Az megvan, hogy eljött a 360 fokos videók kora?

Lehet hogy én vagyok lemaradva, ami bloggerként tény, hogy ciki, de személy szerint a napokban találkoztam először a 360fokos, interaktív videó fogalmával. Mostantól ráadásul nem csak a YouTube, hanem a Facebook is támogatja.

Mint kiderült, a YouTube-on ez év márciusa óta érhető el a 360-fokos videó lehetősége, de valamiért nem nagyon reklámozták, vagy legalábbis én kimaradtam a szórásból (meg egy kollégám is, akit épp most kérdeztem meg, hogy hallott-e ilyenről). A legfrissebb hír, hogy már a Facebookon is elérhető a szolgáltatás.

A 360-fokos videó egy egyszerű asztali gépen, vagy laptopon úgy néz ki, mint egy összeillesztett kétdimenziós körpanoráma. Így forog a videó. Ha azonban okostelefonon, vagy ami mégfrankóbb, tableten tekintjük meg, a látószög leredukálódik normál látószögre és ahogy forgatjuk a készüléket (vagy a készülékkel mi magunk forgolódunk), úgy tudunk körülnézni a videóban. Előre-hátra, fölfelé-lefelé. Az igényesebbeket úgy csinálták meg, hogy alul-felül alig tapasztalni illesztést, a gyorsabban (vagy más technikával) összerakott anyagoknál a földön ki van takarva, vagy el van mosva az illesztés.

Vicces, hogy megy egy film, és mi azt is meg tudjuk nézni, hogy mi van mögöttünk…jóllehet simán lemaradhatunk valami lényeges momentumról, amíg hátrafelé vagy oldalra nézelődünk, dehát ez az életben is így megy. ;)

Alább egy példa, de ide kattintva rengeteget találtok.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • GaPeti

    Kipróbáltam és tényleg működik. Egy két videóban látszik, hogy kreativ ötletekkel jól ki lehet használni a technikát. Kérdés hogy a felhasználók milyen videókat fognak majd feltölteni. De attól félek ez is el fog laposodni, és jönnek az unalmas tucat videók. :/