Lelövi a Google a Picasat

A Google Photosnak jelent konkurenciát az ősrégi képmegosztó oldaluk, így idén tavasszal végleg megszüntetik.

A Picasat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen 2002 óta az egyik legnagyobb képmegosztó weboldal a neten. A Google azonban immáron a Photos nevű szolgáltatására helyezné a hangsúlyt, mely korlátlan fotótárhelyet és megosztást kínál a felhasználóinak, akik már most több mint 100 millióan vannak. Emiatt bejelentették, hogy a Google Photosnak belső konkurenciát jelentő Picasa weboldalt nyugdíjazzák.

A Google úgy nyilatkozott, hogy sokat agyaltak a döntésen, de végül úgy határoztak, hogy hatékonyabban tudnak egyetlen cross-platform (tehát asztali és mobilos) szolgáltatáson dolgozni, mintha megosztanák erőforrásaikat két különbözőn. A Gugli egyébként 2004-ben vásárolta fel a Picasat.

A Picasa Web Album eddig is elérhető volt a Google Photosban. Ha valaki a jövőben továbbra is szeretné megtekinteni az Albumában lévő tageket, képaláírásokat és kommenteket, számukra a Google egy külön helyet fog biztosítani e célból, ahol lehetőségük lesz megtekinteni, letölteni vagy törölni az albumaikat, azonban újat létrehozni, illetve a meglévőket szerkeszteni, rendszerezni nem fognak már tudni.

A változás 2016. május 1-én lép életbe.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot