Fujifilm X-Pro2, X70 és 100-400 teszt folyamatban

A Fujifilm Magyarországnak köszönhetően kaptam néhány favorit cuccot tesztelére.

10 napig lehet nálam az új Fuji X-Pro 2 gépváz egy 35/1.4-es és egy 100-400/4.5-5.6 OIS obival, illetve egy pici X70-es APS-C szenzoros, fixobis kompakt. Egy rövid lifestyle reklámfotózáson már túlesett a nagygép, a picivel pedig próbálok úgy fotózni, mint ahogy a telefonnal szokás (jövős-menős, családi stb). Ma egy rövid esküvőre (szertartás + kreatív) is ellátogat a nagytestvér X-Pro 2, a többit majd meglátjuk.

Screen Shot 2016-06-10 at 9.13.55

Jövő hét péntekig lesz nálam a két gép, utána lesz róluk több tesztcikk is. Addig is ha van valami kérdésetek, vagy kérésetek, hogy mit kellene megnézni, megvizsgálni, kipróbálni, jöhet kommentben és ha tudok ott válaszolok rá, ha összetettebb a dolog és/vagy sokakat érdekel akkor a tesztben kerül megemlítésre.

Próbálok majd átfogó teszteket írni a gépekről, de mint tudjátok ez az oldal nem egy tesztlabor kommunikációs felülete, itt inkább a használati tapasztalatok kerülnek előtérbe és nem a zajszintek összehasonlítása a teljes ISO soron, meg a kromatikus aberráció mértékenek milliméterben való kifejezése.

Előzetesben annyit, hogy…

  • Az X-Pro 2 az a gép, ahol ma a Leicának az M-szériával (vagy annak egy egyelőre nem létező modernizált változatával) tartania kéne. Zseniális a masina, akár bizonyos munkákra is használható, de nagyon más világ, mint egy DSLR, élesváltás a váltás amennyiben valaki meglépi, ami lehet akadályozó tényező is az elején, de lehet bőven-bőven inspiráló is! (úgy elképzeltem, hogy a gépeimet lecserélem X-Pro-ra, a vakuimat light-stickre, meg egyéb LED fényforrásokra…és egyből éreztem a bőrömön, hogy úúú…alkossunk de most azonnal!)
  • X70 tényleg jó, tényleg érdemes telefonról erre váltani a mindennapi események megörökítéséhez, vagy épp jövős-menős gépnek tartani. A látószöge ugyanaz, mint az okostelefonod kamerájáé. Ami a legfontosabb, tényleg elfér egy átlagos nadrágzsebben és nem húzza jobban a gatyát, mint egy átlag férfi-pénztárca :D Táskában se foglal sok helyet.
  • XF 100-400mm f/4.5-5.6 OIS: brutál, brutál! Sportfotós, madárfotós obi. Az 1,5X szorzó miatt ugye 150-600mm ekvivalens, meggyőző optikai stabival és képminőséggel.

Screen Shot 2016-06-10 at 9.12.46

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • C64forever

    Gyönyörű az X-pro2 :)

  • laci

    Végre! :) Kiváncsian várom!!!

  • Hi,
    1. valóban, nem a legpatentebb obi a 35/1.4. Nálam az első szériás verzió van, utána jött az R jelölésű, de hogy az AF-ben volt-e változás nem tudom. Most meg már van 35/2 WR is, azt pláne nem tudom milyen. Rossz fényviszonyok között hajlamos vadászni, jó fényben is néha meginog picit, és elég hangos darabos az AF motorja, vagy nem tudom hogy nevezzem de a tenyeredben érzed ahogy fókuszál a gép, manuál fókusznál meg hallod ahogy darabosan dolgozik mozgatja sok kis apró mozdulattal a lencsetagot. Nálam egy vélhetően öregecske tesztpéldány van, valszeg leharcolt már, a fém napellenzője kopottas és a napellenző bajonettje rendesen ki van már koptatva.

    2. joystick hibátlan, nagyon jól lehet vele dolgozni, AF pontot választani vagy bárhol navigálni. Apropó AF-pont választás: képszélen túlhúzva átmegy az AF pont a túloldalra szóval ha arra rövidebb, mint áthúzni keresztbe az egész képernyőn akkor működőképes ez a verzió…kérdés hogy ezt hány ember szokja meg és veri a fejébe. :)

    (videót eddig be se kapcsoltam :D Ilyen téren túl sok véleményt ne várjatok tőlem, azt se tudom egy videón mit kell nézni hogy eldöntse az ember hogy jó-e vagy sem. :D Tudtommal a korábbi Fujik videó képességei vetekedtek a viccosztály kategóriával – pl felvétel közben semmit nem engedett állítani – , ebben elvileg már több a lehetőség.)

    3. 300 képet 100% hogy kibír, de nem merítettem még le, ma reggel 50% környékén rátöltöttem hogy nehogy az esküvői kreatívon merüljön le nekem, mégha van pótakksim is hozzá. Szerintem OVF-fel és az automata képvisszajátszást kikapcsolva elég sokáig bírja a gép, nekem jobbnak tűnik ilyen téren, mint az X-E1-em volt.

    Képminőség tekintetében egyelőre nem tudok nyilatkozni, RAW-t még meg se nyitottam, jelenleg a már-már legendásnak, egyfajta Kodachrome imitációnak kikiáltott Classic Chrome képstílussal próbálkozom mióta nálam van a gép (engem őszintén szólva ez érdekelt a legjobban, így az X-Prot és az X70-et is élből átkapcsoltam erre).

    Azt azért érezni hogy ez egy APS-C szenzor, abban a pillanatban ahogy a 35-ös obit elmozdítom f/1.4-ről. Szerencsére jó a képminősége 1.4-en is, szóval bátran lehet ott használni.

  • Teri néni

    Fuji X-Pro 2 a legszebb MILC szerintem.