Mit tudni az 5D Mark IV-ről?

Nem sokat, de néhány susmus azért már mocorog az éterben.

Az első, amit már pár helyen emlegettek az az, hogy nem is biztos, hogy 5D Mark IV-nek fogják hívni, hanem 5D X-nek. De mi a helyzet a belbeccsel? Az tuti, hogy 4K videót fog gyártani, ez nem is kérdés. A Canonrumors.com információi szerint akkor fogják bemutatni, amikor az 1D X Mark II-ből már mennyiséget fog tudni szállítani a Canon, ez pedig legkorábban április végére várható. Szerintük a NAB2016 kiállítás már fog némi infót hozni a géppel kapcsolatban, mégha bejelentést nem is láthatunk akkor (az idei NAB Show április közepén kezdődik).

Untitled-2

A kép csupán illusztráció

A Canonrumors szerint felbontást tekintve nem lesz túl nagy ugrás az új fullframe gép esetében, dinamikatartományban és ISO teljesítményben viszont annál inkább lesz fejlődés, ahogy ez az 1DX Mark II esetében is megtörtént. Ez nem új információ, ellenben azon kevés info közé tartozik, ami egybehangzóan érkezik minden pletykaforrásból.

Azt is tudni vélik, hogy az új 5D videóképessége a legjobb lesz a lineupban, lazán veri majd az 1DXII ilyen irányú képességeit, ami nem véletlen, hiszen az 1DXII-t a fotóriportereknek szánják, az 5DIV-et pedig filmeseknek, és elég okosságot tesznek bele ahhoz, hogy új vásárlókat szerezzenek, megtartsák a régieket, és az embereket a Cinema EOS rendszer felé vezető úton tartsák. Állítólag egy évvel ezelőtt gondolta meg magát a Canon a videóképességek tekintetében, és döntött úgy, hogy a videofunkció meghatározó sarokpontja lesz a gépnek.

Ha engem kérdezne valaki, azt mondanám, hogy megkapja a 4K videót, megkapja az új szenzorteljesítményt, ami az 1DX II-ben van, és azt az AF rendszert, amit az 5DS-ben található (pl arcfelismerés keresőben), meg persze az olyan apróságokat, mint az anti-flicker mód. Ezáltal egy frankó kis gép lesz, de mivel semmi olyan nem fog bele kerülni, amivel eddig ne találkoztunk volna valamelyik már megjelent fényképező esetében, így sokaknak csalódást fog majd okozni, mert valami nagyobb durranásra számítanak.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ajtay Zoltan

    Amire igazan vagynek meg, az az automatikus AFMA, amit a Nikon a ket uj gepeben mar megcsinalt. Ja, es ez olyan ujdonsag lenne, ami nekik nem kerulne penzukbe, mert nem kellene hozza plusz hardver, csak a szoftvert kell egyszer megirni hozza….

    • baggio

      Igen ezt remek dolog volna live viewban kontraszt fokusz pontosagaval belone a gep az obit es ugy hangolna a fazis alapu AFet ha kell. Nem nekunk kellene vele baromkodni