Nincs jó bőrben a Nikon?

Érdekes hírek látnak napvilágot a Nikon házatájáról, úgy tűnik nincs túl jó bőrben a gyártó.

A Sonyalpharumors.com weboldalnak jutatta el egy olvasójuk az alábbi kommentet, mely Kenneth Sporsheimtól származik, aki egy norvég fotós, egykori Nikon nagykövet, jelenleg Pentax nagykövet. A Pentax Forums oldalaira a következőt írta:

Jeleneg a Nikon vérzik leginkább a fényképezőgép márkák közül, több országban is elbocsájtásokat eszközölnek. Csak minálunk Norvégiában 13-ról 3-ra voltak kénytelenek a dolgozók létszámát csökkenteni…és megszabadulni létesítményektől, illetve otthoni irodát működtetni. Ez a valóság a papíron lévő számok mögött.

és a szaftosabb rész:

Ha a dolgok kezdenek elromlani, az olyan mint egy nagy és lomha hajót megfordítani. Tudom, hogy a Sony köröz a Nikon kamera-divízója körül, mint egy cápa a vízben, ha vérszagot érez. Ez az infó “belülről” származik. De hogy ez mennyire komoly a Sony részéről, azt nem tudom, csak azt, hogy egy ideje foglalkoznak ezzel a lehetőséggel. Egy ideje már engem sem informálnak.

screen-shot-2016-11-01-at-16-16-32

Hát érdekes infók ezek, sőt meglepőek. Ugyanakkor nemrég jött az infó, hogy Nikon júzereknek itthon is ilyen levelet küldtek ki:

“Kérjük, engedje meg, hogy levelünkben tájékoztassuk Önt a Nikon termékek javítási helyének változásáról.
A készülékek magas szintű javításának biztosítása céljából 2016. október 17-től a Nikon a DX formátumú tükörreflexes fényképezőgépeket és a DX objektíveket, valamint a Nikon 1 termékcsalád fényképezőgépeit és az 1-Nikkor objektíveket a Cseh Köztársaságban lévő Nikon D-SLR- és kompakt kamera szervizben javítja, jótállási időn belül és azon túl is.”

Én nem tudom, hogy ebből mi lett, azóta nem hallottam a dologról, pedig Október 17 már régen elmúlt. A Nikon honlapján ugyanez a sztori csak a Coolpix gépere vonatkozik, DX tükrösöket nem említenek sehol.

Mindenesetre nem túl bíztató jelek.

E cikk persze nem pánikkeltő céllal jött létre, csupán külföli pletykák, és hazai történetek alapján íródott elmélkedés. Félreértés ne essék, nem azt akarom mondani ezzel, hogy a Nikon tönkre fog menni és emiatt már nem érdemes Nikon cuccokat venni. Azért ez egy komoly tőkeerős cég, a világ második legnagyobb kamera gyártója. Folyamatosan jönnek az új termékek tőlük stb, ergo olyan nagy gáz nem lehet velük. Ám nem véletlen – gondolom – hogy a fentiek miatt az árak is másznak felfelé.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Johny

    Fura lenne, ha most dobnák be a kulcsot, tudván hogy a vérszegény digitális kezdeti éveiket túlélték. Remélem ez a patinás gyártó továbbra is elkényeztet bennünket a jobbnál jobb eszközeivel!

  • tökfilko

    Hát azért sokat elárul a cégről hogy a mostani kölni Photokinán milyen nagyot dobbantott a cég. Mindenki csak ámult-bámult a jobbnál jobb bejelentések után. Ja most jut eszembe, hogy egy szaros akciókamerával jöttek csak.

    • Hát de előtte meg volt idén D5, D500, SB-5000, 105/1.4, most volt 70-200 és tilt shift, szóval nem voltak tétlenek, csak nem a Photokinára időzítették ahogy a többiek.