X-Pro2-t, vagy X-T1-et érdemes venni?

Ezzel a címmel jelent meg egy hasznos írás a PetaPixelen. Egy fotós házitesztet csinált a két gép összehasonlítására.

A petapixel.com szerzője valós körülmények között vetette  össze a két gépet. Konklúziójában így ír:

“Mindenekelőtt szögezzük le, az X-Pro2 a Fujifilm zászlóshajója, és újabb is, mint az X-T1.

Először, amikor csak a gépek LCD-jét néztem, nagyon nehéz volt megállapítani a képminőségbeli különbséget a két gép között. A számítógépre áttöltés után egymás mellé téve a képeket azonban kiderült, hogy az X-Pro2 képei sokkal vibrálóbbak, mint az X-T1 képei, még nyersen a kamerából is. Számomra az X-Pro2 gyorsabb és masszívabban épített, mint az X-T1.

Ha még a régi X-Pro-t használod, akkor nem kétséges, hogy irány az X-Pro2. Ha másfajta kamerát használsz, akkor viszont kemény lehet a döntés, pláne úgy, hogy a pletykák szerint az X-T2 már a horizonton van.

Ha szereted a távmérős (rangefinder) stílusú gépeket, és kell a nagy megapixel, továbbá rendszeresen fotózol magas ISO-val, akkor az X-Pro2 a te géped. Ha viszont egyik sem, akkor az X-T1 lehet a te géped, vagy akár a kisebb X-T10 (melynek szenzora megegyezik az X-T1-ével) is megteszi, és a megmaradó pénzt objektívekre költheted.

Végső soron mindkettő kiváló fényképezőgép.”

  • A tesztben látható képek és leírás alapján az X-Pro2 nagyobb, mint az X-T1, más a gomb és tárcsa elrendezése és átláthatóbb a menüje.
  • A dupla kártyafoglalat, a hibrid kereső, és az AF-pont választó joystick szintén előnyt jelent az X-T1-gyel szemben, ugyanakkor az X-T1-nek kihajtható a kijelzője.
  • AF sebesség és pontosság terén normál körülmények között azonos a két gép, az ellenfényt is mindkettő viszonylag jól kezeli (de azért annyira nem szereti), sötétben viszont az X-Pro2 nyer egyértelműen.
  • Ugyanez igaz a követőfókuszra, az X-Pro2 4/5 képet talált el követővel, az X-T1 csak 3/5 képet.
  • Sorozatteljesítményben azonos a két gép, az automatikus fehéregyenesúly kezelésben szintén, ugyanakkor egyes színeket láthatóan másként kezel az X-Pro2, különösen szembetűnő ez a kékes, főleg az égszínkékes színárnyalatokban. Az X-T1 ebben a szegmensben világosabb kéket mutat, az X-Pro2 sötétebb tónust produkál, talán közelebb a természeteshez.
  • ISO teljesítményben is nyer az X-Pro2, bár a tesztben nem igazán látványos a végeredmény, túl sötét és részlettelen témát választott a cikk írója.
  • Az alexpós képek felhúzását egyformán jól viseli a két gép, és egyébként ebben a tesztben a kék műanyag “vacakon” látszik jól a kékes tónus különbsége a két gép között, érdemes megnézni.
  • Az X-Pro2 nagyobb felbontása (24,3mp vs. 16.3mp) miatt több részletet produkál a képeken, továbbá a képei színtelítettebbek és kontrasztosabbak alapbeállításon is, az X-T1-hez képest.

fujicompare

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot