Részletes bemutatás: Nikon D850

Pár hete bejelentették a fejlesztését, ma hivatalosan is bemutatták a Nikon D850-et. Vélhetően a pletykagyár és a szivárogtatók tettek keresztbe a Nikonnak, ugyanis a fejlesztési bejelentés és a tényleges bejelentés között alig telt el pár hét (pont egy hónap), ennek így semmi értelme. Annak látom nagyobb esélyét, hogy a gép adatai és fotói olyan szinten kiszivárogtak már, hogy kár volt tovább halogatnia a dolgot a Nikonnak, és inkább bemutatták. Az viszont ellentmond ennek, hogy a hírek szerint szeptembertől kapható lesz.

Na mindegy, ezek csak találgatások, az viszont mostmár biztos, hogy itt a Nikon gépsárkánya, és ez nem csak szófordulat, hiszen tényleg találó név ez a D850-re.

A gép ugyanis szinte minden földi jót megkapott a tervezőasztalon, feltételezem nem csak én érzem úgy, hogy nem lesznek olyan égbekiáltó hiányosságok, olyan csalódott profi vásárlóközönség, mint a Canon esetében akad mostanság. Lássuk miért mondom ezt:

6989125814

Nagy felbontás

A D850 egy 45.7 megapixeles BSI CMOS szenzort kapott, vagyis a Sony A7RII után másodikként a világon rendelkezik fullframe háttérvilágított szenzorral. Ez a technológia meglehetősen jótékony hatással van a zajkezelésre, a dinamikatartományra és a képszéli képminőségre. (A pletykák szerint a felbontásnövekedés ellenére a D850 2/3-1FÉ-kel nagyobb dinamikatartományt fog produkálni elődjénél, ami átlépi majd a bűvös 15FÉ határt.)

A D810-hez hasonlóan a D850 is ISO64 alapérzékenységgel rendelkezik, ami ISO32-re is kiterjeszthető. A DPReview szakembereinek első benyomása szerint a D850 képminősége és teljesítménye olyan középformátumú fényképezőgépekkel fog vetekedni, mint a Fujifilm GFX 50s, vagy a Pentax 645Z.

Ugyanezen tesztelők szerint a D850 nem kínál elektronikus első redőny opciót, ha az optikai keresővel használjuk (ehhez live view vagy tükörfelcsapás módok szükségesek), de az áttervezett zár és tükörmechanizmusnak köszönhetően a zár okozta vibráció kevésbé fog problémát okozni. A Nikon D850-ben nincs aluláteresztő szűrő.

2007767276

Nagy sebesség

A D850-ben nem csak a sorozatteljesítmény (7fps, markolattal 9fps) lett nagyobb a felbontásnövekedés ellenére, de megkapta a cég zászlóhajójának, a Nikon D5-nek messze földön híres autofókuszát. Külföldi tesztek szerint a DSLR-ek között a D5 követőfókusza a legprecízebb a világon jelenleg (ebbe a pátoszos szituba rondított bele a Sony A9, de most DSLR-ekről beszélünk). Az, hogy megkapta a D5 AF-ét, annyit tesz, hogy megkapta az AF modult, az 180.000 pixeles RGB fénymérő szenzort, a dedikált AF processzort, az AF üzemmódok és beállítási lehetőségek teljes garmadáját, illetve az automatikus AF finomhangolás lehetőségét a D5-ből. Utóbbi egyszeri távolságon lövi be az optikát a középső autofókusz pontra, ami egy viszonylag korlátozott lehetőség, mégis közelebb hozza a fotós számára az adott objektív elérhető maximális teljesítményét, ami 46 megapixel esetén bizony nem hátrány.

A 9 fps sorozatteljesítményhez az MB-18 portrémarkolat szükséges, amibe a Nikon D5 EN-EL18b akkumulátorát kell tenni. Ezzel viszont nem csak a sorozatteljesítményt növeljük, hanem az elkészíthető képet számát is, egészen pontosan 5140 (!!!) expót ír a gyártó egy feltöltéssel! Ha csak egy második EN-EL15a akkut teszünk a markolatba, nem kapunk ilyen teljesítményt, a markolat plusz a D5 akksi viszont a pénztárcánk fogyókúráját fogja elősegíteni, együttes áruk ugyanis több mint félezer dollár.

A Nikon D850 átmeneti tárolója (buffer) is kellőképp nagy lett, 51db 14bites veszteségmentesen tömörített RAW fájlt tud tárolni, ami azt jelenti, hogy nem sűrűn fogjuk megtölteni.

7819124465 7385577066

Videó

A Nikon D850 az első Nikon DSLR, ami 4K videót kínál a felhasználóknak a szenzor teljes szélességét használva (vagyis nincs crop, a nagylátó nagylátó marad). 30, 25 és 24p képfrissítés mellett teszi mindezt 144Mbps bitrátával. HDMI-n keresztül tömörítetlen 4:2:2 8-bit 4K videó, mikorofon és fülhallgató csatlakozások kerülnek a gépbe.  A DPReview első benyomásai szerint a videó pixelösszevonással készül, nem pedig oversamplinggel, ez nem a legjobb megoldás, de nem is a legrosszabb. A rolling shutter effektus viszont jócskán bejátszik az információk szerint, de a kipróbált gép még nem végleges verzió.

FullHD felbontásban a kamera 60p képfrissítéssel dolgozik, slow-mo üzemmódban pedig 120fps-t vesz fel, amiből végül 25/24p videót konvertál a kártyára. FullHD módban a gép focus peakinggel, zebrával és digitális képstabilizációval segíti a cinematográfusokat. 4K módban ezek nem elérhetők.

Log Gamma opció nincs, viszont továbbra is elérhető a Flat Picture Profile, ami eddig is a videósok nagy kedvence volt. Manuál módban Auto ISO-t és expozíció kompenzációt is kapunk videó közben, vagyis a felvétel során lehetőségünk van a blendét és a záridőt is módosítani amellett, hogy a kamera tartja a videó fényességét az érzékenység automatikus változtatásával.

A videofelvétel során a gép finoman képes rekeszt állítani, továbbá a hangfelvétel során is kiküszöböli a kéretlen zajokat.

3845086542

Külső

A magnéziumötvözet ház közel áll a D810-éhez, de megkapta a D750-ből már ismerős kihajtható kijelzőt, ami nem csak jóval nagyobb felbontású, de érintőképes is. A D5/D500-tól eltérően az érintésérzékenység mindenféle módon használható, live viewban, menüzéskor és képvisszanézéskor egyaránt.

A markolatot áttervezték, illetve a pentaprizma házát is, ugyanis a D850-ben már nincs beépített vaku. Utóbbi elhagyása az időjárásállóságnak kedvezett a Nikon szerint.

4079925850

Autofókusz

A D5-höz hasonlóan a Nikon D850-ben 153db AF pont kapott helyet, melyből 99 keresztszenzor. A 153 pontból egyébként 55-öt válaszhatunk (a többi segédszenzor), amiből 35 pont keresztszenzoros, 15 (középen) pedig f/8 fényőrénél is működőképes (pl. f/4 nagytele + 2x telekonverter). A középső AF pont -4FÉ-ig hatékony, a többi -3FÉ-ig. Mivel -3FÉ-ig a fénymérő szenzor is működik, így elméletileg ilyen gyenge fényviszonyok között is működőképes marad a 3D Tracking követőfókusz.

A fókuszpontok 30%-kal nagyobb területet fednek le a D810-hez képest.

Halvány pirossal a D810 30%-kal megnövelt fókuszterülete

Halvány pirossal a D810 30%-kal megnövelt fókuszterülete

A D810 91.000 pixeles fénymérő szenzorát 180.000 pixelesre cserélték, a dedikált AF processzor pedig lehetővé teszi, hogy sorozatlövés esetén is rajta maradjanak az AF pontok a témán, ellentétben a D810-zel, melynél sorozat esetén jelentősen romlott a követőfókusz teljesítménye. Az egyetlen különbség a D5 és a D850 AF rendszere között a keresőben rejlik, a D5-ben ugyanis valamiféle organikus réteg (organic electro-luminescent display layer) van, ami képes arra, hogy mindig más AF pontot világítson meg, ahogy azok váltakoznak a 3D témakövetés során. A D850-ben viszont LCD réteg van a keresőben, ami csak akkor világítja meg az AF pontokat, amikor azokat manuálisan mozgatjuk, vagy amikor a gép indítja vagy rögzíti a fókuszt.

Apropó AF pontok…mostantól végre kapunk joystickot a pontok hatékony változtatásához.

Kereső

A vaku elhagyása teret engedett egy új, nagyobb keresőnek, így az a régi 0.7x-esről 0.75x-ösre nőtt, ami a Nikonok között a valaha volt legnagyobb kereső. A nagyobb kereső kapott egy új gyűjtőlencsét és egy aszférikus lencsetagot is, ami 17mm-re csökkentette le a betekintési távolságot, így a legtöbb szemüveges is láthatja a teljes keresőképet.

