Megjelent a Capture One 10, “gyári” MIDI controller támogatással

A fényképezőgép, objektív és szoftver gyártó Phase One bemutatta RAW-feldolgozó és katalogizáló szoftverének legújabb verzióját.

A gyártó elmondása szerint a Capture One Pro 10 gyorsabb képek közti böngészést kínál, gyorsabb zoomolást és pásztázást, illetve gyorsabb összehasonlítást nagyított nézetben, melyek az ún. motorháztető alatti tuningnak köszönhetők. Az új design pedig a szoftver világába újonnan érkezőket segíti.

A Phase One új, három lépésű élesítési mechanizmust adott a szoftverhez. Az első lépés az optikához köthető, a diffrakció okozta életlenséget képes kiküszöbölni a program egy gombnyomásra. A második lépcső a normál, ún. bemeneti élesítés (input sharpening), mely lehet globális vagy az élesítő ecset segítségével lokális. A harmadik lépcső pedig az ún. kimeneti élesítés (output sharpening), ami a végtermékhez igazítható élesítés, úgymint print, web, stb. Print választása esetén még azt is megadhatjuk, hogy a nyomatot várhatóan milyen messziről fogják nézni majd, a szoftver pedig ennek megfelelően “adagolja” a kimeneti élesítést. On-screen proofing is rendelkezésre, áll, ami egy szimuláció, segítségével láthatjuk exportálás előtt, hogy a végeredmény a beállított paraméterekkel (méret, felbontás, színtér, tömörítés, élesítés) hogy fog kinézni. Ez különösen webes méretre “butításnál” jöhet jól.

A leglényegesebb újítás talán mégiscsak a MIDI kontrollerezéshez kötődik. Éreztem én már tavaly, hogy ez komoly dolog, és lám, ha már a Phase One is beállt a dolog mögé, akkor a kontrollerezésben csak lehet valami. ;) A Capture One 10-zel ugyanis bejelentették, hogy a RAW konverter a Tangent kontrollerekkel teljeskörűen kompatibilis, így lehetőség van hardveresen irányani a fotófeldolgozást. Ez nagyon nagy szó szerintem, sajnos egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy a Tangent kontrollerek méregdrágák, viszont titkon remélem, hogy valami okos programozó majd kicselezi ezt a dolgot és kompatibilissá teszi más MIDI kontrollerekkel is a Capture One-t. Megemlítenek még a promovideóban egy speciális shortcut keyboardot is a Logictól, de erről nem sok szó esik.

Íme a C/O 10 promovideója:

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot