Még mindig csillagokat eszik a Sony A7R széria

A Sony A7R II híresült el anno arról, hogy asztrofotózásra lényegében alkalmatlan, mert “csillagokat eszik”, és az A7R III esetében megoldást várt a Sony-tábor erre a problémára. Sajnos azonban, ha kisebb mértékben is mint elődje, de az A7R III is eszi a csillagokat.

Jim Kasson publikált egy jelentést, mely megerősíti, hogy a Sony A7R III mirrorless kamera még mindig “eszi a csillagokat”. A Dpreview oldalán található egy összehasonlító eszköz, ami tisztán mutatja, hogy túl sok előrelépés nem történt az A7R II-höz képest. A Dpreview azt írja, hogy ez csak megrögzött asztrofotósoknak jelenthet igazán problémát, és bár nem így fogalmaznak, de a lényeg az, hogy aki csak hangulatos éjszakai tájképeket szeretne, annak nem lesz gondja, mert ugyan a pixel-méretű csillagok a masszív zajszűrésnek köszönhetően eltűnnek (ha 3.2s-nál hosszabb záridőt használunk), de így is marad bőven annyi (pixel méretnél nagyobb), hogy átlag fotós számára kielégítő eredményt adjon, és észre sem venni, hogy a legkisebb csillagokat “megette” a masina erős hotpixel szűrése.

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

A Photorumors.com oldal információi szerint nem is fogják tudni ezt kiküszöbölni Sonyéknál a következők miatt:

  1. A kisebb méretű váz miatt a Sony A7R III (és más A7 szériás kamerák) hőkezelése, hőelvezetése rosszabb, a megnövekedett hőhatás miatt pedig agresszívabb zajszűrésre van szükség a teljes ISO tartományban, de főleg a magas ISO-s képek esetében hosszú záridő mellett. Ez a szituáció a nagyfelbontású kamerák esetében ráadásul hatványozódik, tekintve hogy a nagymennyiségű adatfeldolgozás még több hőt termel. Egyébként nem az 1 pixel méretű csillagokról van csak szó, hanem 4 pixel a határ, hiszen a Bayer-elrendezés miatt egy RGB blokk négy színes pixelből áll (2×2, RGBG), tehát a 4 pixel méretű vagy ennél kisebb csillagok a veszélyeztetettek.
  2. A PDAF szenzor, ami a képalkotó szenzorba kerül beépítésre sötétzajt generál a szenzor kiolvasásakor. Hiába inaktív a PDAF a kép készítésének pillanatában, ekkor is standby üzemmódban van és sötétzajt generál. Emiatt a PDAF ún. hot spot területei másfajta zajszűrési algoritmust kapnak, mely különbözik a szenzor többi területén alkalmazottól, ami finom gradációt vagy épp zajmintát is eredményezhet.
  3. Hardverkorlát miatt jelenleg elméletileg nem orvosolható a probléma, tehát ha bármilyen jellegű firmware megoldást gyártanának erre a jelenségre, az vélhetőleg magasabb zajt eredményezne, amit a Sonynál nem akarnak, hiszen a képzaj kezelése sarokpont a Sony-használók számára, így ez darázsfészeknek minősül, amibe nem valószínű hogy az asztrofotósok kedvéért belenyúlna a Sony.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot