Ami nem kínai, az hamisítvány

…ahogy egy régi dakota közmondás tartja. Ma már szinte minden kínából származik, a jó is és a gagyi is. Dübörög az eBay, az Aliexpress. Érdemes-e Kínából vásárolni fotós cuccot?

A mai cikk inkább egyfajta beszélgetésindító, alapötlete onnan indult, hogy a 21 éves asszisztensemmel szinte bármilyen technikai eszközről dumálunk, a végén mindig oda lyukad ki a beszélgetés, hogy a srác azt mondja, “Aliról párezer forintért be lehet szerezni” (vagy hogy “Torrentről letöltöm neked ha akarod”, de ez egy másik téma, most skippeljük). Már-már ott tartok, hogy 35 éves fejjel azt érzem, kezdek megöregedni. Persze én is megnézem az eBayt, ha valamit keresek, de nagyon ritka, hogy végül onnan rendelek, mert ha cégre veszem, akkor az itthoni nettó ára már közelíti az eBayes árat és akkor már inkább itthon, azonnal, garanciával stb.

Aztán jött az Aliexpress, a kínaiak birodalma. De ne szaladjunk ennyire előre…

Kínában az a jellemző, hogy koppintanak. Ma már ott tartunk, hogy a kínai koppintást is koppintják, tehát kínai másol kínait. Ha van egy Nyugatról származó termék, akkor azt nem hogy valaki lemásolja Kínában és olcsóbban adja, hanem egy városon vagy tartományon belül (pl. Guangzhou, Shenzen) akár 8-10 cég is megcsinálja ugyanazt és mindenki ugyanazt árulja csak más márkanév alatt. Hozzáteszem ha Te európai cégként rendelsz belőle egy konténernyit, akkor olyan márkanevet írnak rá, amilyet akarsz, sőt ma már azt hallom, hogy egy konténernyit se kell rendelni belőle, mindehhez elég csak 20-50-100db-ot bizonyos termékeknél (persze nem csak Kínában működik ez, hanem Koreában, Tajvanban vagy Vietnamban is). Így van az, hogy ugyanazt az objektívet láthatjuk Samyang, Rokinon, Bower vagy Walimex márkanév alatt, de megkockáztatom, hogy hasonlóképpen működik a Home by Somogyi vagy a Mentavill is, melyek olcsó termékeivel országszerte találkozhatunk a nagy áruházakban. Onnan tudom, hogy ilyen bizniszben családi vállalkozásként dolgoztam én is. Rendeltünk fürdőszoba cuccokat, csempét, ajtót, szállítottuk hazai szállodaprojekteknek és valójában ezeket a termékeket a Wanshin Hengxing Csingdong Co. Ltd gyártotta, de mindegyiken a saját márkanevünk díszelgett, a terméken és a csomagoláson is.

Aztán vannak olyan cégek is, ahol a nyugati partner beleszól a fejlesztésbe, de más is árulja a terméket más márkanév alatt (Rime Lite, Mikrosat, Fomei, Dynalite), és van olyan is, hogy a nyugati partner irányítja a fejlesztést/termelést, és senki más nem árulhatja (a legtöbb multicég ugye ezt csinálja…sőt igazából övé a gyár).

Az elmúlt években megszaporodott a minőségi kínai gyártók sora, ilyen a Yongnuo, a Godox (mely SMDV név alatt is fut), vagy a Phottix, de nagyon teper a Jinbei is, illetve ott van még a Pixel, bár náluk mintha picit lelassultak volna a dolgok. Ezek a gyártók uralják már a világítástechnika és a kiegészítők piacát, jó minőségű termékeik vannak, már nem is feltétlenül koppintanak, hanem saját fejlesztéseik is vannak, és rendkívül széles a termékpalettájuk. Őket követik a kisebb márkák, mint a Meike, a Triopo, a Shanny, a Falcon Eyes, vagy a Cononmark…ezek olyan termékek, amik olykor gyengébb minőségűek (de nem feltétlenül), és ugyanaz a termék gyakran számos márkanév alatt fut, ami eredhet abból, hogy két kínai gyártó egymást koppintja (bár megkockáztatom, hogy az alapanyagot ugyanonnan szerzik be), vagy abból amit fentebb írtam, hogy egy nyugati disztribútor eleget rendel belőle ahhoz, hogy saját márkanév alatt futtassa. Őket követik végül a még kisebb márkák, cégek, akikről jó eséllyel sose hallottunk, mint a Menik, a NiceFoto, a Polaroid (már csak a név ugyanaz, a mögötte álló kínai cég gyakorlatilag csak egy startup). Ezek után már tényleg csak a legalja következik, amikor már márkanév sincsen, csak a jól csengő név, a Wanshin Hengxing Csingdong Co. Ltd, mint gyártó, vagy még az se.

Na ekkor jött el a félig már magyarul is beszélő Aliexpress ideje. “Okosabb vásárlás, Better Living!” :D

Screen Shot 2016-07-29 at 10.34.56

Mert míg az eBayen jórészt csak az első meg a második kategória szerzett egyeduralmat, talán még a harmadik (fent vannak a gyártók is közvetlen rendelési lehetőséggel, és fent van egy nagy rakás viszonteladó is szerte a világból és mindegy honnan rendelünk, ugyanannyiba kerül), addig az Aliexpressen már helyet kapnak a negyedik, ötödik, hatodik, huszadik soros eladók is. És egészen elképesztő árakkal találkozhatunk.

Csak példaképpen…egy Canon LP-E6 akku (5D-k, 6D, 7D-k akkuja) gyári kivitelben 20-23.000 Ft-ba kerül a boltokban (most már, de emlékeim szerint volt ez 40ezer is). Aliexpressen 7,5 dollárért is van utángyártott LP-E6. 2160 Forint. 2-5 dollárért ide is küldik. A furcsaság az lehet hogy a holland vagy a svéd posta küldi. Miért? Mert már nem Kínából küldik, hanem van európai lerakat. Ha EU-ból jön, akkor már nincs se vám, se áfa. Tehát egy 2160 forintos akku árában már benne van a gyártási és működési költség, a haszonkulcs, a szállítás, és a holland/svéd vám és áfa.

Screen Shot 2016-07-29 at 10.42.39

Pont a tizede az ára a Canon gyári akkunak, hát csoda, hogy az asszisztensemnek ez az első gondolata (megrendelem Aliról)? 10ezer forint alatt rendel 4-5db akkut. Még akkor is jól jár, ha a fele bedöglik egy év után. Ha egy évig bírja egy, akkor 10 év alatt költesz el annyi pénzt, mint amennyit a gyári akkura költenél, ami 5-6 év után azért elkezd köhögni valljuk be. Ez a része verhetetlen.

Sajnos nincs már meg, de anno találtam olyan céget is, aki stúdiótechnikai felszerelést és kiegészítőket árul, szintén 5-10-20 dolláros árakon. Állványokat, csipeszeket, derítőlapot, fényformálókat, stb.

De vannak veszélyei is ennek a történetnek és ebben a cikkben igazából erre szeretném felhívni a Kedves Olvasó figyelmét.

Az egyik a bizonytalan műszaki tartalom. Az asszisztensem is azt mesélte, hogy volt olyan ismerőse, aki a 2500 forintos akkut berakta a gépébe, és az használat közben beledagadt a kamerába, így nem lehetett kiszedni. Hallottam már olyan utángyártott portrémarkolatról, ami zárlatossá tette a DSLR-t és panelt kellett benne cserélni, ami elég drága mulatság. Nekem is volt olyan portrémarkolatom, amitől lefagyott a kamera, vagy használhatatlanná váltak bizonyos funkciói. Szóval ha más nem, legalább egy CE jelölésre figyeljünk a kínai termékek esetében, ami azt jelenti, hogy az EU-ban forgalomba hozható a termék, vagyis minőségügyileg bevizsgált és elfogadott temrékről van szó. Tapasztalatból tudom, hogy egy kínai gyártónak a CE jelölés a Szent Grál (meg gondolom az amerikai FCC). Egy szó mint száz, a nagyon olcsó kínai elektronikai cuccokkal komoly bajok lehetnek. Ha nem sajnálunk többszázezer forintot kiadni egy fényképezőgépre és hozzá objektívekre, akkor ne sajnáljunk párezer forinttal többet kiadni egy megbízható alkatrészért vagy kiegészítőért, mert könnyen hazavághatjuk a többszázezres felszerelésünket. (A múltkor egy adok-veszek csoportban olvastam olyat, hogy tud-e valaki szenzortisztító pumpát olcsón, mert a bolti 2-3000 Ft-os árat sokallja. Viccosztály. Elkölt 2-300ezer Forintot fényképezőgépre, és sajnál 2-3000 Ft-ot kiadni egy szelepes pumpára, amivel kifújhatja a port a szenzorról anélkül, hogy további port fújna bele).

A másik dolog a megbízhatóság. Ha csak hobbifelhasználó vagy, akkor majdnem mindegy, bár egy megbízhatatlan cucc így is tud bosszúságot okozni. De ha professzionális felhasználó vagy, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy cserbenhagyjon a felszerelés. És ez most a fiataloknak szól, a “21 éves asszisztenseknek” – képletesen fogalmazva -, akik az Aliexress és az eBay uralta piacba épp most cseppentek bele és azt gondolják, hogy itt mindent lehet 5 dollárért. Lehet, de nagyon meg fogod szívni. Ilyen olcsó termékeknél tuti, hogy nincs minőségellenőrzés, ami legurul a gyártósorról megy a vásárlónak. Aztán munka közben azt fogod tapasztalni, hogy az előbb még 40% volt az akksiban, majd a legfontosabb pillanatban lemerült. Vagy azt, hogy az ország másik végében dolgozol és megszakadt a menet az ernyőtartóban, beragadt a gomb a vakuban és nem lehet bekapcsolni. A rádiós kioldó papíron 100m-t tud, valójában meg 10 méterről már nem működik. A lámpa/vaku kontakthibás, az állvány rögzítése a kezedben marad. Vagyis nem működik, elromlik, szétesik, vacakol, félrefókuszál, elengedte a varrás, a ragasztás, és még sorolhatnám. Ha dolgozó fotós vagy, vagy akarsz lenni, akkor ezt nem engedheted meg magadnak. Azért nem, mert téged azért fizetnek, hogy meglegyen a fotó, minden körülmények között.

És egy példa arra, hogy mennyire szigorú tud lenni a piac, egyik ismerősömet épp most fogja beperelni az ügyfele. Azért mert el akarta kérni a fotóstól a nyers képeket, a fotós meg nem adta, hiszen a szerződésben válogatott képanyag szerepel és nyers fotót nem ad ki. Az indokra, miszerint az át nem adott képek azért kerültek ki az anyagból, mert rosszul sikerültek, hibásak, vagy ismétlések, a reakció az volt az ügyfél részéről, hogy “azért béreltünk fel profi fotóst, hogy ne legyenek rosszul sikerült, hibás képek”. És beperli a fotóst, 200ezer Forintos kártérítés és 600ezer Forintos sérelmi díj megfizetését követelve. Na? Durva mi? Persze nonszensz az egész, láttam a képeket, minőségileg és mennyiségileg is rendben vannak, de sajnos van ilyen. Persze az ügyfél el fogja bukni a pert, de láthatjuk hogy a munka nem vicc. Amiért fizetnek emberek, azt nem lehet félvállról venni, nem lehet kiskapukkal megoldani. Láthatjuk milyen szigorú tud lenni a piac.

Ugyan itt is élne az a vezérelv, hogy rendelek 10-et és még mindig annyiból jövök ki, mintha rendelnék egy eredetit, és ha az egyik bedöglik, akkor csatasorba állítok egy másikat, de hidd el, nem fogsz rendelni 10-et, de ötöt sem, de még kettőt sem igazán. Nem fogsz tartani otthon 2 helyett 5 akksit, 3 helyett 10 állványt, 1 helyett 3 szűrőt, 2 helyett 6 softboxot, és 1 helyett 3 objektívet stb. Ebből is csak egyet fogsz rendelni és ha az bedöglik, akkor meg leszel lőve ott, munka közben. Ha azt még kihúzod valahogy, akkor se vagy előrébb sokkal, mert a következő munka pár nap múlva van, addigra biztos nem szerzel másikat és a következő munkán is sz.rban leszel.

Az ember egyébként is olyan, hogy mindig jobbat akar. Először az van, hogy mindegy milyen, csak legyen. Aztán ha van, akkor szeretnénk hogy jobb legyen. Sufnituninggal áll csak meg az állványod? Valamit elengedett a ragasztó és mindig meg kell erősíteni használat előtt? A szerepét végülis betölti, nem? Hogy örültél neki, mikor megszerezted. Kicsi is, savanyú is, de legalább a miénk. Hidd el, egy idő után utálni fogod. És arra vágysz majd, hogy leteszed az állványt, kinyitod, teszi a dolgát, munka végeztével becsukod. Mert baromi jó érzés nem a technikára koncentrálni, hanem a munkára és az emberekre. Ha ez megvan, arra fogsz vágyni, hogy gyorsabban lehessen nyitni az állványt, vagy hogy könnyebb legyen cipelni többet egyszerre, stb.

Egy profinak az a legfontosabb, hogy a felszerelése, az eszközei is profik legyenek, szó nélkül tegyék a dolgukat minimális karbantartással, strapabíróak legyenek és szerethetőek legyenek. Ergonómia, gyorsaság, hatékonyság. Hosszú távon mindenkinek ez lesz a prioritás és inkább 6 évente megveszi 23ezerért az akkut, mint a 2100-as akku bemondja az unalmast munka közben.

Ha engem kérdeztek, én a két véglet között lavírozom. Kínai/koreai cuccokat csak világítástechnikában használok, azon belül is csak a fentebb említett első vagy első két cég-kategória/márka termékeit, amikről tudom, hogy munkakörülmények között is megbízhatóan működnek és valamivel olcsóbbak ugyan a patinás európai vagy amerikai gyártók termékeinél, de a noname brandeknél azért jóval drágábbak. Aliexressről még sosem rendeltem.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tréfarépa

    Yongnuoval lehet dolgozni szerintem…

  • baggio

    en szoptam a kinai szarokkal. giottos, induro, sirui allvany es allvanyfejekkel. kulfoldon nem tul fasza erzes ha 70 ezres sirui allvany laba siman kiesik az elso nap a helyerol/egy plitvicai utat birt, a dolomitokban mar szetesett. ez kb 4 nap hadznalat volt./ es te az utazasba beleoltel nem keves penzt es tudod hogy van meg hatra 7 napod.
    egy jo felszereles ahogy irtad eszre se veszed hogy ott van veled. csendben, megbizhatoan teszi a dolgat, es kurva strapabiro, mert valodi igaslo, munkaeszkoz.
    en miota szivtam veluk azota messze elkerulom oket.
    ugyanitt sirui gombfej elado!

    • Egyetértünk. Annyi megjegyzést tennék, hogy ezekből egyedül a Giottos kínai (vagy tajvani?), az Induro brit, a Sirui meg német. Nekem Indurom van és egy igazi elnyűhetetlen igásló, évek óta használom, semmi baja, masszív, csatába lehetne indulni vele.

      • Helyesbítek, az Induro amerikai, a Siruiban nem vagyok biztos hogy német, mert van Sirui Europe Németországban, de van Sirui USA és Sirui Singapore is, szóval fene tudja hova valósi.

        • Baggio

          Anno mikor vettem őket utána néztem. A sirui kínai, mint ahogy az Induro is. Az hogy be van jegyezve cég pl az Induronál amcsinál, teljes munkafolyamat tervezés és gyártás kint történik.

          Az Induro állvány tényleg masszív, ezt szerettem benne de a lábai rendszeresen megszorultak, nagyon nehéz volt sokszor kihúzni. A másik hogy a lábai fent ahol becsatlakozik ott meg rendszeresen kilazult és lötyögött. A sirui meg egy katasztrófa volt. Azt nem éreztem stabilnak, de hamar szét is esett. A fej pedig rendszeresen szét szívatott, szar tervezés. A gumi ami van a szorító csavaron ( gömbfej) az rendszeresen párás nedves környezetben megnyúlt, így lehetetlen volt a fejet meghúzni. Amúgy ha működött akkor stabilan fogta a fej a gépet, de ezekkel így nem lehet dolgozni kint terepen.

        • Baggio
  • C64forever

    Kínai vakuval én is megjártam, ritkán használom/tam, a harmadik alkalommal elpukkant, nem sorozat, nem rövid záridő… De vannak kis kiegészítők amik viszont megérik, ilyenekre gondolok mint a napellenző, két objektívemre is vettem 800-800 forintért ingyenpostával, az eredeti meg 4000ft, váz és objektív sapkák, ilyen “statikus” dolgokat érdemes onnan beszerezni :)

    • Nekem az 50/1.4-en van utángyártott napellenző de mar jo ideje korbeforog pedig régen megakadt raforditaskor mint a gyári de kikopott elég hamar. A gyári a tobbi obimon szinten kopik érezni hogy könnyebben rámegy es nem forog körbe. Ezért kerül 4000 forintba. De mondjuk 50-80ezer forintot elkérni egy nagytele napellenzoert na az már durva.

      • C64forever

        Nekem nincs velük ilyen gondom.

  • Ajtay Zoltan

    Nagyon jo a hasonlat az akkuval. Annakidejen, amikor a Canon kijott vele, elfelejtettek (?) eleget gyartatni belole a kinaiakkal (mert ugye nem gondoljuk komolyan, hogy a Canon akkut is gyart?), es meg baromira dragan (valami 22ezer forint!) sem lehetett kapni, szo szerint sorba kellett allni erte, nemcsak itthon, hanem pl. a nemeteknel is (90 EUR volt az ara, csak nem lehetett kapni)! Mivel kenyszer volt, mert kellett az akku az uj gephez,es eleg nagy a csabitas, az Ebayrol valo rendeles mellett dontottem, valami 3000 forintert a postas letette az aszlalra toltovel egyutt. Igaz, az akkori utangyartott akkukban meg nem volt benne az InfoChip, azaz nem lehetett regisztraltatni a vazzal az akkut, es nem is irta ki pontosan a toltottseget. A Canon is leppett kesobb: nem, nem a “gyari” akkuk arat vitte lejjebb, hanem a modositott szoftverben szandekosan letiltotta a felso kijelzon az amugy is eleg pontatlan toltottseg kijelzest. Mellesleg mivel olcso volt, nem egyet rendeltem belole, hanem 8-at, mind mukodik, vegyesen hasznalom a 4 “gyari” akkuval (ket vazzal, also markolattal). Az igazsaghoz tartozik, hogy a toltok “gagyibbak” az eredeti Canonnal, nemelyikkel volt is azota gondom (egy dioda kisse alul volt meretezve bennuk). De tudomasul kell venni, hogy ha valamely termeken “nagy a rablas”, es van ra kereslet, akkor az utangyartok ra fognak allni, ha tudnak. Mint ahogy azota az InfoChipes akkut is gyartanak mar regota….Termeszetesen a kockazat az megvan az ilyen vasarlasoknal, van, amit mernek venni onnan, es van, amit nem, nem art a vasarlas elott alaposan korbenezni (azaz utanaolvasni a kommenteknek, bar az sem szentiras sokszor).

  • Wagner úr, a kékszakáll

    Én egy Wimberley fej helyett vettem egy Beike utángyártott kínai csodát, és kellemesen csalódtam. Finoman mozog és jól használható. Az árkülönbság elborzasztó: 170 eFt vs 28 eFt.

  • Lehoczky Alfréd

    Akkumulátorokat utángyártottakat szoktam venni és eddig nem csalódtam bennük.
    MILC adaptereket nem is tudom honnan máshonnan venni.
    Viszont a nagyon olcsó vakuk egyike nem jött be. Canon EOS 400D-nél újabb gépekkel nem működik együtt, miközben a leírásban minden Canon szerepelt.
    Eddig igazán nagy problémám nem volt.