A Phase One előre, a Hasselblad hátrafelé menekül

Bevallom kicsit okoskodó a cím, de nekem úgy tűnik ez a helyzet: a Phase One a brutális árait eddig nem ismert technológiák bemutatásával próbálja indokoltá tenni, a Hasselblad, meg folyamatosan vagdossa az árcímkét.

A Phase One ma bemutatta az IQ3 100MP Trichromatic hátfalát, mely a cég szerint minden korábbinál precízebb színvisszaadásra képes az új, Sonyval közösen fejlesztett, speciális Bayer-színszűrője révén. A cég szerint a hátfal színreprodukciója megegyezik az emberi szemmel, és kifejezetten fotóművészeknek szánják. Elmondásuk szerint a fullframe középformátumú szenzor zajszintje is a világon valaha mért legjobb értékeket mutatja, amit a 35-ös alap ISO értéknek köszönhetünk. Az árát is megkérik, a hátfal önmagában 45000 dollár, hátfal+XF kamera + egy szabadon választott Schneider blue ring fixobi szettben 50.000 dollár.

tribackmounted-800x460

Ezzel szemben a Hasselblad inkább vergődni látszik, bár azt mondják, hogy az X1D mirrorless középformátumuk túlszárnyalta az elvárásaikat, ám közben folyamatosan vagdossák a H-szériás gépük árait (egyelőre/?)/ még csak a H-t). Az 50 megapixeles Hasselblad H6D-50c eredetileg több mint 25.000 dollárba került, ám a júniusi 8.000 dolláros, és mostani 3.000 dolláros csökkentéssel már 11.000 dollárral az eredeti ár alatt vagyunk, így 14.495 dollárba kerül a masina jelenleg. Talán a 45 megapixeles Nikon D850 érkezése miatt? Vagy a Fujifilm GFX-50c tett keresztbe? Vagy csak kifutómodell, és ki akarják szórni a készletet? Nem tudni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot