Él és virul a Konost projekt

A digitális távmérős fullframe gép fejlesztése továbbra is pörög, előbb-utóbb megjelenik az igazi, megfizethető árú Leica M konkurens.

A Konost projektet már több mint egy éve bemutatták. A gép egy fullframe lapkás távmérős fényképező lenne, azzal az ígérettel, hogy lényegesen olcsóbb, mint a Leica M.

Mindezt azzal tudják elérni, hogy bár valódi távmérős gép lesz a Konost, de digitális távmérős, nem pedig optikai távmérős, mint a Leica M. Ezzel elsőként valósítanák meg a világon, hogy a távmérőben nem tükrök és prizmák vannak, hanem egy második képalkotó szenzor gondoskodik a távmérőben látható keresőképre vetített képről, melyet élességállításkor a keresőképre illesztünk. E módszer eredményezi az alacsonyabb előállítási költséget.

Fullframe lapkás egyébként a Konost FF lesz 20 megapixellel, de lesz 12 megapixeles Konost AP is APS-C méretű szenzorral, és Konost Junior is, 1″ méretű szenzorral. Míg az első két verzió cserélhető obis (Leica M bajonettes, adapterrel Nikon F), addig a Junior verzió fixobis.

Az első kész darabokat mostanra ígérte a fejlesztő csapat, de csúsznak a dologgal, ráadásul mostanság nem is igazán adtak életjelet magukról. Most azonban azt üzenték az érdeklődők számára, hogy tartsanak ki, mert a Konost projekt nem halt meg, sőt élőbb, mint valaha volt, a csapat létszámát már megduplázták és jól haladnak a késztermék felé.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot