Újabb megoldás a lassú Lightroomra

Ez már a sokadik, de sajnos még mindig nem az Adobe maga gondoskodik arról, hogy ne legyen lassú az ipari szabvány szoftverük.

Legutóbb az ON1 Raw konverter fejlesztését jelentették be netszerte, mely ősztől lesz elérhető és azt ígéri, hogy 40-50 megapixeles fotók ide vagy oda, brutálgyors lesz a képek kezelése a programban. Én nem írtam még erről, majd ősszel visszatérünk rá, amikor megjelenik a progi.

De ha nem akarsz elszakadni a Lightroomtól, akkor itt egy módszer, amivel gyorsíthatod a munkamódszered, azon belül egészen pontosan a válogatást. Eddig beimportáltál minden fotót a Lightroomba, és elkezdtél csillagozással, flageléssel, color labellel válogatni…és minden képnél meg kellett várnod, míg a Lightroom méltóztatott betölteni, ami adott esetben akár másodperceket is igénybe vehet.

Erre kínál megoldást a Photo Mechanic nevű szoftver, amiről én személy szerint több ismerősömtől hallottam már és e poszt alapjául szolgáló cikkben és videóban is azt állítják, hogy sportfotósok és riporterek körében meglehetősen elterjedt program válogatásra a Photo Mechanic. Két előnye van: az egyik, hogy villámgyors, nem kell várni a képek betöltésére, a másik pedig hogy integrálható a Lightroomos workflowba, mert a csillagozást, color labelinget felismeri a Lightroom és gyombnyomásra tudjuk a Photo Mechanicben leválogatott képeinket a Lightroomba importálni. De mindenekelőtt itt egy másfél perces videó, a PhotoMechanicről:

A Lightroommal való együttes használathoz pedig annyi a teendőnk, hogy a Photo Mechanic beállításainál megadjuk, hogy ugyanazt a color labelinget használja mint a Lightroom, ugyanúgy 0-5-ig gombokkal tudjunk csillagozni (ez csak a kényelem miatt), valamint azt, hogy a Lightroom legyen az alapértelmezett képszerkesztő program. Mac-eseknél ez utóbbi nem is létkérdés, hiszen drag&drop módszerrel behúzhatjuk a képeket a Lightroomba vagy a Photoshopba (ikonra húzás a Dokkon), amelyiket épp akarjuk. De szavak helyett inkább beszéljen a videó.

A Photo Mechanic 150 dollárba kerül, de a 30 napos próbaverzió révén bárki kipróbálhatja. Szerintem ez egy felettébb ígéretes dolog azoknak, akik nagy mennyiségű fotóval dolgoznak, legyen az esküvő, rendezvény, sport, riport stb.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tamás Kiss

    Nem lehet, hogy rosszúl van beállítva a Lightroom?

    Mert nekem pillanat alatt betölti a képeket, és végig tudom pörgetni :)

  • …vagy használjunk SSD-t. :-) a katalógust tároljuk/használjuk onnan természetesen. nálam semmilyen gond nincs a válogatásnál, mióta az van a gépben, pedig nem a legfrissebb proci van benne (i5 3470). valószínűleg a PM még gyorsabb, viszont legalább egy kör másolgatást megúszunk. de tényleg nem zavaró és simán gyorsnak mondható, ha nyers képekkel navigálunk SSD-n lévő katalógussal!

    • Tamás Kiss

      Na igen az SSD sokat tud dobni a sebességen :) És manapság már nem is olyan horror az áruk :D
      Illetve sokan ott szúrják el, hogy rosszul állítják be az előnézeti kép felbontását, és emiatt teker folyamatosan minden egyes képnél.

      • Mármint az Adobe ott szúrja el, hogy ilyenekkel foglalkozni kell mint előnézeti kép felbontás beállítása. Érdekes módon másnál (ld. Photo Mechanic, ON1) ez alaphangon működik, nem kell a beállítosokban bogarászni. :/

        • oké, de ez azért kell, mert ha mókoltál a fotódon, akkor a módosított előnézeti kép már nem lesz meg az eredeti raw-ban! arra kéne megoldást találniuk, hogy ha egy fájlhoz még nem nyúltunk, akkor a beágyazott jpeg-et mutassa, ezáltal gyors lesz a nézegetés.

  • JetFly

    Szerintem, a FastRawViewer a tökéletes szoftver erre a célra. NEM a beágyazott jpg-et mutatja, hanem valós raw konverterként funkcionál, VALÓS hisztogramot mutat, plusz nem nem destruktív, plusz kezeli a rating-et, stb., plusz expó/fehéregyensúly módosításokat is xmp-be teszi, lightroom pedig olvassa, így már ott a megfelelően beállított és ratingelt képet jeleníti meg.