MacOS Sierra: nem látja a kamerát, kinyírja a Lightroomot

Szeretném felhívni a kedves  Mac-es olvasók figyelmét, hogy a Sierra hozhat néminemű problémát, így aki nem tette még meg, az gondolja át az oprendszer frissítését.

Ismert probémák a MacOS Sierrával:

  • Ha nem a legfrissebb Lightroomot használod, akkor a Sierra kinyírja a LR-t. Ha előfizetésed van az Adobe-nél, akkor is fontos, hogy ELŐSZÖR a Lightroomot (és Photoshopot) kell frissíteni, aztán az oprendszert, fordítva nem lesz jó. Ezt az Adobe írja a weboldalán. Értelemszerűen aki kalózverziós Lightroomot használ (ugye senki nincs ilyen??), és emiatt nem tudja frissíteni a legújabbra, az búcsúzzon el a LR-tól, vagy az új oprendszertől. Legalábbis egy időre biztosan.
  • Én Canon géppel próbáltam, más márkával nem tudom mi a helyzet, de a Sierra nem látja az USB-n csatlakoztatott kamerát. Se a Photos, se a Finder, se a Capture One, se az EOS Utility. Egyedül a legújabb verziós Lightroom látja. Így azok akik szeretnek vezetékkel laptopra kötve fotózni és ehhez nem Lightroomot használnak, ne frissítsenek az új MacOS-re, mert a Canon még nem adott ki frissítést az EOS Utilityhez, ahogy az Apple se a MacOS-hez. A Capture One-nak nem jártam utána, de az biztos, hogy az a C/O ami eddig látta a gépet, az az új oprendszerrel már nem látja.
  • Ha jól láttam egyes Canon nyomtatókkal is akadtak kompatibilitási problémák, és/vagy az ezekhez adott utility szoftverekkel.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    Én múlt héten telepítettem a MacOS Sierrát és azzal együtt Lightroom 5-ről CC-re is váltottam. Olvastam már máshol is, hogy az Lr5 nem is ment volna a Sierrán, habár szerencsére én mindenképpen váltani akartam. Azzal még külön megbonyolítottam a dolgomat, hogy a Mac-re clean installt csináltam, így a Lightroom katalógust is költöztetnem kellett. Ilyenkor mindenképpen érdemes a két folyamatot különválasztani, és ebben az esetben is először a Lightroomot kell frissíteni , pontosabban feltelepíteni a CC-t, mert ez ugye nem egy sima update, aztán upgrade-elni a katalógust, majd természetesen mindenről backupot csinálni és akkor már a Lightroom CC katalógusát lehet költöztetni a clean install után.
    A többi szoftvert nem használom, így azokról nincs infóm, de a Lightroom CC, meg persze a Photoshop és a Bridge is jól megy, sőt én egyelőre más bugot sem találtam a Sierrában, legalábbis nem olyat, ami ne lett volna benne már az El Capitanban is. :) A lényeg, hogy nekem tetszik a Sierra, de gondolom, a clean install is sokat segített a sebesség növekedésében.

  • Nem Tom

    Capture One-t frissitsd 9.3-ra, azzal menni fog. Elegge at lett alakitva az oprendszer usb kezelese, de utan lett kovetve a legutolso frissitessel (ami a sierra utan egy nappal jott ki).