2209446371

Egyéb funkciók

A korábbi Nikonokhoz hasonlóan a D850 beépített intervalométert kapott, így külső eszköz nélkül készíthetünk Time Lapse videót. Ez használhatjuk együtt a kamera csendes üzemmódjával (live viewban), így az elektronikus zárnak köszönhetően kiküszböljük az esetleges vibrációt, vagy a zár szükségtelen koptatását, megkockáztatva bár a rolling shutter effekt veszélyét. A time lapse 4K videó formátumban kerül mentésre a kamerában, de megtarthatjuk a teljes felbontást is, ekkor 8K felbontású timelapse-et kapunk, ám ennek összeállításához már külső szoftver használata szükséges. A time lapse anyagot egyébként a kamera külön mappába menti külön sorszámozással.

Ezt a külön mappás mentést a Niko D850 egy másik funkcióhoz is használja. A Focus Shift üzemódban a kamera képeket készít különböző fókusztávokkal. A képek számát, a lépésközök távolságát és a képek közti időkésleltetést a fotós határozza meg. Az Olympus és a Panasonic ugyanilyen megoldásától eltérően a Nikon nem tudja összefűzni a végeredményt, csupán csak egy külön mappába menti a többi képtől, ami megkönnyíti egy külső stacking szoftverbe importálásukat. A Nikon szerint a fókuszlépések fokozatmentesen állíthatók 0-10-es skálán, vélhetően azért, mert a lépések közti távolság változó lesz a használt objektívtől függően.

Negatívumok

A DPReview újságírói említenek negatívumokat is, merthogy továbbra sem csinálnak a gyártók tökéletes kamerát. Szerintük a videó funkciók továbbra is hagynak kívánnivalót maguk után, ilyen például a jelentős rolling shutter effekt, vagy az, hogy 4K módban nincs focus peaking. A másik kivetnivaló a SnapBridge, ami továbbra is csak arra jó, hogy bluetoothon keresztül facebook méretű képeket küldjünk okoseszközre. Érdemi WiFi kapcsolat nem érhető el a D850-nel, csak a saját aplikációval kommunikál, nincs lehetőség otthoni hálózatba kötni, RAW fájlt áttölteni vagy automatikus képáttöltést kérni WiFin keresztül a lassabb Bluetoth helyett. Ha ilyet szeretnénk, továbbra is szükség van a WT-7A WiFi adapterre. Nem tudni továbbá, hogy az automatikusan kalibrált objektívekkel a Nikon D850 mennyire képes tartani a pontos fókuszt. D5 fókuszrendszere kiváló, de 20-ról 46MP-re ugrás nagy lépés, 46MPen pedig minden látszik.

Ár és elérhetőség

Ami az árat illeti…egy ilyen gépet én 4000 dollárra saccoltam volna. A Canon 5D Mark IV 3500-as dollárárral indított. Ehhez képest

a Nikon D850 3300 dollárba fog kerülni

és szeptembertől lesz elérhető. Magyarországon szerintem 1.1mio Ft-os bruttó kiskerár várható.

Specifikációk

 • 45.7MP fullframe BSI CMOS szenzor (8256×5504 px képméret)
 • 1:1, 5:4, 3:2, 16:9 képarányok
 • RAW(illetve JPG/TIFF) méretek: L – 45.4MP, M – 26.6MP, S – 11.4MP
 • Expeed 5 processzor
 • ISO: 64-25.600 (kiterjesztve 32-102.400)
 • 14 fehéregyensúly preset
 • 6db egyedi fehéregyensúly mentési lehetőség
 • RAW+TIFF mentés, RAW esetén 12 vagy 14bit, veszteségmentesen tömörített, tömörített vagy tömörítetlen RAW
 • LCD: 3.2″, dönthető, 2.35mio képpontos, érintésérzékeny
 • Kereső: 100% lefedettségű, 0.75x nagyítású
 • Záridő: 30mp – 1/8000s
 • Vakuszinkron idő: 1/250s
 • Időzítő: 2, 5, 10, 20mp
 • Memóriakártya: XQD + SD/SDHC/SDXC UHS-II komptabilis
 • Csatlakozások: USB 3.0, miniHDMI, mikrofon, fejhallgató, beépített b/g Wifi + NFC + Bluetooth LE
 • EN-EL15a akkumulátor, egy töltéssel 1840 kép (CIPA)
 • Méretek: 146x124x79mm, 1015g

0163479415

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot