Szeptember 19: Fujifilm középformátum

Eljön a nap amire olyan nagyon régóta várunk. Bemutatják a Fujifilm középformátumot.

A blog olvasói tudják milyen lelkes tudok lenni ilyen szitukban, és nem vagy rest nagy szavakkal dobálózni. Most is van mit mondanom: előttünk zajlik a történelem! :))

Hogy miért? Először mondom a tutit(?…inkább pletykát).

  • Hivatalos, hogy a Fuji bejelentést tesz szeptember 19-én a Photokinán (illetve előtte egy nappal)
  • Az összes pletykaoldal, ami ezzel foglalkozik teljes biztonsággal állítja, hogy a Fujifilm új középformátumú rendszerét mutatják be
  • 50 megapixeles lesz ez is
  • A Hasselblad X1D-vel ellentétben ez DSLR formájú lesz
  • Ennek ellenére nem valószínű, hogy tükrös gépet láthatunk, minden infó szerint mirrorless gép lesz
  • Három objektívvel mutatják be, egy zoom és két fix
  • 2017-ben kerül a polcokra
  • A 9000 dolláros Hasselblad X1D-nél a hírek szerint 2-3000 dollárral olcsóbb lesz!

Szóval egy low-cost középformátum. Egy újabb mirrorless középformátum. Ami, ha 2000 dollárral lesz olcsóbb a Hassynál, akkor a Pentax 645Z árfekvésébe esik, ha 2500-zal akkor a Nikon D5 árában lesz, ha 3000 dollárral, akkor az 1DX Mark II árában. Csak a miheztartás végett, az 1DX II itthon nettó 1,5mio Ft, a D5 nettó 1,8mio Ft, a Pentax 645Z pedig kissé túlárazott az amerikai árarányokhoz képest, ugyanis nettó 2mio Ft. Ergo a Fuji KF itthon várhatóan nettó 1,5-2 millió Ft közé kerül majd. Persze nagy különbség a Canikon zászlóshajókhoz képest, hogy ehhez még obikat is kell venni, ami szintén nem lesz olcsó.

DE! És itt térnék vissza az első mondatomhoz, hogy a szemünk előtt zajlik a történelem. Pár éve ugyanis a középformátum egyenlő volt az 5-10-15 millió Forintos árú, elérhetetlen kamerákkal. Dögnehéz, nagy és csak stúdióban használható kamerákkal. Ma már ott tartunk, hogy 2-3 millió Ft-ért lehet majd kapni kisméretű, hordozható, DSLR-eknél jobb ISO teljesítményű középformátumokat és ezen a piacon már nem csak a Phase One és a Hasselblad van jelen, hanem Pentax is, nemsokára a Fuji is és bizonyára nem kell sokat várni a Sonyra sem. Ha pedig egyszer beindul a verseny…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot