Meg is jött a Canon 35L II, egy fél esküvő áráért

A Canon ma hivatalosan bemutatta a EF 35mm f/1.4L USM II fix objektívét.

A tegnapi kiszivárgott pletykáknak teljesen megfelel a specifikáció, így nem írnám le mégegyszer. Ami tegnap nem derült ki, az az új BR lencsetag megléte, ami egy teljesen új, ígéretesnek tűnő technológia a Canontól.

canon35iibrAnélkül, hogy nagyon belemennék a fizikai magyarázatokba (én se vagyok egy nagy guru) a lényeg az, hogy a kromatikus aberrációt képes minden eddiginél hatékonyabban csökkenteni azáltal, hogy az organikus BR lencsetag (Blue Refractive) másképp töri a kék fényt, így annak fókuszpontja a megfelelő helyre esik, csökkentve ezzel a CA-jelenséget (CA ugyanis akkor alakul ki, amikor a kék spektrumú fény fókuszpontja máshová esik, mint a színspektrum többi eleméé, így az éles képünk mellett egy kékes szellemképet kapunk. Ezt a fókuszpont különbséget hivatott áthidalni a BR lencsetag, mely a kék fényt ugyanoda gyűjti össze, ahol a többi szín fókuszpontja van. Bizonyára el lehet szebben is magyarázni ezt, én a konyhanyelv híve és tudója vagyok :))

canon35ii-2

Ami itt a nagy többséget igazán érdekli, az az objektív ára. 1800 dolláron fog indítani az optika az USA-ban októberben. Ez kb nettó 507.000 Ft, vagyis kb bruttó 644.000 Ft.

Aranyos volt egy (talán kanadai) kolléga egy külföldi oldalon, kommentbe írta az alábbiakat:

“I will have this in my hands the second it is available. Any professional photographer charging the correct amount for their work can afford this incredible looking piece of glass. It’s less than half a wedding!!!”

Angolul nem tudóknak: “A kezemben lesz mihelyst megjelenik. Bármelyik hivatásos fotós, aki korrekt árat kér a munkájáért megengedheti magának ez a hihetetlenül jónak tűnő objektívet. Kevesebb mint egy fél esküvő (ára)!!!”

Hát igen…részben igaz. Csak ő egy esküvői fotózás árának felére gondolt, mifelénk meg inkább egy átlag esküvő összköltségének a fele. Persze mindig megy a bla-bla, hogy külföldön drágább az élet, ott sem fenékig tejfel és komoly adók és biztosítási kötelezettségek vannak (utóbbit alá is tudom támasztani, jelentkeztem fotósnak egy külföldi munkára, és az volt az egyik kérdésük, hogy felelősségbiztosításom van-e mint hivatásos fotós. Itthon talán nem is ismert ez a fogalom, én is először csak néztem.), szóval biztos igaza van a sok józanul gondolkodónak, de azért minimum aranyos, amikor ilyen kommentet olvashatunk a világ túloldaláról…

canon35ii

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot