5 ajándék fotósoknak, ami nem felszerelés

Jön a karácsony, korábban ilyen időszakban már megjelent cikk itt a blogon arról, hogy milyen cuccot érdemes egy fotósnak venni. Most más megközelítést nyer a dolog, ami számomra is sokkal szimpatikusabb. Mivel lepjük meg fotós kedvesünket, ami nem felszerelés, nem technika? Van pár kedves ötlet.

1. Egy hétvége távol

Ezzel nagyon egyet tudok érteni! A legtöbb fotós a maga ura, vállalkozó, vagyis nincs kötött munkaideje. Mi következik ebből? Állandóan dolgozik, nincs hétvége, nincs pihenő, és ezt az ügyfelei is tudják. Mivel vállalkozó a drága, ezért ha nagyon akarná meg tudná oldani a szabad hétvégét, csak mivel nincs rákényeszerítve, ezért szinte sosem teszi meg. Pedig szeretné. Lepd hát meg egy hétvégével együtt, utazzatok el valahova, ha nagyon nem bírja, viheti magával a kameráját is új dolgokat fotózni, de legalább kiszakad picit a napi darálóból. Ha te nem tudsz vele tartani, akkor afféle “fotós túrával” lepd meg, küldd el valahová ahol már régóta szeretett volna fotózni, csak úgy a maga örömére. Új helyek, új élmények, színtiszta feltöltődés.

2. Fotóalbum

Egy fotóalbum betekintést nyújt más fotósok fejébe, ez pedig inspiráló lehet. Tény hogy a net manapság már tele van fotókkal, de nehéz odakoncentrálni rájuk. A neten minden gyorsan megy, ám egy albumot nézegetve lelassít az ember és megtanulja értékelni a fotót. A mai digitálisan manipulált fotók dömpingjében egy album a régi nagy mesterek képeivel kifejezetten üdítő jellegű lehet a néző számára.

3. Ötletkönyv

Tele a net olyan könyvekkel, melyek ötletet adhatnak a fotósok számára. Ilyen például a “The Photographer’s Playbook“, ami képek nélkül ad ötleteket, feladatokat, anekdotákat neves fotósoktól. Kár hogy magyarul nem kapható…

4. Oktatás

Kétségtelen hogy a fejlődés egyik jó módja a tanulás, ám ezt sokan elfelejtik, miközben a technikai felszerelést hajhásszák. Az is tény, hogy a könyvek jó alapot szolgáltatnak a tanulásra, de ugyanígy egy workshop, egy tanfolyam, vagy egy videós tutorial-sorozat is több mint jó. Nekünk is van sulink, máshol is vannak tanfolyamok és workshopok, neten pedig ott a Creative Live, a Phlearn vagy az Fstoppers Store. A felszerelés jön-megy, a tudás örök marad.

5. Nyomdai voucher

A kinyomtatott fotó teljesen más, mint a monitoron lévő digitális. Ezt talán minden fotós tudja, de mégis kevesen jutnak el odáig, hogy kinyomtassák a kedvenc képeiket és falra tegyék, vagy éppen ajándékba adják. Vedd a kezedbe fotós kedvesed sorsát, kezdeményezz, és adj neki nyomdai kupont, hogy neki már csak el kelljen küldenie a képet és kész is print.

Íme hát öt dolog (köszönhetően az Fstoppers.com alapcikkének), mely nem optika, nem kamera, nem memokártya és nem extra akku. 5 ajándék, ami felülmúlhatja bármelyik felszerelést és segít a fotós kedvesednek arra koncentrálni, ami valóban fotós: fotókat készíteni!

Kellemes ünnepeket!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot