A Canonon és a Nikonon a világ szeme

Az elmúlt időszakban az összes gyártó elpuffogtatta a patronjait, már csak a nagyok maradtak.

A Pentax bedobta a K-1-et, a Fuji az X-Pro2-t, X-T2 és az GFX-50s-t, a Sony az Alpha 9-et, de a többi Alpha sem túl régi. De mi van a nagyokkal? Azt leszámítva, hogy tavaly nyár végén bemutatták az egyébként már nagyon elkésett 5D Mark IV-et, nem igazán történt semmi említésre méltó.

Pedig hogy is állunk?

Nikon

A Nikon a D750-et 2014 szeptemberében dobta piacra, szóval most kb 2,5 éves.

A Nikon D800-ról D810-re frissítés pont ennyibe, vagyis 2,5 évbe tellett. Utóbbit 2014 júniusában mutatták be, tehát jövő hónapban lesz már 3 éve.

A Nikon D610 a legrégebbi a palettán, 2013 októberében adták ki, ráadásul semmi komoly újdonság nincs benne a D600-hoz képest, csak a mechanikát javították, hogy ne olajozza össze a szenzort. A D600 meg 2012 szeptemberi, vagyis most 4,5 éves!

A Nikon idén ünnepli 100. születésnapját, szóval valami komolyra számíthatunk remélhetőleg, bár nem áll túl jól a szénája a cégnek, de ők is, ahogy mások is, kezdik kiheverni az elmúlt évek földrengés okozta kárait.

Canon

Az 5D III-at 2012 márciusában mutatták be, az 5D IV-et 4,5 évre rá, 2016 augusztusában. Durvának tűnik, de…

…a Canon 6D kb most tart itt. 2012 februárjában mutatták be, és egyelőre nyoma sincs az utódmodellnek, csak kósza pletykák terjengenek. Mire ebből gép lesz, legalább 5 év telik el, ami a fototechnikában rengeteg idő!

Az 5DS 2015 februári, vagyis nemrég volt 2 éves.

A fenti felsorolásból viszont kitűnhet, hogy a Canon és a Nikon is teljesen elhanyagolta a belépő szintű fullframe gépvázát. Nem gyanús ez? Dehogynem! Ugyanis nem egy pletyka szólt már arról, hogy mindkét cég idén bemutatja a fullframe szenzoros mirrorless gépét, és arról is szólt már pletyka, hogy ezek fogják váltani a belépőszintű fullframe DSLR-eket a kínálatban.

Szóval ha engem kérdeztek, lesz FF mirrorless Canon és Nikon fronton is, de nem Sony a9, vagy a7R II ellenfél, hanem max Sony a7II ellenfél. Alapgép lesz az első szerintem, amit lassan elkezdenek felfejleszteni közép- és felső kategóriára, hogy addig is ne csináljon túl nagy konkurenciát az ugyanilyen DSLR-eknek.

A fenti verziót erősíti az a tény is, hogy a Canon 5D Mark IV olyannyira minimumon lett tartva a konkurenciához képest (mert valljuk be csak felzárkózott a többi 1-2 éves modellhez), hogy ha ezt még szokásosan tovább butítanák egy Canon 6D II-re, akkor az már nem állná meg a helyét a piacon. Ha meg túl jól sikerül a 6DII, akkor a Mark IV-et nem venné senki.

Szóval most én is kezdek afelé hajlani, amiről a legutóbbi pletykák szóltak, hogy nem lesz 6D II, hanem helyette fullframe MILC lesz. Amihez nagy kérdés az objektív park…

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot