Adaptív shortcut billentyűzet

Ha nem érted a címet, ne csüggedj, elmagyarázom. Piacra dobnak egy az épp használt szoftverhez alkalmazkodó billentyűzetet.

Egy Photoshop, Illustrator vagy épp a Lightroom meglehetősen sok gyorsbillentyűt (shortcutot) tartalmaz. Ezen gyorsbillentyűk 90%-át a használók 90%-a vagy nem is ismeri, vagy ismeri de nem használja. (Na jó, felmérést nem csináltam, megint csak magamból indulok ki, 90%-om a 90%-ot nem használja, mitöbb nem ismeri.). Voltak próbálkozások billentyűre ragasztható matricákkal, asztal háttérképnek berakható puskával, stb, de a végső megoldást a Sonder nevű cég találta ki.

sonderkeyboard

A billentyűzetük testreszabható minden általunk használt szoftverhez, mégpedig úgy, hogy a standard karakterek mellet egy-egy kis e-tintával működő kijelzőt tartalmaz, ami megjeleníti a billentyűhöz tartozó gyorsbillentyű funkciót. A 78 billentyűből 50-et tudunk testre szabni a Bluetooth billentyűzeten, és könnyedén ugrálhatunk a szoftverek között, úgy fog változni a billentyűzet képe is. Sőt, a billentyűzet nyelve és kiosztása is változtatható.

photoshopicons

Az első modell egyelőre Mac-hez készül csak, működik Windows alatt is, de néhány – egyébként nem testreszabható – gomb kifejezetten Mac-specifikus.

sonderkeys

A bibi csak ott van, hogy ez még nem létező termék (bár működő prototípus biztosan van), hanem a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon próbálják elindítani a vállalkozást. Az előrendelésért 200 dollárt akasztanának le az örlibördökről.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • FrenkyPub

    Nem egy nagy ujdonsag. Mar evek ota kaphato ilyen kutyu. Sot csak sima kiegeszito gombok is. Az mondjuk dicsoito, hogy e-tintas es nem OLED mint a konkurenseke altalaban lenni szokott igy talan olcsobb (legalabbis a gyartonak tuti). A kinezet egyertelmuen Maces vonalvezetesu, de szerintem elegge elcseszett. Nincs numpad csomo gomb csonkitva van. Egyszeruen hasznalhatatlan. Az elgondolas jo csak a design kinyirja a finkciot. Az meg elgondolkodtato mennyivel gyorsitana a munkat, ha nem az asztalon keresed a menuikont hanem a billentyuzeten. Mondjuk a legnagyobb hiba a PSben van, hogy o donti el marpedig ilyen kiosztast kell hasznalni es csak nagymertekben korlatozottan testreszabhato a hotkey tabla.
    Nekem altalaban eleg szokott lenni a wacom altal nyujtotta par programozhato gomb a legtobb alkalmazashoz. Aminel szinten kiirja apponkent eppen mire van raprogramozva… Igaz fejbol illo tudni. Meg ha lehet sajat magam altal testreszabott gyorsgombokat hasznalok. Igy tudom mi micsoda.