Lesz Fujifilm X-H1

A hírek szerint új szériával bővül a Fujifilm kínálata, jön az X-H1 hamarosan.

A Nokishita blog felfedezte az X-RAW Studio szoftver kódjában az utalást a Fujifilm X-H1 kamerájára.

Elvileg azt is tudni vélik, hogy ez a kamera 24 megapixeles lesz, és 1/32.000s záridőt fog tudni, nyilván elektronikus zárral. A Fujifilm korábban egyébként már oltalom alá helyeztette az X-H márkanevet, mint védjegyet.

A Fujirumors tovább is viszi a dolgot. A pletykaoldal tudni véli, hogy az X-H1 kamera valójában nem más, mint az X-T2s, vagyis a jelenlegi X-T2 utóda, csak át fogják keresztelni, éspediglen nem ok nélkül. Ugyanis ez lesz a Fuji első kamerája, mely IBIS-t kap, magyar nevén vázba épített szenzorstabit. A találgatásokban odáig merészkednek, hogy a H a Hybrid szóra utal, vagyis ez egy fotós és videós kamera lesz egyben, és a szenzorstabi azért kerül bele, mert a Fujinon MK CINE-optikák optikai stabilizátor nélkül készültek már. Egyesek szerint nem véletlenül, hiszen a Fuji már ezek tervezésekor tudta, hogy jönni fog a szenzorstabis kamerájuk.

Node mi a helyzet a jelenlegi OIS (optikai stabis) obikkal? Együtt fog velük működni az IBIS? Erről megoszlanak a szakértői vélemények. Azt biztos, hogy minden X-bajonettes optikával lehet majd használni az IBIS-t, ha más nem, kikapcsolt OIS mellett. A Fujirumors szerzője szerint az új rendszer indulásakor biztosan nem fog a kétfajta stabi együttműködni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • grgyr

    A Fujinon MK CINE tudtommal Sony E bajonettesek. Ezek szerint az új váz is az lesz, ha ahhoz tervezik kihozni.
    Mindenesetre az IBIS önmagában kevés lesz a labdába rúgáshoz, ráadásul jönnek az új Sony milc gépek jövőre. De hajrá Fuji…

    • Érdekes meglátás. Ezt nem is figyeltem, hogy a Fujinon MK Cine E-bajonettes. Ez jelenthet valamit, két okból is. Az egyik, hogy az IBIS-re korábban azt mondták hogy a Fuji X-bajonett alkalmatlan a fogadására (gondolom túl kicsi). A másik, hogy a legújabb infók szerint jelentős méretnövekedés várható az X-T2-höz képest, az X-H1 a középformátum és az X-T2 között lesz méret tekintetében. Ezt is indokolhatja a másfajta bajonett.
      Mindemellett viszont kizártnak tartom, hogy a Fuji kijönne egy Sony optikákat fogadó gépvázzal főleg úgy hogy közben azt mondják kompatibilis lesz az összes X-optikával, amit ezek fényében csak adapterezve lehetne megtenni, ami elég nagy blama lenne. Szóval izgi lesz.
      Az tisztán látszik hogy egy tök új termékvonal körvonalazódik Fujiéknál.