Nem hiszitek el, elkezdték ráncba szedni a Bridge-et!

Az Adobe ma frissítést adott ki a Bridge CC fotórendező progihoz, és további fejleszteket ígért. Igencsak ideje volt már… 

A Bridge CC 6.2-es verzió “motorháztető” alatti fejlesztéseket hozott. Legfőbb újítása az, hogy végre végre gyorsabb lett, ugyanis másképp (automatán) kezeli a cache-t, mint eddig, elkülönült a metaadat beolvasás a bélyegképek és az előnézeti képek betöltésétől, így ha rákattintunk egy mappára, akkor meglehetősen hamar el tudjuk kezdeni használni a szűrőket, ráadásul a thumbnaileket se tölti be egyszerre egy sok fotót tartalmazó mappában, mindig csak annyit, amennyit a képernyőn látunk (pont mint pl a Lightroom Import ablaka), de legalábbis ezeket részesíti előnyben és csak utána foglalkozik a nem látható képekkel. Úgy is be lehet állítani, hogy Preview vagyis előnézeti képet csak kérésre gyártson.

Gondolom nem csak én szenvedtem az örökkévalóságig pörgő “Building criteria” üzenettel, most úgy tűnik ez megszűnt, kipróbáltam és valóban gyorsabb lett az egész. Mondhatni most lett használható.

Az Adobe szakemberei továbbá azt nyilatkozták, hogy egyéb előremutató fejlesztéseket is eszközöltek a szoftverben, ami most még ugyan nem látszik, de jó alapot ad a későbbi komolyabb fejlesztésekre, magyarán vége a Bridge mostoha időszakának, a jövőben ugyanúgy számíthatunk vele kapcsolatos frissítésekre, mint a Photoshop és a Lightroom esetében. (És egyúttal az is kiderült, de legalábbis sejthetjük, hogy azért hanyagolták eddig a Bridge fejlesztését, mert valószínűleg zsákutcába kerültek a programkóddal, és sokmindent újra kellett írni, hogy kijussanak belőle és haladhassanak tovább.)

A fentieken kívül immáron Mac rendszereken is importálhatunk fotókat iOS és Android eszközökről, továbbá exif adatok alapján a Bridge képes lesz felismerni a Panoráma és HDR fotókat és csoportosítani őket.

Tesztem alapján azonban egy gyakorlatilag többéves súlyos Bridge hibát továbbra sem sikerült kiküszöbölni, ugyanis a progi még mindig nem képes éles előnézeti fotót mutatni, ami számomra teljességgel érthetetlen. Csak akkor mutat éles Preview-t, ha úgy állítjuk, be, hogy a beágyazott jpeg képet preferálja. Ekkor ha egy RAW fájlra nyomunk, a beágyazott jpeg előnézeti képét élesen látjuk, de értelemszerűen ekkor nem látjuk a raw feldolgozásunk eredményét. Ha bekapcsoljuk, hogy töltse be az eredeti fotót, akkor életlen lesz. A nézőkében és életlen lesz, fullscreenre kitéve meg egyenesen katasztrófa. Csak akkor mutat éles képet, ha belekattintunk, hogy 100%-os méretben lássuk a képet. Ráadásul ez után is életlen marad, ha visszakicsinyítjük monitor méretűre. Bízzunk benne, hogy a jövőben ezt is sikerül valahogy megoldani.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot