Két új optikát adott ki a Tamron: 70-200/2.8 VC, és 10-24 Di2

Az előzetes pletykáknak megfelelően a Tamron bemutatta új, fényerős telezoomját, illetve egy croppos vázra szánt ultranagylátót.

Ezek valójában update-ek, tehát létező objektívek frissített változatai. A fullframe-re való Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 elődjéhez képest gyorsabb autofókusszal és fejlettebb stabilizátorral rendelkezik. Az új VC a cég szerint 5 FÉ-nyi stabilizációt kínál. Az optika időjárásálló szigeteléssel ellátott, de nem titkoltan optikailag is áttervezték (23 lencsetag 17 csoportban, köztük ELD és LD tagok). Teszem hozzá, hogy a neten fellelhető tesztek szerint ezek az új, fehérgalléros Tamronok vannak olyan jók, mint a Sigma ART és/vagy Sport szériája (kíváncsi lennék egyébknt hogy egy Sigma 70-200 Art vagy Sport kategóriába sorolódna-e?). A Tamron elmondása szerint az obiba két mikrocomputert tettek és új AF algoritmust írtak neki, ezek együttesen pedig javítják a fókusz gyorsaságot és pontosságot. A minimum fókusztávolság 95cm. Az obi támogatja az 1.4x és 2x telekonvertereket.

A másik finomság a croppos vázra való Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD ultranagylátószögű objektív. Ez a 2008-as hasonló obi továbbfejlesztett változata, melybe stabilizátor és kifinomultabb optikai elemek kerültek (LD, XLD, ASPH, hibrid ASPH, speciális tükröződésmentesítő réteg). A 4-stoppos stabi ráadásul úgy került bele, hogy nem növekedett az obi mérete. A fókuszmotort jelzi a HLD szócska, ami High/Low Torque-Modulated Drive-vot jelent. Hogy ez mit jelent, azt én nem tudom, de a Tamron szerint a nagyméretű lencsetagok finom állítását. Ez az obi is időjárásálló.

Mindkét obi elektromagnetius rekeszállítást használ Nikon vázak esetében.

A nagy obi márciusban kerül a boltokba 1300 dolláros áron (itthon tehát bruttó félmilla alatt várható pártízezerrel), a kisebbik tavassszal 500 dollárért (200ezer alatt pártízezerrel).

4126182501 4822430710

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot