Íme az új Hasselblad X1D

Lezajlott a bemutató, nem titok többé a Hasselblad mérföldkőnek számító, új tükörnélküli középformátumú rendszerkompaktja.

Ma délután a götheborgi Művészeti Múzeumban Perry Oosting a Hasselblad vezérigazgatója és Ove Bengtsson a Hassy termékmenedzsere lerántotta a leplet az X1D kameráról, mely a világ első középformátumú mirrorless gépe.

Screen Shot 2016-06-22 at 14.48.36

A gép pici. Hihetetlenül pici. Tudván hogy mekkora szenzor van benne, el se tudom képzelni hogy a többi alkatrész hol fért el, bár az Apple biztos csak nevetne ezen a kijelentésen. A masina gyakorlatilag sokkal kisebb mint egy fullframe DSLR, kb akkora, mint bármelyik MILC gép a piacon. Csak azokban 4/3, APS-C, max fullframe szenzor van, ebben meg középformátumú (44x33mm). A gép obi nélkül 725 gramm, annyit nyom, mint egy fél Macbook Air. A váz időjárásálló kivitelű és dupla kártyafoglalatot kapott.

x1d-above

Jelenleg két obit kínálnak majd hozzá, egy 45 és egy 90mm-est, de a Photokinára jön még hozzá egy 30mm-es nagylátó is. Az új objektívek központi záras obik, a gép zárideje így 1/2000s – 60s-ig terjed, így a gép vakuszinkron ideje is 1/2000s, tehát nincs szükség se HSS se Hypersync vakura, mindenféle vakuval tud a kamera gyorsszinkront. A vakupapucsba állítólag Nikon-kompatiblis vakut és kioldót tehetünk…ész megáll!

Screen Shot 2016-06-22 at 14.48.24

Az 50 megapixeles szenzor érzékenysége ISO100 – 25600 között állítható, 16bites (!!!) RAW fájlt ad a fotósnak és 14 FÉ dinamikatartományt. Hello Pentax, hello Sony! A 4:3 oldalarányú képek így 8272×6200 pixelesek.

A 3″-es LCD érintésérzékeny, 9 shortcutot találunk rajta amiken keresztül vezérelni tudjuk a gépet. A kijelző átváltható státuszkijelzővé is, ott is lehetőségünk van a paramétereket állítani, de a gombokkal és a tárcsákkal úgy is megtehetjük, ha nem vesszük le a gépet a szemünkről.

Screen Shot 2016-06-22 at 14.47.34

A kamera autofókuszáról nem esett sok szó, de a leírás alapján kontrasztalapú érzékeléssel dolgozik. A leggyorabb sorozat 2.3fps, videó ügyben pedig FullHD 30p-t tud a gép H.264 formátumban. Ami a csatlakozást illeti van USB3.0 és WIFI, továbbá GPS is került az X1D-be.

A gép ára nettó 8995 dollár, vagy 7900 Euro. Az alapobival 11.290 dollár, a dupla kittel 13.985 dollár, vagyis kb nettó 4mio Ft. Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy már van otthon néhány Hassy optika, akkor csak az adaptert kell megvenni hozzá.

Az első demo darabok júli végén – augusztus elején érkeznek a Hassy forgalmazókhoz, az első szállítmányok pedig augusztus végén, szeptember elején jutnak el a vevőkhöz.

Az előadás végén egy kis kérdez-felelekben az előadók elmondták, hogy bár nagyon jó viszonyt ápolnak a Fujival évtizedek óta, a japánoknak se a géphez, se az objektívekhez nincs közük, nem közös fejlesztés, a váz Handmade in Sweden, az obit meg ők tervezik és japánban gyártatják, de nem a Fujival. Az obik egyébként nem kompromisszumosak, a termékmanager állítása szerint képminőségben, teljesítményben megegyeznek az eddigi Hassy optikákkal. Az alacsony(abb) ár a mirrorless konstrukciónak köszönhető, a H-rendszer azért drágább, több benne az optikai elem (prizma, tükör), más az AF rendszere és moduláris. Az X1D-t mindenkinek szánják, profiknak akár egy meglévő H rendszer mellé éppúgy, mint fél-profiknak és komoly amatőröknek.

Pár éve még a kompakt gépek voltak ekkorák

Pár éve még a kompakt gépek voltak ekkorák

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot