Itt a lassulós Leica M-D Typ 262 LCD, gombok és menü nélkül

Sorozatgyártásba adja a Leica az LCD nélküli kameráját.

Korábban Edition 60 néven adtak ki egy méregdrága (jelenleg 16.000 dolláros) kamerát az M-széria 60. szülinapja alkalmából, melyen nem volt LCD kijelző. Ez gyűjtői darab volt. Most viszont bemutatják a sorozatgyártott verziót, mely a tavaly ősszel debütált Leica M Typ 262 (“fapados” Leica M Typ 240) még fapadosabb változata lesz, ugyanis se LCD, se gombsor nincs rajta.

Leica-M-D-Typ-262-camera-back Leica-M-D-Typ-262-camera-front-560x364 Leica-M-D-Typ-262-camera-top-560x330

Ez azt jelenti, hogy ezen a kamerán semmit nem lehet állítani csak a fókuszt, a rekeszt, a záridőt és az ISO értéket. Semmit de mégis mindent, legalábbis a Leica így véli. Igen, jól gondolod, fehéregyensúlyt se lehet állítani és JPEG és RAW között se lehet váltogatni, ugyanis a kamera csak RAW formátumot lő. Tehát fotózol, de nem látod mit fotózol, csak akkor ha hazaviszed és otthon előhívod. Így valósul meg a digitális film. (Egyesek szerint 36 “kockás” beépített memória is kellett volna bele :D). Egyetlen jelöletlen INFO gomb van a kamera tetején az expogomb mellett, melyet megnyomva a keresőben lévő kis kijelzőn láthatjuk az expozíciós értékeket.

Ez egyébként remek dolog, én még el is fogadnék egy ilyet, de…és most jön a feketeleves. Drágább, mint a teljes értékű változat. Nem is kicsit. Az M Typ 262 az LCD-vel, gombsorral, menüvel 5200 dollár, az új M-D Typ 262 LCD, gombok és menü nélkül 6700 dollár lesz. Azért ez agyrém, nem? Ilyet is csak a Leica tud…nyíltan kevesebbet adni és mindezért többet kérni.

További kérdéseim:

  • akkutöltöttség ellenőrzés? (oké, ha lemerült nincs több fotó, észre fogod venni)
  • kártyaformázás lehetősége? (számítógépben? Nem azt szajkózzák mindig a gyártók, hogy a kártyát a kamerában kell formázni?)
  • hogy kerül idő és dátum az EXIF-be ha nincs hol állítani? (talán USB-vel számítógépre kötve, külön szoftverrel)

UPDATE: kedves cimborától az infó: “Leica á la carte (egyedi Leica gyártás) esetén, ha nem kérsz rá logót, +200 Euro, ha nem kérsz bele video funkciót +200 Euro. Ergo minél egyedibb, annál drágább.” Ha nem is magyarázza meg a felárat, de…áh hagyjuk… :D

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tivadar Gelner

    Biztos jó kis gép annak aki ilyet akar, de ez az ár több mint nevetséges, és azt se tartom normálisnak aki ennyi pénzt ad egy ilyen gépért. Mi lesz a következő? kamera formájú nem működőképes Leica 10 ezer dodóért ? :D