Elkaszálta az Adobe a Creative Suite-ot, csak az előfizu maradt

A PetaPixel beszámolója szerint szép csendben kivezette az Adobe az egyébként 4 éves CS6-ot a piacról. Ez volt az utolsó dobozos Photoshop.

Év elején még rendelhető volt vadiújonnan az Adobe 4 éves Creative Suite 6 csomagja, ha felhívtad az Adobe call centert. Január 9-től azonban hivatalosan is megszűnt a termék, vagyis mostantól ha Photoshop, Premiere, vagy más Adobe progi kell, akkor van a CC, vagyis a felhő alapú Creative Cloud előfizetés, vagy semmi.

Túl nagy meglepetést ez persze nem okozott, hiszen ismert volt, hogy az Adobe a 100%-ban előfizetéses rendszer felé tart, és a CS6-ot évek óta nem frissíti.

Egy kérdés maradt csak, hogy mi a helyzet a Lightroommal? Állítólag a LR egyelőre még biztonságban van (értsd még kapható dobozos változat), de nem lennénk meglepve, ha előbb-utóbb abból is megszűnne a dobozos verzió, mondjuk az elkövetkező 1-2 évben. Hogy miért? Egyrészt mert a Lightroom 6 tulajokat is rendszeresen szívatják azzal, hogy a CC-be beletesznek egy-egy új fícsört, míg a dobozos 6-ból kihagyják, másrészt meg azért, mert az Adobe-nak bejött az előfizetéses rendszer, 2016-ban rekordösszegű, egészen pontosan 5.85 milliárd dolláros bevételt ért el a cég miatta (2015-ben ez a szám 4.8mrd volt), és a részvényár is szárnyal 2012 óta.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot