Új L-zoom, 5DX és 35/1.4L II jön

Legalábbis a pletykagépezet szerint az alábbiaknak megfelelően fog alakulni a Canon termékkínálata a közeljövőben.

A mindenféle pletykaoldalak információi arról szólnak, hogy több új L-es obi is érkezik. Az egyik állítólag egy zoom lesz, hozzáértők azt mondják, hogy a 16-35mm f/2.8L II obi cseréje meglehetősen aktuális. Ezt alátámasztja az is, hogy ez az optika nem került be az 5Ds-hez hivatalosan ajánlott objektívek közé. Persze még mindig előkerül a 24-70/2.8L IS kérdése is, de ez kevésbé valószínű, tán sosem jön el.

A másik tipp ennél konkrétabb, miszerint “csövön van” a Canon 35mm f/1.4L II, sőt már az árát is tudni vélik, amit a canonrumors.com szerint egy kereskedő erősített meg (pontosabban helyesbített). Ez alapján 1699 dollár lesz a start-price, ami átszámolva kb. nettó 480.000 Ft, vagyis nálunk a boltokban valamivel 600.000 Ft fölött várható. Kár érte… Viszont ha jól emlékszem vissza, hosszú idő után ez lesz az első újgenerációs Canon L-es fixobi (a kistele alatti tartományban) az új lencsebevonatokkal, és hát látjuk mire képes a Canon az újabb zoomjaival, így belegondolni is viszketős mit fog produkálni egy új L-es fix. Gondolom a Sigma ART obik lettek az új lécek, amit meg kell ugrani és a Canonnak van már 50 megapixele is, amit ki kell istenesen szolgálni.

A harmadik infomorzsa, hogy talán nyár végén, de max évvégéig jön az 5D Mark IV, amit még az is lehet, hogy nem is így fognak hívni, hanem 5DX-nek. Ezt arra alapozva állítják, hogy a Canonnál az X-jelű gépek fogják jelölni a jövőben a sport és eseményfotózás kategóriát, amik gyors gépek magas ISO-val, kis megapixellel és bitang autofókusszal (1DX, 5DX), az S-jelű gépek pedig a stúdió- és tájképfotós kategóriát képviselik majd, magas megapixelszámmal és impresszív képminőséggel (ld. 5DS).

Nikon pletyka továbbra sincs, ott vagy nagyon tudnak titkot tartani, vagy a Canon informátorok és pletykaoldal szerkesztők jóval aktívabbak. A nikonrumors.com oldal már szinte megszűnt pletykaoldalként működni, csak kis színesek, kedvező Amazonos ajánlatok, néhanapján Japánból kiszivárgott, talán soha meg nem valósuló szabadalmak vannak fent. Ha sikerül valamit idő előtt kitenniük, az általában pár órával a tényleges bejelentés előtt történik, amit kenjenek a hajukra…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot