Lesz Fujifilm X-H1

A hírek szerint új szériával bővül a Fujifilm kínálata, jön az X-H1 hamarosan.

A Nokishita blog felfedezte az X-RAW Studio szoftver kódjában az utalást a Fujifilm X-H1 kamerájára.

Elvileg azt is tudni vélik, hogy ez a kamera 24 megapixeles lesz, és 1/32.000s záridőt fog tudni, nyilván elektronikus zárral. A Fujifilm korábban egyébként már oltalom alá helyeztette az X-H márkanevet, mint védjegyet.

A Fujirumors tovább is viszi a dolgot. A pletykaoldal tudni véli, hogy az X-H1 kamera valójában nem más, mint az X-T2s, vagyis a jelenlegi X-T2 utóda, csak át fogják keresztelni, éspediglen nem ok nélkül. Ugyanis ez lesz a Fuji első kamerája, mely IBIS-t kap, magyar nevén vázba épített szenzorstabit. A találgatásokban odáig merészkednek, hogy a H a Hybrid szóra utal, vagyis ez egy fotós és videós kamera lesz egyben, és a szenzorstabi azért kerül bele, mert a Fujinon MK CINE-optikák optikai stabilizátor nélkül készültek már. Egyesek szerint nem véletlenül, hiszen a Fuji már ezek tervezésekor tudta, hogy jönni fog a szenzorstabis kamerájuk.

Node mi a helyzet a jelenlegi OIS (optikai stabis) obikkal? Együtt fog velük működni az IBIS? Erről megoszlanak a szakértői vélemények. Azt biztos, hogy minden X-bajonettes optikával lehet majd használni az IBIS-t, ha más nem, kikapcsolt OIS mellett. A Fujirumors szerzője szerint az új rendszer indulásakor biztosan nem fog a kétfajta stabi együttműködni.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot