A Cactus nem viccel: cross-brand TTL amit kínálnak

A Cactus rádiós kioldó bizonyára sok embernek ismerős. Már akkor gyártottak rádiós kioldókat, amikor ez az egész rádiós kioldósdi hőskorát élte. Most meg olyanokat virítanak, hogy csak nézünk.

A kínai Cactus rádiós kioldó szinte fogalom volt jópár évvel ezelőtt. Volt a Pocket Wizard, meg a többiek. Magyarországon a mezei snassz, manuális, 433Mhz-es, rendszervakukhoz használható és nem utolsó sorban olcsó rádióskioldók közül a Cactus volt talán a legismertebb. Aztán jött a Pixel, a Phottix meg a Yongnuo, majd még vagy fél tucat követő és a Cactusról alig hallani. Pedig nagyon is él és virul a cég, sőt, a rádiós kioldás területén olyat kínálnak, amit senki más a piacon.

A Cactus V6II rádiós kioldó márkák közötti átjárást biztosít egy új, most bemutatott firmware update után. Korábban is volt ún. cross-brand kompatibilitás, vagyis e kioldóval pl. Canon géppel tudtunk Nikon vakut elsütni, sőt a kioldóval az erejét is állítani, majd később cross-brand HSS gyorsszinkron is lehetővé vált, vagyis pl. Canon géppel tudtunk Nikon vakuval HSS gyorsszinkront elérni, ám a mostani Cactus frissítés eredményeként cross-brand TTL vakuvezérlés is lehetővé vált. Ez azt jelenti, hogy pl. Canon géppel tudunk TTL Nikon vakut elsütni TTL módban annak mindenféle vezérlési lehetőségével együtt. De ugyanúgy fordítva is, Nikon géppel Canon vakut, de ami még érdekesebb, hogy a rendszer kompatibilis a Pentax, Sony, a Fujifilm, az Olympus, a Panasonic, sőt a Sigma kamerákkal és vakukkal is. Vannak azonban korlátozások, de egy márkára felhívnám a figyelmet: a rendszer nagyon szépen támogatja a Fujifilm kamerákat, márpedig ez a márka egyre népszerűbb, főleg az új középformátum révén, ám vakuvezérlési rendszer még alig-alig található hozzá.

CACTUS_V6_IIs_2a500

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot