Használati útmutató fotósokhoz

Szuper anyagot talátam a neten, a téma kimeríthetetlen és megunhatatlan. Hogyan kezelj egy fotóst a környezetedben?

Az eredeti bejegyzést a Facebookon Kat Sink illusztrációjával, angol nyelven itt találjátok.

Útmutató röviden:

10 módja annak, hogy tiszteld a fotósodat (aki a barátod is lehet akár)

1. Értsd meg a folyamatot, amiért fizetsz!

Gondolj úgy a fotózásra, mintha egy profi cukrásznak fizetnél a sütiért. Nem fogod azt mondani a cukrásznak, hogy “nekem csak a tészta kell, majd én megsütöm, mert van sütőm és korábban is csináltam már süteményt” – ja és pláne nem kérsz ilyen miatt kedvezményt. Ha fotózásért fizetsz, akkor a végleges képekért fizetsz, pont úgy, mint a kész süteményért. Ez egy végtermék, amit a művésztől kapsz. Ebből következik: 1. Soha semmilyen körülmények között ne kérd a kidolgozatlan vagy RAW fotókat! 2. Soha semmilyen körülmények között ne mondj olyat, hogy “A férjem állandóan képeket szerkesztget, kaphatunk kedvezményt, ha mi utómunkázzuk a képeket magunknak?”

2. Ne kérj több fotót, amint amennyit kaptál!

Tényleg, egyszerűen csak ne! A fotósok semmit nem nyernének azzal, ha gyönyörű fotókat tartanának vissza tőled. Ha egyes képek nem jutottak el hozzád, annak oka van! Arról nem beszélve, hogy valószínűleg egy bizonyos mennyiségű fotóért fizettél, ennél többet kérni, hát, udvariatlanság. Maradva a süteményes analógiánál, olyan fotókat elkérni, amik nem voltak a végleges, leadott képek között, pont olyan értelmetlen, mint elkérni a cukrásztól a tojáshéjakat.

3. Ne várj el ingyen fotózást!

Ha nem ajánlották fel, akkor még csak meg se kérdezd. Ez kényelmetlen helyzetbe hozza az embereket. Más szakembertől se várnál el ingyenmunkát, miért várnál el egy fotográfustól? Mégha azt is gondolod, hogy “ezek csak digitális képek”…

fotósod ideje egyet jelent az étellel a családja asztalán. (!!! ezt nagyon véssük a fejekbe! – a szerk.) 

Egy fotózás nem ér véget azzal, ha elkattintották a képeket, számolatlan munkaóra van még hátra a végleges képek átadásáig.

4. Soha-soha ne vágd le a vízjelet!

Ez a legkönnyebb módja annak, hogy elintézd, a fotósod soha többet ne akarjon dolgozni veled. Egy fotó megvágása – bármilyen módon – tönkreteszi a kompozíciót, amit a fotós körültekintően és céllal választott meg. A fotósok művészek, a fényképeik a műtárgyaik. Elköltenél egy vagyont festményre, hogy aztán egy ollóval levágd a festő aláírását? A kreditjét vonod meg ezzel. Ha vízjel nélküli fájlokért fizettél nyomtatás céljából, ne sértsd meg a művészt azzal, hogy online posztolod őket.

5. Ne szerkeszd a képeket, amiket kaptál!

Ha ráteszel valami effektet, vagy a gyerekeid szemein kívül mindent színtelenítesz a fotón, ezzel tönkreteszed egy művész végtermékét. Ha bárki más látja ezt az effektezett képet, nem azt a munkát látják, ami reprezentálja a művész látásmódját. Ha nem szereted a stílust, amit a kapott képeken viszontlátsz, keress másik fotóst! Sértő dolog egy művész munkáját megváltoztatni.

6. Ne kérd fel dolgozni a fotós barátodat, csak akkor, ha kifejezetten imádod a munkáját!

Különösen ne tedd, ha csak azért tennéd, hogy kapj némi kedvezményt. Ha nem szereted a stílusát vagy az utómunkáját, kérlek ne bízd meg a munkával csak azért, hogy spórolj némi aprópénzt.

