Na még egy utolsó kör Hassy… (Frissítve!)

Íme még egy kis utózönge az új Hasselbladról. Ez egy nagyon különleges kamera, amit a fél világ nagyon várt már, még ha nem is 100%-ban ilyen kivitelezésben (és árcímkével), ezért beszélek róla ennyit.

Netszerte megjelent már jópár interjú és kérdez-felelek az új géppel kapcsolatban. Már nem fordítgatok, meg idézgetek, csak tételesen leírnám az ezekből kinyerhető infókat:

  • A gépet Svédországban álmodták, tervezték, gyártották, a Fujinak semmi köze az egészhez
  • Nincs egyértelmű és meggyőző válasz arra, hogy ez miért olcsóbb, mint a korábbi Hasselbladok. Az eddigi legmeggyőzőbb válasza a Hassynak az volt, hogy szeretnének szélesebb réteget elérni. Ennyi. Ezzel bebizonyosodott, hogy a középformátumú gépek túlárazottak, ezért olyan drágák és nem azért mert olyan komoly és drága technológia van bennük (bár ne feledjük, hogy állítólag egy KF Sony CMOS szenzor önmagában 4000 dollárba kerül)
  • Az X1D-t a Hassy elsősorban a már meglévő ügyfeleinek szánja, de bíznak benne, hogy új embereket is átcsábítanak, akik eddig szemeztek a KF világával. (Megjegyzem, hogy ez és az előbbi állításuk a szélesebb rétegről pont üti egymást, szerintem azért szánják jelenleg a meglévő ügyfeleiknek mert natív objektív még alig van a géphez, így jelenleg hatékonyan csak az eddigi Hassy objektívekkel lehet használni, az meg csak a meglévő ügyfeleknek van. A jövőben viszont a célcsoport a felfelé mozdulni vágyó DSLR tulajok lesznek, ezt tiszta, mint a hegyiforrás.
  • Az XCD objektívek ugyanolyan jók, mint a H-szériás Hassy objektívek (Megint feltenném a kérdést, hogy akkor miért olcsóbbak??? Tán a H-szériás obik túlárazottak?) UPDATE: az XCD obik olyan elven készülnek, mint a DX/EF-S/DC objektívek a APS-C szenzoros DSLR szegmensben. Kisebb képkört rajzolnak ki, mint a “full frame” (jelen esetben a fullframe 645 középformátum ami hivatalosan 53,4x40mm), ezért kisebbek és olcsóbb az előállításuk. Mellesleg a HC jelölésű objektívjeik valamivel olcsóbbak, mint a HCD jelölésűek, előbbiekkel van kb egy árban az XCD. Hogy mi a különbség a HC és a HCD optikák között, arra sajnos nem sikerült rájönnöm, sehol nem írják a neten, így ha valaki tudja, kérem írja meg kommentben. Vélhetőleg a HCD már a digitális érához készült, de hogy effektíve mi a különbség, azt nem tudom, pláne úgy hogy HC optikák is vannak még forgalomban.
  • 290 Euro lesz az adapter, amivel bármilyen HC és HCD jelölésű Hasselblad optikát lehet használni a géppel. UPDATE: az eBayen a HC jelölésű használt objektívek egész tűrhető árban vannak. Szerintem ezek lesznek egy ideig a favorit objektívek az új belépők számára, akik X1D-t vesznek, bár kérdéses még, hogy működik-e velük az AF. Ld. a cikk végén lévő update-ben.
  • Egy 30mm-es obi érkezik még a Photokinára, jövőre újabb obik is érkeznek a rendszerhez. Zoom objektív viszont nagy valószínűséggel nem lesz, mert fizikailag lehetetlen(közeli) gyártani őket ekkora szenzorra, ilyen kis méretben és bázistávolsággal.
  • Azt írják, hogy az X1D a Hasselblad mérföldköve és a fejlesztés új iránya. Szóval szerintem lesz ebből még pro verzió is, ami egy idő után váltja majd a H-rendszert.
  • Digitális 6×6 nem lesz a Hasselbladnál, mert nem kifizetődő (sokan kérik a cégtől, de valszeg ezek az emberek nem fizetnék meg a felárát egy új szenzor kifejlesztésének)
  • Szerettek volna fázisdetekciós (PDAF) autofókuszt az X1D-be, de egyelőre a szenzorgyártóra várnak ez ügyben. Vélhetőleg a Sony még nem tudta megcsinálni a PDAF-et ekkora szenzorméretnél. Ráadásul gyengélkedik is az üzletág a japán földrengés miatt. UPDATE: a Sony a tervezéssel már olyan előrehaladott fázisban volt, hogy amikor kitalálták a fázisdetektoros AF-et, addigra már “késő volt”.
  • Korai még az AF-ről beszélni a prototípus esetében, de mire a vásárlókhoz kerül, lesz benne érintős autofókusz (touch-AF) a cég szerint.
  • A kamerában (prototípusban) egyetlen középső fókuszpont van jelenleg, de dolgoznak még az AF-en.  Választható fókuszpontok kerülnek még a gépbe, de említenek zónát is. Hogy ez mit jelent pontosan még nem tiszta, ám úgy tűnik a Hasselblad se tudja még igazán hogy milyen AF kerül a gépbe. UPDATE: legalábbis a marketingesük nem tudja. A termékmanager szerint a teljes képmezőt lefedő AF pontok várhatók a végleges modellben.
  • Nem lesz benne a nagytesónál megismert True Focus technológia.
  • Ez egy vérbeli fényképezőgép, a videó csak egy “helyes kis bónusz”. Ezért tud csak 1080/25p-t.
  • Fókusz és DOF skála se az obin, se a keresőben nincs. Utóbbiban elérhető lesz majd egy későbbi firmware frissítést követően.
  • A manuális fókusz nem közvetlen lesz, hanem elektromotorral történik (…ha jól vettem ki. “By wire” lesz és nem “coupled”.)
  • A kamera (szenzor) hőelvezetése, hőkezelése jobb mint a H-szériás gépeké, de ezt megalkotni nagy feladat volt.
  • A kérdésre, hogy várható-e gyorsabb záridő a jövőben, a válasz igen volt a cégtől. Gondolom itt a szoftveresen elérhető elektornikus zár játszik majd.
  • Portrémarkolat nem lesz a géphez (gyárilag legalábbis), hogy pici, hordozható tudjon maradni.
  • Valójában nem ez az első mirrorless középformátum a világon, hiszen a légifotózásra tervezett Hasselblad A5D-50c is tükörnélküli, ahogy az SWC rendszerük az CVF-50c hátfallal is az, vagy épp az Alpa kamera a Phase One hátfalakkal. Ám ez az első, ami DSLR méretnél is kisebb, kompakt forma.
  • A kérdésre, hogy lesz-e 100 megapixeles változat a válasz annyi volt: “Sosem tudhatod! ;)” Ne feledjük azonban, hogy a 100MP-es Sony CMOS szenzor nem 44x33mm-es, mint az 50MP-es, hanem fullframe középformátum. Ami ebbe a gépbe valszeg már túl nagy lenne és vélhetően az XCD objektívek se rajzolnák ki a méretet.

És a végére egy jó hír: úgy tűnik lesz – ismert – Hasselblad viszonteladó, és ami a legjobb, LESZ DEMO X1D IS MAGYARORSZÁGON!!! További info később.

UPDATE:

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

  • Az XCD objektívek a központi zárral valójában csak 1/1000s leggyorsabb záridőre képesek. Az 1/2000s vakuszinkront az elektornikus zár beiktatásával tudja elérni a gép, mégpedig úgy, hogy az expozíciót a központi zár indítja és az elektronikus zár fejezi be (ld. képen fent). A fentebb leírt állítás, miszerint várható gyorsabb záridő is, ennek függvénye, a gyártó ugyanis ezzel a módszerrel képes volt elérni rövidebb záridőket is már, de ezek stabilitásával még akadtak gondok, ezért tesztelési fázisban van.
  • A fenti megoldás optimális a vakuhasználathoz, ugyanis a két zártípus “közös nevezője” akkor megy végbe, amikora vaku a villanása csúcsán jár, emiatt képes a gép akár 1/2000s záridőnél is a vakuszinkronra a teljes vakuerő megőzése mellett.
  • 100%-ban elektronikus zár nem várható a gépben.
  • A gépről 2013 novemberében kezdtek el beszélgetni a Hasselbladnál, de rá egy évre még mindig csak beszéltek róla mielőtt elkezdték a fejlesztést. A masina a mozgó alkatrészek hiánya miatt egyszerűbb tervezést igényelt, mint a H-rendszer, lényegében 18-20 hónap alatt jutottak el oda, ahol ma tartunk.
  • A Hasselblad szerint is a mirrorlessé a jövő, de erre még várni kell. Az EVF-eknek és az autofókusznak szerintük is fejlődnie kell még, hogy felérjenek a hagyományos optikai keresővel, és a tükrös gépek PDAF fókuszrendszerével.
  • Nem minden adapterrel csatlakoztatott HC és HCD optikával fog együttműködni az X1D, ugyanis ezek az objektívek nem kontraszt alapú autofókuszra lettek tervezve, emiatt az X1D-vel való használathoz frissíteni kell az objektívek firmware-jét. Az viszont nem mindegyiknek van sajnos. Ahogy a cég fogalmazott, “a korai 2002-es optikák még fixek, de az újabb objektíveket már lehet frissíteni”.

Ja és még valami. A kamera fókusztáv szorzója a fullframe kisfilmes formátumhoz képest 0.79x-es így picit mellélőttem az első eredeti cikkben a fókusztávolságokkal. E szerint a 45mm-es XCD objektív valójában 35mm-es fullframe DSLR objektív látószögének felel meg és nem a “normál obi (50mm) alatt picivel”, ahogy fogalmaztam. Ugyanígy a 90mm-es XCD obi 70mm-nek felel meg, a Photokinán bemutatásra kerülő 30mm-es nagylátó pedig 23mm-es DSLR obinak felel meg. Ami a fényerőket (és mélységélességet) illeti, itt is mondanék néhány viszonyszámot, bár ezek nem hajszálpontos értékek, csak nagyjábóli közelítés.

Az f/2.2-as KF obik ezen a gépen olyan mélységélességet adnak, mint az f/1.8-es obik fullframe DSLR-en, és az f/1.2 APS-C-n.

  • az f/2.8-as  KF obik f/2.2 fullframe és f/1.4 APS-C,
  • az f/3.2-es KF obik f/2.5 fullframe és f/1.6 APS-C,
  • az f/3.5-ös KF obik f/2.8 fullframe és f/1.8 APS-C,
  • az f/4-es KF obik f/3.2 fullframe és f/2 APS-C.

Tehát pl a Hasselblad HC 100mm f/2.2 objektív látványvilága hellyel-közzel egy 80mm-es f/1.8 obinak felel meg fullframe DSLR-en, míg az új XCD 45mm f/3.5 objektív egy 35mm f/2.8 fullframe DSLR obinak.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot