Nem értem a Canon logikáját

Bemutatták a pletykákban már beharangozott kompaktokat és az új MILC-et. Épp ilyesmit szeretnék venni, így érzékenyen érint a téma.

Nem értem a Canont. Hagyom is a fenébe a felvezető szöveget és a közepébe csapok:

Bemutatták a pro-kompaktnak szánt Canon G5 X-et és a G9 X-et. A számozást már ismerjük ugye a Canonnál, minél kisebb a típusszám, annál jobb, fejlettebb, profibb gépről beszélünk.

Eddig létezett G1 X (Mark II), G3 X és G7 X. Utóbbi kettő közé pozícionálják a G5 X-et, és a sor végére a G9 X-et. Ez idáig oké. Ami nem oké, hogy például a kereső mint olyan a magasabb kategóriájú gépek sajátossága, ha ezt a szegmenst nézzük. Az első szériás G1 X-en volt is átnézeti kereső, emiatt imádták sokan. A Mark II-n nincs, tehát ilyen téren lebutították. Nem hogy átnézeti nincs, de elektronikus sem (csak opcionálisan vakupapucsba csattintható). A G3 X-en sincs kereső és a G7 X-en sincs, ellenben a kettő között bemutatott új G5 X-en van. Hol ebben a logika? A legjobbakban nincs, a középkategóriásban meg van?

A G1 X-ben egyébként 1,5″-es szenzor van, az összes többi G.. X-ben 1″-es. A G1 X obija 24-120mm f/2.0-3.9, a G3 X egy ultrazoom 24-600mm f/2.8-5.6, a G5 X 24-100mm f/1.8-2.8, a G7 X 24-100mm f/1.8-2.8, a G9 X 28-84mm f/2.0-4.9. A G3 X ultrazoom mivoltából fakadóan kilóg a sorból, ez is fura, de legyen, viszont a G5 X és a G7 X hiába alacsonyabb kategóriájúak, fényerősebb az obijuk, mint a top G1 X-nek. Ebben se érzek sok logikát. Valószínűleg a G1 X Mark III ezt a történetet orvosolja majd és vélhetőleg az EVF is szériatartozék lesz majd rajta, máskülönben a kutya nem fogja megvenni a G5 X mellett. A G1 X Mark II egyébként februárban lesz 2 éves!

A következő dolog amit nem értek az az ár. Bemutatták az EOS M10 belépőszintű MILC gépet. Az ára a 15-45-ös alapobjektívvel 600 dollár, vagyis kb bruttó 217.000 Ft. Egy cserélhető objektíves, APS-C szenzoros MILC gép ára. Ezzel szemben a G5 X 800 dollár, kb 290.000 Ft. Egy 1″-es szenzoros, beépített objektíves kompakt gépé. Na ebben hol van a logika? Ha csak azt nem vesszük, hogy a MILC-en sincs elektronikus kereső. De mehetünk tovább is. Az EOS M3 milc 18-55-ös kitobjektívvel jelenleg 200-210ezer Forint környékén kapható itthon. Ami elvileg egy fejlettebb masina, mint az új M10. Mondhatnánk, hogy az már egy régebbi gép. Lehet, de az Árukereső árdiagramja szerint 2015-ben az átlagára sose ment 240ezer Ft fölé. Szóval a G5 X kompakt még ennél is drágább. Remélem jó oka van rá.

Különösen érzékenyen érint ez a dolog egyébként, mert kellene egy kis gép. Egy jövős-menős. Amit az ember elvisz sétálni, kirándulni, a strandon bent van a táskában, síeléskor a kabátzsebben, stb, és előkapja ha lát valamit, ugyanúgy ahogy a telefonját előkapja. Volt erre a célra egy Fuji X-E1-em 18-55-ös obival. Nem volt jó. Később lett egy Leica M8-am 35/1.4-es obival. Nem volt jó. Egyiknek a fókuszával volt bajom, a másiknak a fókuszával és az ISO teljesítményével. És mindkettőnek a méretével. Most koncepcióváltás van, a kis méretért cserébe hajlandó lennék beáldozni valamennyire a szenzorméretet. Végülis telefonnal is egész jól lehet fotózni, és talán fontosabb egy jövős-menős gépnél, hogy elférjen az ember zsebében. Már az objektívekhez sem ragaszkodom igazán, a telefonos fotózás elterjedése óta rájöttem, hogy az esetek 80%-ban elég egy enyhe nagylátószögű optika (nem véletlen a Fuji X100 és a Leica Q koncepció, ezek fix 35mm körül vannak, ami optimális). Ha nagyobb látószög kell egy-egy képhez, ott van a panoráma mód. Riportfotózni meg portrézni meg úgysem ezekkel a gépekkel fogunk, ha ilyen irányú igényünk van, úgysem bírjuk ki, hogy ne vigyük el a DSLR-t.

E téren tehát a Fuji X30, a Sony RX100 Mark III és az új Canon G5 X jöhetnének szóba, mert ezekben van EVF és relatíve nagyszenzorosok. A Fuji méretre meglehetősen nagy, és csak 2/3″-es szenzor van benne. A Sony 1″-es, nagyon ügyes megoldás a besüllyeszthető kereső és jókat mondanak róla. De ez már nagyon a kompakt kategória nekem (értsd szappantartó, eközben ellentmondok magamnak mert épp az lenne a lényeg, hogy zsebben elférjen), és marha drága. A Canon G5 X szimpi, jól is néz ki, sokat tud, nagy a szenzora, van keresője…de ez is rohadt drága lett. De miért? Akkor már inkább féláron egy EOS M egy 22mm-es pancake obival, az se sokkal nagyobb, sőt…

(és még nem említettem a telefonra felcsattintható, 32mm-es, f/1.8 fényerejű 1″ szenzoros DxO One kamerát 600 dollárért, ami kb akkora mint egy tok nélküli GoPro, jóllehet a tesztekben azt írják, hogy zavaróan lassú a használata, miután fel kell oldani hozzá a telefont)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • nbarna

    Panasonic gm5

    • Wow!!! Már elkezdtem írni a választ, hogy ne vicceljünk már az f/3.5-5.6 objektívvel, aztán akkor láttam meg, hogy ez egy MILC! Rohadt drága a 15mm f/1.7 Leica obival, de eddig viszi a prímet! Kösz a tippet! :)

  • PR

    ebben az árban az oly e-m10 is kis méretű és fényévekkel fejlettebb ezeknél a canon “csodáknál”…

  • Attila

    A legjobb megoldás véleményem szerint egy Nikon Coolpix A.

  • Attila

    Nikon Coolpix A > Fényévre a m43-as csodagépektől_ pl e-m10, nem beszélve a m43-as fix objektívek pofátlanúl magass árazásáról

    • Most épp a Pana vonalon elindulva eljutottam az LX100-ig, ami szintén m4/3, ekv 24-70mm f/1.7-2.8-as obija van, van keresője is, és nem túl nagy. És olcsóbb is mint a MILC gépek egy-egy jó obival.

      Megnéztem a Nikont, az APS-C szenzor szimpi. Az, hogy nincs elektronikus keresője, emiatt nem lehet úgy fotózni vele mint egy rendes fényképezőgéppel az már kevésbé szimpi. A 18,5mm-es optikája meg egy nagyon jó kérdés. Ez ugye a Nikon 1.5-ös szorzójával számolva ekvivalens 28mm kb. Ez ugyanaz a látószög, mint a mobiltelefonok kamerájáé. Ami végülis nem rossz, írtam a cikkben is, hogy a legtöbb snapshot nagylátón készül az ember életében, saját megfigyelés szerint. De azért ha az ember fenntart plusz egy gépet e célból a telefonja mellett, akkor csak jobb, ha annak az obija is fejlettebb. Ha mindenképpen fixobjektív, akkor én a 35mm körüli tartományra esküdnék, nekem az az univerzális. A 27mm már túl nagy látószög amolyan “egy mindenek felett” objektívnek. Valaki e téren az 50mm-re esküszik nekem a riportfotós, snapshotos, általános objektív az a 35mm. És talán nem véletlen ekörül van a Fuji X100 sorozat, a Sony RX1 sorozat vagy a Leica Q. Ha mégis nagyobb látószög kell mondjuk egy tájképnek, az nem fog elszaladni, arra ott a sweep-panoráma. Ja igen, és ha már fix obi van a kamerámon, akkor legyen fényerős. f/1.7 max f/2. A Coolpix A f/2.8-as optikája nem valami nagy szám ilyen tekintetben. 18.5/2.8 fullframe ekvivalens értéken egy kb 28mm f/4 objektív látványvilágának (látószög, dof) felel meg, ami nem egy nagy szám.

      Egy szó mint száz azért érdekes szerzet ez a Coolpix A, jó hogy felemlegetted mert már el is felejtettem, hogy van ilyen, pedig anno 2013-ban még írtam is róla itt a blogon. (http://blog.fotosarok.hu/2013/03/nikon-80-400-as-objektiv-es-az-aps-c-szenzoros-coolpix-a/) de sajnos annyi fényképezőgép jön megy, hogy én se tartok mindent észben. Mindenesetre már akkor is furcsálltam a látószögét, bár tény, hogy ugyanaz, mint a mobiloké, gondolom a Nikonnak is ez volt a koncepciója. A Samsungok, LG-k, iPhone-ok ekv. 26-27-28mm-esek.

  • Haris Buda

    A gyártó oldaláról nézve a kompaktok egyszeri vásárlást jelentenek, a MILC váz pedig csak az első vásárlás, amit majd követhetnek további objektívek, kiegészítők. Az elektronikus kereső pedig vélhetőleg a vásárlói igények miatt került az új modellbe, ha viszik majd, akkor beépítik a többibe is a következő generációknál. A mai jó minőségű LCD-k mellett miért szeretnél mindenképp keresőt egy ilyen pici gépre?

    • benkoerita

      Azért jó a kereső, mert az erős fényben is látható. A vakupapucsba illeszthető keresőnek az a hátránya, hogy ellenfényben választhatsz: derítővakut használsz vagy keresőt – és látod is, hogy mit fényképezel.

  • A dolog a marketingeseiktől függ…