Szuper funkciókat kapott az új Snapseed

Találtam egy videót a neten, amiben egy jóember bemutatja a Snapseed 2.0 új funkcióit. Rég leszedtem már ezt a progit a telefonomról (a tabletet meg már eladtam), de most lehet hogy visszakerül.

A Snapseed az egyik legnépszerűbb fotószerkesztő app mobileszközökre, melyet korábban felvásárolt a Google és ingyenesen hozzáférhetővé tett. Sokan örültünk ennek, annak viszont már kevésbé, hogy az azóta eltelt időben elfelejtették frissíteni, így megragadt ott, ahol volt. Most viszont kijött a Snapseed 2.0 olyan funkicókkal, ami a nagytesóktól – mint a Photoshop – ismerhetünk. Egészen lenyűgöző miket tud a program. A fenti videóban csak a régi verzióhoz képest bevezetett újdonságokat mutatják be, de már ez is magáért beszél:

  • Faltól falig érő képek a szoftverben, melybe könnyedén belenagyíthatunk 100% és mozoghatunk képen belül.
  • Highlights csúszka: lehetőség van a csúcsfényeket külön kezelni, egész szépen vissza lehet hozni a túlexponál képrészeket.
  • Perspektíva korrekció automatikus kitöltéssel: lehetőség van horizontális és vertikális perspektívatorzulás korrekciójára is, mindezt a Photoshopból már ismert Content-aware fill funkcióval kombinálja az app, vagyis a perspektivakorrigált képet adott esetben nem szükséges megvágni, mert a program tartalomérzékeny módon kitölti a képhatáron kívül eső képrészeket (amik ugye a korrekció miatt képhatáron belülre kerültek).
  • Spot healing brush: lehetőség van képi elemeket, szenzorkoszt eltüntetni a képről. Elég csak rábökni és az app tartalomérzékenyen kitörli az adott részt.
  • History: egészen elképesztő History funkciót kapott a Snapseed. Már az is egy jó dolog, hogy visszalépkedhetünk a módosításokon, amiket addig végeztünk a fotón (nem csak az eredeti állapotot tudjuk visszaállítani), de… Egyrészt lehetőség van, egymástól függetlenül belenyúlnunk a korábbi módosításokba. Például ha első lépésként kivilágosítunk és kontrasztosítunk egy képet, majd második lépésként rányomunk egy vagány presetet, amitől mondjuk kiégett az égbolt, vissza tudunk menni az expozíció és kontraszt csúszkához, hogy korrigáljuk az első lépésünket. Ez meg a Photoshop Smart filters funkcióra hajaz. De ezzel még nincs vége, ha csak az égboltot akarjuk visszahozni, lehetőség van szelektíven alkalmazni a korrekciókat, ezt a Photoshopban History brushnak hívják. És még mindig nincs vége, ha több azonos képünk is van, nem kell mindegyiken végigzongorázni ugyanazokat a beállításokat, hiszen a Historyból ki tudjuk másolni a lépéseket és rá tudjuk másolni egy másik képre. És még mindig nincs vége, ugyanis a Historyban a lépések a kép elmentése, vagy akár az app bezárása esetén is megmaradnak, bármikor visszaléphetünk, visszaállíthatjuk az eredeti verziót.

 
Get it on Google Play

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot