A Nikon következő MILC-e fullframe lesz

Legalábbis a Nikon egyik embere legutóbbi interjújában erre utalt.

Minden jel arra mutat, hogy a Nikon lényegében megerősítette, a következő mirrorless kamerája fullframe szenzort kap.

A Xitek nevű kínai weboldal egy interjút tett közzé a Nikon kutatás-fejlesztésért felelős managerével, Tetsuro Gotoval, aki azt állította, hogy a Nikonnak követnie kell a jelenlegi trendeket, így fullframe-re KELL átállniuk, már ami a mirrorless piacon való versenyképességet illeti.

“A fullframe egy trend” – mondja Goto a NikonRumors fordítása szerint.

“Ha a Nikon belecsap a mirrorlessbe, annak fullframe-nek kell lennie”

A kérdés tulajdonképpen nem is az már, hogy lesz-e, hanem hogy mikor? Emberünk megerősítette, hogy a cég jelenleg dolgozik egy új mirrorless kamerán, ami magasra teszi majd a lécet és hozza a jövőbeli vásárlók elvárásait.

A közelmúltban a Nikonhoz köthető szabadalmak is napvilágot láttak, melyekben a cég egy 52mm f/0.9 és egy 36mm f/1.2 objektív alapjait védette le, és mindkét optika fullframe mirrorles géphez való.

Ez eddig szép és jó, de aztán Mr. Goto kicsapta a biztosítékot a következő állításával, melyben arra célzott, hogy a Nikon más, mint a Sony, mert más a történelme és a vásárlóközönsége:

 A Nikon vásárlóközönsége nagyon kiterjedt, a kezdőktől a lelkes amatőrökön és félprofikon át a profikig. Ez a Nikon előnye. Az Olympus, a Sony és a Fujifilm ennek csak egy szeletét tudja lefedni, jelenleg a profik nem használják a termékeiket. (…) A kisebb fényképezőgép márkák mindenféle modellt és stílust piacra tudnak dobni – beleértve a retro designokat is – mert a korlátozott vásárlóközönségük korlátozottan szemléli azt, ahogyan ők fényképezőgépet gyártanak. (…) A Nikonnak nem célja, hogy minden gyártó népszerű funkcióját integrálja a Nikon termékekbe. A cégnek 60 éves történelme és fényképezőgép gyártói múltja van, és mindig kommunikáltunk mindenféle vásárlótípussal, akikre hallgattunk is. Ilyen tapasztalattal olyan szinten állunk, amihez a fent említett gyártók nem hasonlíthatók. (…) A Nikon nem fog egyszerre többféle mirrorless kamerát bemutatni, mint a többi gyártó, hanem a vásárlóink igényeit fogjuk egy új termékbe zárni. Az igazság az, hogy az A9 előtt, a Sony egy csomó belső hibát vétett. A Nikonnak pedig sokkal nagyobb tapasztalata van a hibákban, mint a Sonynak. 

Eddig az eredeti sztori, melyből az a mondat, hogy a profik nem használnak Olympust, Sonyt és Fujit, szélviharként söpört végig a neten. Nyilván elsőként a Sony és Fujifilm fan-site-ok írtak róla, kikérték maguknak ezt az állítást. Teszem hozzá jogosan. Szóval Mr. Goto nem lett népszerű ezzel az interjújával, de érdekes dolgokat mond. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot