Ismét elkeserít a Canon. Itt a PowerShot G1X III

Olyan pro-kompaktot dobtak ki, hogy első pillantásra az összes nyálam kicsordult, mégis keserű a szájíz.

A Canon bemutatta a csúcskompaktjának legújabb verzióját, aminek a legnagyobb húzása az, hogy APS-C méretű szenzort kapott. Zsebméretben APS-C szenzor! Eddig ilyet csak a Ricoh csinált meg a Fuji, de mindketten fixobjektívvel szerelve.

5816840304

A Canon G1X amikor megjelent, hatalmas ötlet volt. Egy kompakt gép 1,5″-es szenzorral és optikai keresővel. Ezt követte aztán az 1″ szenzoros kompaktok egész hada, ilyeneket a Canon is piacra dobott. A G1X széria második tagja azonban megtartotta a picit nagyobb 1,5″-es szenzort, de a második generációra eltüntették a keresőt a gépről, így pedig már nem volt olyan vonzó alternatíva. A 28-112mm f/2.8-5.8 objektív 24-120mm f/2-3.9-re változott, ami viszont pluszpont volt anno.

1572836502

És most megjött a G1X Mark III és visszajött a kereső (ezúttal EVF), lett penge Dual-Pixel AF, de ami még szebb, hogy a 1,5″-es szenzort felhízlalták APS-C méretűre, így ez a kamera már DSLR képminőségre lesz képes, de még mindig zsebméretben. Az alábbi összehasonlításban a kistestvér mellett láthatjuk: alig nagyobb az 1″ szenzoros, keresős G5X-nél, ráadásul időjárásálló is:

Screen Shot 2017-10-16 at 14.42.44

Forrás: camerasize.com

Egyből megremegett a kezem, mikor megláttam: ilyen gépet keresek már évek óta!

Aztán kiderült néhány turpisság: az optika 24-72mm f/2.8-5.6 lett, ami visszalépés, bár nem vágjuk fel az ereinket miatta. Ha ekvivalens blendét is számolunk, akkor ez fullframe értéken f/4.5-9.0-nek felel meg, a korábbi f/3.8-7.5-höz képest. Nem ezen fog múlni a világ dicsősége, bár teszem hozzá, hogy egy ilyen kombináció mélységélességét a G5X vagy a Sony RX100 széria is tudja reprodukálni, hiszen ha azoknál is számolunk ekvivalens gyújtótávolságot az 1″ szenzornál, 24-100 illetve 24-70mm f/4.8-7.5 értékeket kapunk.

f/4.5-9 (G1X III) vs. f/4.8-7.5 (G5X) Bámm!!!

Egy G5X 730 dollár, raádsul 100mm gyújtótávon tud f/7.5-öt, egy RX100 V 1000 dollár, egy G1X pedig nem kevesebb, mint 1300 dollárba fog kerülni! Ez nettó 340.000 Ft, vagyis itthon várhatóan kb 430.000 Ft-ba fog kerülni ez a kis gép. A G5 X épp felennyi, szóval ha csak a mélységélesség miatt vennénk ezt a gépet, ne tegyük. A kistestvér nagyobb zoommal bír és fényerősebb is.

És akkor még nem is említettem, hogy ebből a gépből is kihagyták a 4K videót, ami így 2018 derekán már szinte elképzelhetetlen, pláne a top-of-the-line kamerától. Mi maradt tehát, ami legitimálhatná ezt a brutális, DSLR szintű árfekvést? Max a kisebb képzaj és a DPAF. Hát…ööö….

0523120261

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Megint megy a rinya. Nem kell megvenni. Szerintem a piac majd szépen beárazza, és esni fog az ára, ahogy az első EOS M-el is történt.
    Bocsánat, ritkán szoktam beszólogatni, de már vártam valami hasonlót. Elég jó gép lett, én mondjuk sajnálom, hogy kilóg belőle a kereső. A következő verziót esetleg felhozhatják fényerőben, ahogy az elődökkel tették. :-)

    • A rinya az mindig megy.

    • Rufi

      Szerintem meg teljesen jogos a rinya. Évek óta keresek én is valami hasonló gépet, de 2017-ben nem fogok gépet venni 4K videó nélkül és a Canonnak egyetlen 4K-s kompaktja sincsen. Ez szégyen. Más márkát meg pl. azért nem akarnék, mert azzal nem tudnám használni a Canon vakum. Anno volt egy kiváló Pro 1-es kompaktja a Canonnak. Szintén DSLR árban volt, de az akkoriban a kis méretű szenzor ellenére is versenyképes volt a korabeli DSLR-ekkel.

  • grgyr

    Teljesen jogos a panaszos hangnem, ennek a gépnek, 2017 végén 4K 60fps-el illett volna kijönni, és akkor a kevésbé fényerős objektív elment volna. Ez így, ebben formában nehezen értelmezhető gép.

  • Laci

    480-ér meg EOS M5-öt lehet kapni adapterrel + 18-150-el, ami nem sokkal nagyobb szerintem.

    Vagy M5 váz 15-45-el 400-ér…

    • Tom

      De, sokkal nagyobb, a d1x iii zoom objektívvel csak egy centivel hosszabb egy natur m6 váznál. De q..a drága, 200 körül nekem is tetszene.

  • Tert

    Egy másik cikknél írta egyszer egy volt Canon-os, hogy már csak nevetni jár ide vissza mindig amikor kijön egy “új” gép a Canon-tól.
    Nagyon irigyeltem akkor ezért.
    Most én is csak ezért jöttem, mert kíváncsi voltam mit reagáltok erre gépre ami valójában csak egy rossz vicc…

    Tényleg van aki még gondolkodik ebben a márkában? Miért? Ez valami fetish?

  • Engem többé nem keserit el a Canon. Ma vettem egy Sony full frame MILC gépet. 10 évig voltam Canon párti, de amit a mostani vázakkal művelnek röhejes….Obikkal még rendben vannak de a vázak le vannak maradva rendesen….Ennyi volt! Mától boldog Sony tulaj lettem és tavaszig lassan de biztosan megválok a Canon márkától egy jó időre.

    • Bus Gabor

      Én is az A7 MK III -ra várok, ha nem lesz “látható” a különbség akkor meg veszek egy MK II. Azért a helyedben a jobb Canon obikat nem adnám el, csak egy jó közgyűrű és sokat lehet spórolni a Sony lencsékhez képest, hacsak nem nyertél a Lottón

  • Kapás Gergő

    Olvasom eme sok-sok okos hozzászólást, és hmmm… Egy, egyáltalán nem tart senki semmilyen fegyvert a közönség halántékához, hogy igenis ezt kell megvenned. Kettő, ez a kategória egy meglehetősen szűk rétegnek készült, akik méltányolják a minőséget, de nem feltétlen szeretnének féltéglákkal leugrani a sarokra megörökíteni egy szép falevelet. Ezért meg – lássuk be – zsebbe kell nyúlni. 4K videó? Meg 60 fps? Emberek, ez egy zsebfényképezőgép. Videót akarsz forgatni, arra van sok alkalmas eszköz, például vedd elő az ájfonod!