A Nikon következő MILC-e fullframe lesz

Legalábbis a Nikon egyik embere legutóbbi interjújában erre utalt.

Minden jel arra mutat, hogy a Nikon lényegében megerősítette, a következő mirrorless kamerája fullframe szenzort kap.

A Xitek nevű kínai weboldal egy interjút tett közzé a Nikon kutatás-fejlesztésért felelős managerével, Tetsuro Gotoval, aki azt állította, hogy a Nikonnak követnie kell a jelenlegi trendeket, így fullframe-re KELL átállniuk, már ami a mirrorless piacon való versenyképességet illeti.

“A fullframe egy trend” – mondja Goto a NikonRumors fordítása szerint.

“Ha a Nikon belecsap a mirrorlessbe, annak fullframe-nek kell lennie”

A kérdés tulajdonképpen nem is az már, hogy lesz-e, hanem hogy mikor? Emberünk megerősítette, hogy a cég jelenleg dolgozik egy új mirrorless kamerán, ami magasra teszi majd a lécet és hozza a jövőbeli vásárlók elvárásait.

A közelmúltban a Nikonhoz köthető szabadalmak is napvilágot láttak, melyekben a cég egy 52mm f/0.9 és egy 36mm f/1.2 objektív alapjait védette le, és mindkét optika fullframe mirrorles géphez való.

Ez eddig szép és jó, de aztán Mr. Goto kicsapta a biztosítékot a következő állításával, melyben arra célzott, hogy a Nikon más, mint a Sony, mert más a történelme és a vásárlóközönsége:

 A Nikon vásárlóközönsége nagyon kiterjedt, a kezdőktől a lelkes amatőrökön és félprofikon át a profikig. Ez a Nikon előnye. Az Olympus, a Sony és a Fujifilm ennek csak egy szeletét tudja lefedni, jelenleg a profik nem használják a termékeiket. (…) A kisebb fényképezőgép márkák mindenféle modellt és stílust piacra tudnak dobni – beleértve a retro designokat is – mert a korlátozott vásárlóközönségük korlátozottan szemléli azt, ahogyan ők fényképezőgépet gyártanak. (…) A Nikonnak nem célja, hogy minden gyártó népszerű funkcióját integrálja a Nikon termékekbe. A cégnek 60 éves történelme és fényképezőgép gyártói múltja van, és mindig kommunikáltunk mindenféle vásárlótípussal, akikre hallgattunk is. Ilyen tapasztalattal olyan szinten állunk, amihez a fent említett gyártók nem hasonlíthatók. (…) A Nikon nem fog egyszerre többféle mirrorless kamerát bemutatni, mint a többi gyártó, hanem a vásárlóink igényeit fogjuk egy új termékbe zárni. Az igazság az, hogy az A9 előtt, a Sony egy csomó belső hibát vétett. A Nikonnak pedig sokkal nagyobb tapasztalata van a hibákban, mint a Sonynak. 

Eddig az eredeti sztori, melyből az a mondat, hogy a profik nem használnak Olympust, Sonyt és Fujit, szélviharként söpört végig a neten. Nyilván elsőként a Sony és Fujifilm fan-site-ok írtak róla, kikérték maguknak ezt az állítást. Teszem hozzá jogosan. Szóval Mr. Goto nem lett népszerű ezzel az interjújával, de érdekes dolgokat mond. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tert

    Érdekes, hogy a Sony egy “csomó belső hibát vétett”, tényleg..? Szerencsére a Nikon minden új terméke tökéletes. Végül is nem ők tudhatják magukénak az elmúlt 5 év legnagyobb bakiait / viszahívásait. Ez a Mr. Goto és ez a nyilatkozat is pont olyan amilyen a Nikon gondolkodása (és a Canon gondolkodása is), több mint 60-éves…. :-))). Azért kiváncsian várjuk a Nikon FF milcet…

    • Tökéletesen egyetértek veled! Ossza a csipszet Mr. Goto latolgatja a multat, de kit érdekel? Nem igazán fogja utolérni a Nikon MILC géppel még egyelőre a Sonyt és ezt be kellene látni,hogy kikaptak…..

      • pergabb

        Azért én rengeteg sony tulajt ismerek, aki utálja a rendszert. Természetesen akik fórumokon írnak, azok pont dicsőítik. Imádtam a canon-t, most térek át nikonra, kíváncsi vagyok milyen lesz a milc gépük, nekem számít, hogy stabil fogása legyen, ne csökkentsék a méretet, akkor egyből nyitni fogok és az emberek zöme is, azért az a 100 vagy 60 év.. :D szóval számít, mert a köztudatba beépült. Lásd canon, változatlan arra jön ki minden elsőként, pedig épp a lista végén kullog. Nekem vmiért olyan érzésem van, hogy a sony hamarabb halna meg, mint a nikon vagy a canon. Bármelyikük merne egy nagyot lépni, akkor a sony ismét csak egyéb termékeket gyártana. Nikon talán elkezdett feleszmélni, látva a D850-et végre csináltak vmi újat és jót, de ezt majd az idő igazolja. A nyilatkozat viszont olyan, mint egy hatalmas trollkodás, ezt komolyan mondta és nem csak gerilla marketing, akkor nagyon nagy ostobaság volt. A hibákat tuti ismerik :D

        • Tert

          Ez nem teljen kapcsolódik a címhez de azért leírom… kb.1,5 hónapja használok egy A7R2-es Sony-t 5-6 év Canon FF és egy gyors 1/2 éves Nikonos FF kitérő után. Nem szeretném dicsőíteni a Sony-t, sem egyik gyártót sem. A lényeg, hogy még csak 1,5 hónapja használom, de már fülig szerelmes vagyok a gépbe. Olyan szintű előre lépés az eddigiekhez képest amire nem is számítottam. Az én véleményem, amit a tapasztalataim alapján mondok, hogy a MILC gépek jelentik a következő lépést a fotózásban. Aztán, hogy ezt ki tudja majd legjobban meglépni azt nem tudhatjuk, de jelenleg egy Sony nevű gyártó vezet a versenyben tetemes előnnyel. A Nikonnak és a Canon-nak is fel kell zárkóznia, mert egyre többen és többen fogunk beleszeretni egy MILC-be….

          • pergabb

            A sony a7rii egy marha jó kis gép ez nem vitás. Írtam, nekem ergonómiailag kuka, markolattal is rossz tartani egy combosabb obival. Nem szimpatikusak az isten sem tudja miért, tudom, ez nem indok :D :P Tájképre, stúdióba tökéletes, de esküvőre kényelmetlen is lenne (nekem) és a pénztárcám sem bírná, de ha bírná, akkor sem tartanám normálisnak azokat az objektív árakat. Nekem számít a jó fogás, ergonómia, kezelhetőség, ezekben kullog hátul a sony, minden másban 2 lépéssel előrébb van. Mondjuk ez már egyéni ízlés kérdése, de nekem a színvilága sem jön be annyira. Igen, ott a raw, de vki rendezvény vagy esküvőfotós, akkor marha sokat számít, hogy mennyi idő megy el az utómunkával.Egy 5d mark iv pl szinte tökéletesen találja el a fehéregyensúlyt és ha egyszerre 2 is van nálad, akkor full ugyan azt is fogják mérni. Amikor leválogatod és feldolgozod azt a sok száz képet, akkor akár órákkal hamarabb is végezhetsz. A sonyban ott egy rakás olyan csicsamicsa, ami nekem full felesleges. Öreg még nem vagyok, de 33 évesen már kezdem jobban kedvelni az ódivatú dolgokat :D nem mindig előny, ha minden mást elvégez helyettem egy gép. A sigma objektívek is ezért esnek ki nálam, mert tökéletes a képük, gyakorlatilag minden hibától mentes és annyira steril, hogy már élet sincs benne, teljesen ki van herélve a kép. Sokszor olyan érzésem van, mint ha lenne egy blur hátterem és elé állítanék egy embert. Amúgy változatlan tartom magam ahhoz, hogy oké, számít a technika, de nem ettől lesz vki jó fotós. A jó fotós egy sokkal rosszabb géppel is olyat hoz össze, amitől tátva marad a szám. A D850 pedig az eddigiekhez képest igen is sok mindent hozott, ilyen árban pedig pláne. Tükrösöket nézem, akkor jelenleg a legjobb váz, amit kapni lehet. Nem vagyok egy elvakult márka fan, szóval mindegyiknél látok olyat, ami jó és olyat is ami rossz. Bennem pl az a rossz, hogy függök a technikától és azt hiszem jobb leszek, ha a gép iso 12ezren is olyan képminőséggel rendelkezik mint iso 100-on, de próbálok kinőni belőle :) Tökéletes vázat amúgy nem láttam eddig. 6D-m volt, imádtam, mindent meg tudtam vele oldani, de az a tetves dinamika lázba hozott :D 6D-nek pl gyerekbetegsége, hogy a szenzor és a szűrő közé könnyen jut por, azt pedig nem igazán lehet kiszedni csak úgy, ráadás a szenzor is képes olyan jelenséget produkálni, mint az első D750-ek, bizonyos körülmények között elvágja a fényt a kép alján és jobb oldalt, azaz a szenzor teteje és bal oldala érintett.

          • Tert

            Szimpatikus vélemény. Tök jó lenne idönként egy “fotós társalgó” est, ahol márkától független lelkes amatőr és profi fényképészek cserélhetnének eszmét a technikárol, saját élményekről, tapasztalatokról stb…
            Márk, nem akarsz rendezni valami ilyet? :-)))

          • pergabb

            Ezeknek többnyire nincs jó vége :) Az átlag okosabb akar lenni, támadásnak veszi a pozitív kritikát és tutira elfogult vmilyen márka mellett. Ja és dögölj meg, a sony a legrosszabb, az én gépem pedig a legjobb a világon :D

          • A profikat többnyire untatja a technika :D Erről rendszerint csak a lelkes amatőrök szeretnek maratoni beszélgetéseket tartani, ahol rendszerint több a szám mint a betű, így pl egy kívülálló rendszerint csak kamillázik hogy mi van. “A hetvenkéccázkettőnyolc most csak hatszáz, viszont a háromszázefnégy meg kétszázötven, nem tudom a déhétszázötvenhez melyik lenne jobb. – Hatszáz? De az a véerkettes ugye? Nem a márkegyes. Á az sok, ennyiért van fixháromszáz…. – Igen de az csak efnégy nem efekettőnyolc”
            https://media.giphy.com/media/iW8tsoJWcfPc4/giphy.gif

          • Tert

            Vettem, le vagyok szavazva…:-(((

        • Tert

          Ja és, hogy egy kicsit kötekedjek is :-))), mi is annyira új a D850-ben? A kihajtható LCD? Vagy a jobb aksi? Vagy a világító gombok? Vagy a + 8 mgpx? Vagy a BSI? Vagy mi az amit idáig még nem láttunk már valakinél?

          • Tert

            Ja megvan: 8K time-lapse…:-)))

          • Márk Korecz

            Na de mindez egyben egy helyen DSLRben ennyiért? Az nemigen volt eddig.

          • Tert

            Hát ez igaz…

  • Anulu

    Marketing BS, degradálni az ellenfelet ezer éves trükk :). Emlékszem mikor D5-öt bemutató videók nagyrészt arról szóltak hogy egy milc sosem lesz képes ilyen profi szintű AF-re, erre megkapták az arcukba az a9-et aminek az af tudására sosem lesz képes egy dslr :) Az meg külön vicces hogy Nikon prédikál a hibákról :D (olajcserés vázak, 3x kell visszahívni ugyanazt stb) Ezek az obi szabadalmak meg több mint furcsák, fix 50-es 14! lencsetagból ? hát nem lesz egy kompakt darab az már biztos és 35-ös sem különb. De örömmel várom a Nikon MILC-et jobb később mint túl későn, bár így is hatalmas lesz a lemaradás főleg hogy nincs egy épp kézláb ospdaf még egyetlen gépükben sem (Canonnak legalább ott van a dualpixel-af mentsvárnak). Az obipark teljes újraépítéséről nem is szólva.
    https://3.img-dpreview.com/files/p/E~TS590x0~articles/8420237950/patent1.jpeg
    https://2.img-dpreview.com/files/p/E~TS590x0~articles/8420237950/patent2.jpeg

  • Márk Korecz

    Igazatok van, bár ami a hibákat illeti, a jóember is azt állította, mint amit ti: “…a Sony egy csomó belső hibát vétett. A Nikonnak pedig sokkal nagyobb tapasztalata van a hibákban, mint a Sonynak.” Egy szóval nem mondta, hogy a Nikon nem hibázik, sőt… :D

    • Anulu

      Igaz :)

    • Tert

      Igazad is lehet, bár a fordítások miatt szerintem nem tudhatjuk mire is gondolt valójában Goto. De legyünk pozitívak, talán tényleg nem fricskának szánta hanem éppen ellenkezőleg.

  • Steve850

    Nagyon képben lehet az illető, mert a Nikon most a 100., és nem a 60. szülinapját ünnepelte! Vagy az első negyven év nem számít!!? :)
    Minden esetre elég alpári egy cég részéről az ilyen nyilatkozat, bár azt elérte, hogy mindenki foglalkozik vele! Minden esetre, elég nagyképű nyilatkozat, ami azért balul is kiüthet!
    Aztán a tények majd igazolják, vagy sem….

    • Márk Korecz

      LOOOOOL! Tényleg! :DDDD