogy az amerikai ifjú párok mennyit költenek egy esküvőre…ezen belül fotósra, videósra. Üljetek le, kapaszkodjatok meg, és olvassatok tovább.

A The Knot nevű weboldal készített ilyen irányú felmérést, amiben 16.000 menyasszonyt kérdeztek meg az anyagiakról. Hát van egy kis különbség a magyar viszonylatokhoz képest.

Forintosítva kb így néz ki néhány kiragadott részlet a tavalyi évből:

  • Összköltség: kb. 9 millió Ft
  • Vacsora/lagzi helyszín: kb. 4 millió Ft
  • Fotós: kb. 740.000 Ft
  • Videós: kb. 520.000 Ft
  • Szervező: kb. 570.000 Ft
  • Zenekar + DJ együtt: kb. 1,3 millió Ft
  • Menyasszonyi ruha: kb. 400.000 Ft
  • Torta: kb. 150.000 Ft
  • Gyűrűk: kb. 1,7 millió Ft

chart

És ez csak az átlag! Fotós 2.556 dollár. Kint ez nem sok. A top-level fotósok a világ nyugatabbi felén 5-6-8.000 dolláros áron vállalnak esküvőt, de a hírek szerint akad 10.000 dolláros kattintómester is.

Ehhez képest Magyarországon szerintem kimondhatom, hogy egy átlag esküvő összköltsége annyi sincs, amennyit a tengerentúlon a gyűrűre költenek. Nem is lenne ezzel gond, ha a szolgáltatóknak itthon nem ugyanannyiba, de inkább másfélszer annyiba kerülne munkájához szükséges ráfordítás, anyagköltség stb.

Ha csak a fotósnál maradunk… Kint egy szem esküvő árából kijön egy felső-középkategóriás fullframe DSLR, itthon meg nem ritka, hogy egy teljes szenzon alatt tud csak a fotós annyit összeszedni. Ezek után miért csodálkozunk, hogy az új Canon 11-24L egymillió Ft-os árcímkével került a boltokba? Vagy hogy az 5Ds R is millió fölött van?

A kérdés itt már csak az, hogy meddig lesz ez így? Megérjük-e mi még azt, hogy legalább ezeket megközelítő árakon dolgozhassunk?

De hogy ne érezze magát átverve a kedves olvasó e cikk címe láttán, leírom a becsült magyar árakat…persze én nem kérdeztem meg 16.000 menyasszonyt (lehet meglepődnék):

  • Összköltség: kb. 1,5 millió Ft
  • Vacsora/lagzi helyszín: kb. 500-600.000 Ft
  • Fotós: kb. 120.000 Ft
  • Videós: kb. 90.000 Ft
  • Szervező: kb. 0 (nulla) Ft
  • Zenekar / DJ: kb. 150.000 Ft / 80.000 Ft (vagy-vagy, egyszerre kettő nem sűrűn van)
  • Menyasszonyi ruha: kb. 80.000 Ft
  • Torta: kb. 20.000 Ft
  • Gyűrűk: kb. 2-300.000 Ft

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Azért őszintén szólva, nagyon nem hiányzik nekem, hogy ilyen árakon menjenek a dolgok. Ott is ráépült egy ipar az értelmetlen pénzszórásra.
    Egyébként értem, az esélyeink nem egyformák. Mondjuk itthon azért reálisan 150-200e Ft kéne legyen egy esküvőfotózás, a belefektetett munkát és költségeket nézve. Jó esetben el lehet jutni idáig.
    2-300e Ft gyűrűre? Szerintem az nagyon-nagyon sok…

    Vannak, akik egyetem végén házasodnak. Pénzük nincs, de látszik rajtuk, hogy komolyan veszik az egészet, őszinték az egész esküvőhöz, szívből szól minden. Nagyon jó velük együtt dolgozni! Csak megélhetés nincs belőle… :)

    • Való igaz, mi is 110-ért vettük a két gyűrűt (de nem is 14, 18 meg 24 karátos, csak 8. Addig nem is tudtam hogy létezik 8 karátos arany :D)… De ez a létező legolcsóbb volt, ami még jól nézett ki. A többi (14-18 karátosok) úgy kezdődött, hogy 100-110ezer/db.

  • Rolf

    Nem a számok között van a baj, hanem a fejekben. Ha rend lesz a fejekben, rend lesz a számok között is. Ez érvényes megbízói és fotós oldalról is.

  • Jesus

    Komolyan most jöttetek rá hogy nyugaton többet keresnek az emberek?

    • Mostanság jöttünk rá, hogy ENNYIVEL többet keresnek…Az hogy többet az nyilván nem volt kérdés.

  • Balázska

    Számomra az is érdekes, hogy a videós itthon és külföldön is kevesebbet keres, mint a fotós. (lehet, hogy ez még a régi, vállkamerás árazás, de ma már) egy videós is legalább olyan drága géppel dolgozik, mint a fotós, objektívparkkal, kameramozgató eszközökkel, amiket fel is kell szerelni úgy, hogy ne maradjon le az eseményekről (gyakran 2 fős stáb kell), és a vágás (színkezeléssel) is egy picit időigényesebb, mint a fotók utómunkája.

    • Ez így van. Ha művészkedni akarnak, akkor kell a kétfős stáb. Egyrészt azért, mert amíg az egyik művészkedik (sliderezik, drónozik, stb), addig a másik dokumentál. Sok a cucc is, amiket mozgatni, összerakni, szétszedni kell, az is gyorsabban megy, ha két ember van. A lagziban sem ritka, hogy az egyik a felvételt készíti, a másik világít, illetve ott van még a két szögből kamerázás dolog, ami szintén sokat dob egy videón. Szóval igen, a fent megjelölt összeg inkább a hagyományos vállkamerás sztorira igaz, egy kétfős cinematográfus stáb többe kerül mint a fotós.

  • Paul Suha

    A helyzet az, hogy sohasem fogjuk itt Európában elérni az amerikai és ausztrál árszintet, amely abból ered, hogy más az emberek szemlélete, értékrendje és értékítélete. Amerikában tudnak erősebben árazni, mert ott ennek már kialakult hagyománya van, hogy a magasabb image birtokában lévő fotósok nagyobb összeget tudnak elkérni. Itt Európában is vannak bőven olyan ügyfelek és piacok, ahol meg tudnák fizetni az amerikai árakat, de más az értékítélete az egésznek, ezért sohasem fogják a túlárazást elfogadni. Európa legfizetőképesebb részein is a top-top esküvőfotósok 3-4000 euróért tudnak maximum elmenni. Egy tényleg jó fotós pedig jellemzően 1500-2000 euró körüli kategóriában dolgozik.

  • Morpheus

    Új kérdés! Mennyire művelt-tájékozott, messzire megyek, mennyire nyitott egy átlag megbízó esztétikai ügyekben, képes e különbséget tenni, észrevenni, felismerni stb? Csak ár és “hallomás” után bíznak meg vagy teljesítményed figyelembe vétele mellett. Engedted-e már át megbízónak az esküvői album képválogatásának hmm “előjogát”, dermedtél-e le már az eredménytől. (ez a sírás-röhögés-sírás-röhögés-sírás-le…orm megcsinálom végszóval)

  • wunderskatz

    És a magyarázat, hogy mindez miért van: http://hu.wikipedia.org/wiki/Balassa%E2%80%93Samuelson-hat%C3%A1s

    Szóval a dolog mögött nem az van, hogy “más az emberek szemlélete, értékrendje és értékítélete”, meg nem is az, hogy “a fejekben nincs rend”, és értelmetlen pénzszórásnak sem nevezném. :) Ahogy ezt egy szakdolgozatban az egyik lány jól összefoglalja: “a fizikai termékek árát a világpiaci ár határozza meg, a “tradable” (külkereskedelmi forgalomba kerülő termékeket előállító) szektor bérszínvonalának emelkedése átgyűrűzik a “non-tradable” szektorokba (ilyenek jellemzően a helyben igénybeveendő szolgáltatások) a munkaerőpiacon fennálló versenynek köszönhetően. Így a szolgáltatások ára relatíve alacsonyabb a fejlődő országokban, mint a fejlett országokban”. Ha fotós szolgáltatásra fordítjuk le a dolgot: az OK, hogy a Canon 5D nagyjából mindenhol ugyanannyiba kerül, de a felszerelés ára viszonylag kis része a fotós díjszabásának; a díjszabást befolyásoló tényezők túlnyomó többsége (fotós által igénybevett szolgáltatások, bérleti díjak, biztosítás, elvárt jövedelem, stb., stb., stb.) ugyanúgy drágább a fotósnak a fejlett országokban, mint a fejlődőkben. Tehát ha itthon is olyan árakon dolgoznának a fotósok mint pl. az USAban, akkor a szolgáltatás árából ugyan több Canon 5D-t vásárolhatnának, de az egyéb “non-tradable” szolgáltatásokból többé-kevésbé ugyanannyit (illetve ha többet is, semmiképpen sem hatszor annyit, mint amennyi a két fenti lista árai közötti különbség). :)

    • Paul Suha

      Természetesen ez igaz, amikor a magyar és az amerikai piacot hasonlítjuk össze. Ugyanakkor kiegészítésnek annyit megjegyznék, hogy amikor azt írtam, hogy “más az emberek szemlélete, értékrendje és értékítélete”, akkor én Európa legfejlettebb piacait és legerősebb gazdaságait hasonlítottam össze az amerikai és ausztrál vonallal. Mondjuk példaként a német és az amerikai keresetek között nem lehet hatalmas különbség (mint ugye a magyar és amerikai között), de mégis valamivel alacsonyabb ár van Európa fejlettebb részein is az emberek fejében, amikor egy esküvőfotós felkérésére gondolnak.

    • Rufi

      Ez pontosan így van. Az egyik legnagyobb hiba, hogy a külföldi és a magyar jövedelmeket úgy hasonlítják össze, hogy a külföldit beszorozzák az egyre gyengülő forint árfolyamával és a több-százezer forintos összeget ahhoz hasonlítják, hogy abból Magyarországon milyen gazdagon lehetne élni. Azt meg sokszor nem is tudják, hogy egyes külföldi országokban mennyivel drágább az élet.

      • Rufi

        A másik dolog, hogy én ugyan nem vagyok esküvőfotós és azt sem tudom biztosra, hogy hogyan megy ez Amerika többi részén, de Hawaiin elég sok esküvőbe futottam már bele és a fotósok mindig párban dolgoznak, szóval az összeget lehet mindjárt felezni.

      • Ádám

        Azért nehogy sírva fakadjak, hogy Svájcban drágább a Milka…
        Mondok egy egyszerű példát, mert személy szerint sosem azzal példálódzok, hogy Ausztriában a GYES 1200€ (1500-ról szállították le) míg Magyarországon az átlagkereset 850€, hanem azzal, hogy ugyanazért a munkáért nyugaton kb 3x magasabb életszínvonalat adnak.
        Sógorék itthon. Lány Recepciós egy nemzetközi szállodaláncban, fiú raktáros az Ikeában. Mondhatni csar éltek eggyik napról a másikra. Esküvő, saját lakás csak messzi-messzi álom…Kimentek Londonba. Lány recepciós egy nemzetközi szállodaláncban. Fiú vagy McDonald’s vagy raktár. Van iphone, iPad körút Skóciában (sajnos) már sok ismerősük lehúzta őket, hogy segítsenek, nem kapták vissza. Eljárnak szórakozni, kondiba…ja és két év alatt ezek mellett összejött annyi, hogy kiperkáltak egy közepes esküvőt és egy nászutat. Itthon a kondira alig futotta, ott ha megtetszik valami nem gondolkoznak, hogy drága-e. Telik rá. Szeretném, ha kiszámolná valaki, hogy egy pár itthon mondjuk raktári vagy mekis fizuból hány év(tized) alatt dob össze egy esküvőre, nászútra (Marokkó) valót a legújabb apple termékek mellett.
        Szóval azért annyira ne fulladjunk bele könnyeinkbe, hogy kint az élet is drágább, majd szervezek gyűjtést a luxemburgi szegénynegyednek. Emberek, nem az élet drágább, vagy olcsóbb! Az életszínvonal SOKKAL magasabb!

        • Hát igen. A minap számoltam össze, több mint 50 ismerősöm él és dolgozik már külföldön. Nem nagyon panaszkodnak. Ha olyan marha rossz lenne kint, már hazajöttek volna. És mindenki úgy ment ki, hogy kiszámolta, ha eszik-iszik, kifizeti az albérletet meg a rezsit meg mindent amit itthon is ki kell, akkor is marad havi 1000Euroja, amit félre tehet, akkor is ha valami áruházláncban dolgozik kulimunkát.

        • Rufi

          Sírva fakadni nem kell, hanem ki kell menni és kipróbálni. ;) Természetesen az életszínvonal magasabb a nyugati országokban, de közel sem annyival, mint azt sokan a fizetések forintosított értékéből gondolnák, én csupán erre akartam utalni, panaszkodni meg aztán végképp nem állt szándékomban. Hat éve élek az USA-ban és nagyjából azt tudnám mondani, hogy a magyar fizetésekhez képest a 4-5-6-szoros amerikai fizetésekhez körülbelül 1,5-2-szeres életszinvonalbeli különbség jár. Ez persze így is jelentős különbség, de nem annyira, mint amennyire a többség gondol az alapján például, hogy az USA-ban egy (vagy kettő) fotós 740ezret kap egy esküvőért, míg Mo-n csak 120-at.

    • wiki

      Magam azt gondolom hogy ez szabad piac, a képek és a képzelőerő szab határt a honorárium esetében. “Kishitű”, nem szerencsés dolog előkapni az excel táblázatot, és kielemezni egy velejéig érzelmi döntésre alapozó műfajt.

      • wunderskatz

        De hát most nem az egyén/megrendelő szempontjából elemzett a cikk, hanem az átlagról beszéltünk, amely sok-sok ember velejéig érzelmi döntését tartalmazza önmagában. :)