7. Hacsak nem ajánlja fel magától, ne kérj fel fotóst olyan munkára, amit egyébként nem csinál!

Nem minden fotózás egyforma. Ha felkérsz egy újszülötteket fotózó embert arra, hogy lefotózza a termékeidet a weboldaladra, vagy egy kisállat-fotóst, hogy lője meg a vállalati portréidat, nagy rá az esély, hogy egyikőtök sem lesz boldog az eredménnyel a végén.

8. Tüntesd fel a fotósod a közösségi médiában!

Nem te készítetted a fotót. Jelöld be az embert aki készítette, ez ilyen egyszerű. A profi fotósoknak közösségi oldaluk van, egy másodpercbe telik bejelölni őket a képen.

A szájreklám a fotós megélhetését jelenti.

9. Ne hívd meg őt helyekre, ha azt szeretnéd, hogy lőjön képeket!

Ha hiszed, ha nem, a fotózás kemény munka. A fotósod nem fogja élvezni az eseményedet, ha arra kéred, hogy örökítse is meg azt. Igazán sértő lehet egy ember számára, ha azt gondolja, hogy azért hívtad meg, hogy lazítani tudjon vendégként, aztán kiderül, hogy csak ingyenmunkát akartál és ő csalódást okozott, mert nem úgy készült.

10. Tudd, hogy nem a kamera készíti a fotót!

Ha olyat mondasz, hogy “Nem kérdés, gyönyörűek a képeid! Ha ilyen frankó fényképezőgépem lenne…” – ezzel bizony a fényképezőjének bókolsz. És semmibe veszed azokat az éveket, melyeket képzéssel, gyakorlással, vérrel, verejtékkel és könnyekkel töltött a fotósod, hogy megtanulja a szakmáját. Egy fotósnak azt mondani, hogy a fényképezőgépe a felelős a jó képeiért olyan, mintha egy festőnek mondanád, hogy ha drágább festéked lenne otthon, te is lennél olyan jó mint ő.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Kiss János

    11, Felkérsz egy fotós és kérsz árajánlatot utána mással csináltatod meg a képeket az nem baj de legalább annyi gerinc legyen benned, hogy jelezd “bocsi mással készítettem el a képet” ez meg korrektség!

    • Á, ennyit még egy sima netes apróhirdetésre se szoktak írni, hogy ja, akkor nem kell :D

      • Kiss János

        Én azt értem de ha megkeres fb akkor miért nem lehet mondani, hogy bocsi tárgytalan és akkor az ember nem számít rá!! Pláne dátummal megbeszélve!!
        De lehet ezen csak én húzom fel magam és mindenki más leszarja :/

        • Érteni én sem értem, de sajnos a jómodor manapság hiánycikk…

    • Azért ez szerintem nem túl gyakori. Az hogy ajánlatot kér és utána nem hallasz róla az gyakori, de ezen nem kell kattogni. Ha már meg is állapodtatok és úgy tűnik el, az gáz, de szerencsére azért nem ez a jellemző. 11.-nek én azt írnám be, hogy “jelezd vissza a fotósnak, hogy jók-e a képek vagy nem jók, vagy fapapucs vagy valami.” Én azt nagyon tudom utálni hogy felkérnek, megcsinálom, elküldöm és annyi nem jön vissza, hogy köszi jók lettek, vagy valami. No reakció, végül megy a számla, ki is fizetik, de soha nem tudod meg hogy jó munkát végeztél-e, max csak abból ha legközelebb visszahívnak. Nálam 5-ből 2 ügyfél biztosan ezt csinálja. Ezeknél csak azt látom, hogy használják a képeket, legközelebb is hívnak így gondolom tetszett nekik amit csináltam, de valójában soha annyit nem mondta, hogy köszi, ez frankó lett.

      • Megy a számla, ki is fizetik -> szolgáltatóiparban néha még ez is csoda… De különben igazad van :)

  • Sajnos akinek ezt illene elolvasni, annak egy része vagy nem is érti, vagy alapból nem érdekli :(

    “Más szakembertől se várnál el ingyenmunkát,”
    A fenét, már kis cégek is mindenkitől szívességet kérnek, pont fotósoktól ne? Mindegy, csak fizetni ne kelljen.

    Amúgy ha vízjel nélkül közzéteszi, akkor még egy kiadós szerzői jogi eljárásra is számthat.