Megjelent a Capture One 10, gyári controller támogatással

A fényképezőgép, objektív és szoftver gyártó Phase One bemutatta RAW-feldolgozó és katalogizáló szoftverének legújabb verzióját.

A gyártó elmondása szerint a Capture One Pro 10 gyorsabb képek közti böngészést kínál, gyorsabb zoomolást és pásztázást, illetve gyorsabb összehasonlítást nagyított nézetben, melyek az ún. motorháztető alatti tuningnak köszönhetők. Az új design pedig a szoftver világába újonnan érkezőket segíti.

A Phase One új, három lépésű élesítési mechanizmust adott a szoftverhez. Az első lépés az optikához köthető, a diffrakció okozta életlenséget képes kiküszöbölni a program egy gombnyomásra. A második lépcső a normál, ún. bemeneti élesítés (input sharpening), mely lehet globális vagy az élesítő ecset segítségével lokális. A harmadik lépcső pedig az ún. kimeneti élesítés (output sharpening), ami a végtermékhez igazítható élesítés, úgymint print, web, stb. Print választása esetén még azt is megadhatjuk, hogy a nyomatot várhatóan milyen messziről fogják nézni majd, a szoftver pedig ennek megfelelően “adagolja” a kimeneti élesítést. On-screen proofing is rendelkezésre, áll, ami egy szimuláció, segítségével láthatjuk exportálás előtt, hogy a végeredmény a beállított paraméterekkel (méret, felbontás, színtér, tömörítés, élesítés) hogy fog kinézni. Ez különösen webes méretre “butításnál” jöhet jól.

A leglényegesebb újítás talán mégiscsak a MIDI kontrollerezéshez kötődik. Éreztem én már tavaly, hogy ez komoly dolog, és lám, ha már a Phase One is beállt a dolog mögé, akkor a kontrollerezésben csak lehet valami. ;) A Capture One 10-zel ugyanis bejelentették, hogy a RAW konverter a Tangent kontrollerekkel teljeskörűen kompatibilis, így lehetőség van hardveresen irányani a fotófeldolgozást. Ez nagyon nagy szó szerintem, sajnos egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy a Tangent kontrollerek méregdrágák, viszont titkon remélem, hogy valami okos programozó majd kicselezi ezt a dolgot és kompatibilissá teszi más MIDI kontrollerekkel is a Capture One-t. Megemlítenek még a promovideóban egy speciális shortcut keyboardot is a Logictól, de erről nem sok szó esik.

Íme a C/O 10 promovideója:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Domonkos Rico

    Na, csak meg kell néznem, hogy néz ki a tangens kiosztása, aztán megírom azt az emulatort, ami barmilyen midi kontrollert Tangensnek fog mutatni a C1 felé. Egy okos konverziós mátrix a konfigba és jóvan. Nem hiszem, hogy a CC-n kívül lenne benne meglepetés.

    • Időközben kicsit még nyomoztam az ügyben, és hátha segítségedre lesznek az alábbi infók:
      1. A Tangentnek létezik iOS/Andorid appja is, kipróbáltam, működik! 100 dollár, de van napi egy órát használható trial verzió a teszthez. Mivel Wifin keresztül működik ezért picit laggos, de működik. Element-Vs-nek hívják és emulálja a Tangent Element összes létező és kapható panelját (Tk, Mf, Kb, Bt, vagyis Tracker Ballos, Gombos+Tracker Ballos, Tekerős, és Gombos).
      2. A működési elve picit bonyesz nekem. Először le kell tölteni a Tangent Hub nevű programot a számítógépre és telepíteni. Ez magával hozza a Tangent Mapper alkalmazást ezzel lehet csatlakoztatni az Element-Vs appot a számítógéppel, engedélyezni kell benne a Pairing mode-ot (a Wifis csatlakozás miatt, gondolom egy hardveres készüléknél nem kell párosítani). Eztán el kell indítani a Capture One-t, ha az betöltött akkor a Tangent Mapper menüjében megjelenik a listában ott ki kell választani, ekkor egyből ráküldi az Element-Vs-re az infókat és feltölti a gombokat, tekerőket, vezérlőket Capture One funkciókkal (amiket aztán a Tangent Mapperben meg lehet változtatni).
      3. A Capture One Preferencesben van egy pipa, “Support Tangent Controllers”. Ez gyárilag be van pipálva, ha kiveszed a pipát, újra kell indítani a szoftvert.
      4. Nem mindegy a sorrend, én először megnyitottam a Capture One-t és utána a Tangent Mappert és az Element-Vs-t és így nem látták egymást. Fordítva kell csinálni, csak úgy csatlakoznak.

      Nem vagyok programozó, csak a megérzés beszél belőlem, ami azt mondja hogy a Capture One és a Tangent eléggé szervesen össze van nőve ahhoz, hogy ne lehessen kívülről belenyúlni de ne így legyen. Belsős infóm egyébként, hogy ez most csak egy próbaprojekt a Phase One-nál ha lesz igény a dologra akkor továbbfejlesztik, talán nyitnak más kontrollerek felé, jó eséllyel úgy ráadásul, hogy nem saját projekt révén, hanem külső fejlesztők által biztosítva.

  • Bob

    Itt van a Capture One MIDI vezérlők meghajtóprogramja:
    https://fotorys.wordpress.com/2018/01/11/midi2macro/