Még egy kis Sony a9

Sony a9 lázban ég a fotós világ. Mindenhol erről a gépről beszélnek, mindenhol ezt tesztelik. Összegezném az eddigi véleményeket.

Azt hiszem a legkönnyebb, ha listaszerűen teszem:

  1. Az autofókusz parádés, felér a Canon 1DX II és a Nikon D5/D500 sebességével. Ha teljesen automata AF-et használunk, akkor zseniális, ha az ún. Lock-on AF-et használjuk (mi választjuk ki a témát, amit követni kell), akkor a kamera néha hajlamos elvéteni a követést, de hamar visszatalál. A legtöbb embernek ez nem lesz probléma, mert a legnépszerűbb a szemkövető AF lesz, ami viszont nagyon jól működik, pontosabb, mint bármilyen DSLR. (Tony Northrup)
  2. Míg a Canon és a Nikon AF-ek (mármint a profibbak) nagyobb hangsúlyt fektetnek a prediktív autofókuszra (oda fókuszálnak ahol a téma az expo pillanatában lesz, emiatt be kell állítani, hogy a témánk gyorsul/lassul, vagy egyenletesen mozog), addig a Sony a9 a másodpercenkénti 60x-os mintavételnek köszönhetően elég gyors ahhoz, hogy nem jósol, hanem reagál, így nincs is lehetőség a téma mozgására jellemző paramétert állítani, csupán csak a követés érzékenységét lehet szabályozni. (DPReview, Sony)
  3. A képminőség hagyományosan remek, közelít az a7R II képminőségéhez, utóbbi azért valamivel élesebb.
  4. Zaj tekintetében nagyjából ugyanaz várható, mint amit az a7R II tud. (DPReview)
  5. A RAW 14bites ugyan, de csak akkor, ha redőnyzárral használjuk a gépet. Ha 5fps-nél gyorsabb sorozatra állítjuk (efölött csak elektronikus zárat használ a gép), akkor az A9 átvált 12bites RAW módba sajnos. Vagyis gyors sorozat módban csökken a dinamikatartomány. (DPReview)
  6. A kamera elektronikus zár módban kikapcsolja a vakuszinkront, vagyis nem tudjuk kihasználni a HSS/HS nélküli gyorsszinkront. (DPReview)
  7. A buffer hatalmas, de ha egyszer betelik, egy örökkévalóság mire kiürül. (T. Northrup)
  8. Az akku simán kibír egy napi fotózást. Sok 20fps sorozatot, jónéhány perc 4K videót, némi Wifi és Bluetooth kapcsolatot, kevés mechanikus zárat, és relatíve sok képvisszanézést alkalmazva volt aki több mint 8000 képet tudott lőni egy feltöltéssel. (T. Northrup, Cameralabs)
  9. A realitások talaján maradva a kamera markolattal, dupla akksival kb azt tudja akkuidőben, mint a Canon 1DX II (ez CIPA 1200 fotót jelent kb.)
  10. A videó képességek tekintetében a gép kb a Sony a6500 kategória, leszámítva a rolling shutter effektus kezelését, amiben az A9 világbajnok. Extrém helyzetekben (gyors svenk) tapasztalható némi rolling shutter effekt, de nagyon minimális, sokkal jobban kordában van tartva, mint bármilyen más kamera esetében a piacon. (T. Northrump, Cameralabs)
  11. A blackout nélküli sorozat először fura, de rövid idő alatt függőséget okoz. (Cameralabs)

Epekedve várjuk a DXO tesztet.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • ZSILI

    Tony Northrup annyira szereti a Sony gépeit, akkor miért 5Ds R a melós gépe és csak játszósnak van neki a 7R II? Rajta múlna, talán a Porsche 911 gyártását is leállítaná, mert bazi régi vas, vannak újabb formák, újabb technológiával.

  • pergabb

    hát…. nekem még mindig nem kellene sony

  • Tony Northup 8000 expót lőtt egyetlen akksival? hahaha, ez tuti valami elírás