21. századi módszerekkel rendezné a Kodak a szerzői jogok menedzselését

Felrobbant a net (tudom, én is utálom ezt a kifejezést), miután a sokak által már eltemetett Kodak bejelentette, hogy az új KODAKOne rendszerével és a KODAKCoin kriptovalutájával kívánja megreformálni a fotósok és más digitális művészek szerzői jogainak menedzselését. Az idén 130 éves cég végre halad a korral, vagy ez is csak egy lufi, felültek a “bitcoinvonatra”, és csupán rövidtávon sok pénzt akar csinálni a menedzsment? A részvények egy nap alatt mindenesetre 300%-ot ugrottak a bejelentést követően.

Kodak múlt és jelen

Az 1888-ban alapított Kodak az elmúlt 130 évben járt már a toppon is, a világ legismertebb fotózáshoz köthető vállalata volt, és járt már a legmélyebb gödrökben is: 2012-ben csődvédelmi eljárást kértek az USA-ban, és a Citigrouptól kaptak egy komoly hitelt a túléléshez. Ezt követően, vagy ezzel párhuzamosan eladták félmilliárd dollárnyi licenszüket szerte a nagyvilágban, olyan nagy cégeknek mint az Apple, a Microsoft, a Google vagy a Facebook, és elkezdték reorganizálni a céget. Eladták, vagy megszüntették azokat az üzletágakat, amik nem voltak nyereségesek, a meglévőket pedig átrendezték. 2013-ban a cég bejelentette, hogy kilábalt a gödörből, 2014-ben új vezért is kapott, 2015-ben pedig bejelentették, hogy a cég 5 divízióval folytatja tovább működését:

  • Nyomdai rendszerek,
  • Vállalati tintasugaras nyomtatási rendszerek,
  • Mikro 3D nyomtatás és csomagolás,
  • Szoftveres megoldások, illetve a
  • Lakossági és film üzletág.

Csak érdekességképpen a lakossági termékek divízió olyan cuccokat árul, mint okostelefonok és tabletek, szemüveglencsék, drón, házi térfigyelő kamera, gördeszka, kompakt digitális instant-kamera, LED izzó, kiegészítők és merchandising cuccok, hogy csak néhányat említsek. Erősen kínainak tűnik az összes, ahogy egy kedves ismerősöm mondta, “egy dzsunkán összerakható cuccokat árulnak”.

És akkor jött 21. századi, friss ötlet

No, ez a Kodak jött elő egy merőben új, és 21. századi ötlettel, mellyel azt gondolom új értelmet nyerne az egykori “Ön csak megnyomja a gombot, a többit mi intézzük” szlogenjük.

Előre leszögezném, hogy nem igazán értek a kriptovaluták világához, bár próbálom behozni a legmaradásomat, de még mindig nehezen értem, hogy mi az a blockchain és hash, mindezekből hogyan lehetséges lóvét generálni, és mit csinál aki kriptovalutát bányászik, de ez most mindegy is talán.

A KODAK, és partnere a WENN Digital új ötletének lényege, hogy csinálnak egy platformot, gondolom egy önálló szoftvert, és/vagy egy online weboldalt, ennek neve lesz a KODAKOne és január végén indul.

A fotósok ide tudják feltölteni a meglévő és az új fotóikat, és ezen a rendszeren keresztül értékesítik azokat a megrendelőik felé.

A feltöltést/vásárlást/letöltést a platform menedzseli, mesterséges intelligenciát is bevonnak az adatbázis kezelésbe, stb. Az ügyfelek így a KODAKOne rendszerén keresztül vehetik meg a fotók licencét a fotóstól, mely rendszer egyébként folyamatosan böngészi a netet és figyeli a rendszerben szereplő képek online felhasználását (kiszűrvén a jogsértéseket), és az ügyfelek az oldalon keresztül intézik fizetést is. Mégpedig a Kodak újonnan induló – a bitcoinhoz hasonló – kriptovalutájával, melynek neve KODAKCoin lesz. A Kodak-pénz (ún. token) kibocsátását (Initial Coin Offering- ICO) az USA kormánya által működtetett és ellenőrzött Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) fogja szabályozni.

Ez az egész talán nem simán stockfotó oldal, mert – ha jól veszem ki – a rendszer lényege nem az, hogy idegen vevők rátaláljanak az eladó fotóinkra, hanem az, hogy a meglévő és jövőbeni (leginkább céges) ügyfeleinkkel a szokásos üzletet (vagyis a képeladást, kép-licenszelést) ezen a rendszeren keresztül intézzük, biztosítva ezzel magunknak a szerzői jogaink megfelelő védelmét, a megbízható és pontos kifizetést, stb.

Nade ki az a WENN Digital?

A Google szinte semmi érdemlegeset nem talál erről a cégről ezen a néven, a találati lista lényegében az elmúlt 48 óra cikkeivel van tele, ami a Kodak és a WENN partnerségéről szól. A Kodak saját weboldala szerint a WENN Digital egy tapasztalt fejlesztői és műveleti csoport, akinek a blockchain fejlesztésben, a big datában, a szerzői jogok terén, a mesterséges intelligencia általi képfelismerésben, és az utólagos licencelés pénzügyi elszámolásában van komoly tapasztalata. Ezen kívül stratégiai kapcsolatot ápol a berlini Deloitte Analytics Institute-tal, és a müncheni Deloitte Blockchain Institute-tal. A cég leányvállalata a 30 éves múltra visszatekintő WENN Media, mely 2500 hivatásos fotográfussal dolgozik együtt. Jelenleg is üzemeltetnek egy operatív, szerzői jogsértéseket menedzselő rendszert, mely világszerte termel jövedelmet a fotósok számára. Na ők fejlesztik ki a KODAKOne platformot is. Egyesek szerint csak re-brandelik a WENN Mediát….

A dolog tehát úgy működik, hogy azzal, hogy regisztrálod a fotódat a KodakOne rendszerében, azzal a blockchain technológia révén lényegében megmásíthatatlan bizonyítékát adod, hogy a fotó a te tulajdonodban áll. Inenntől kezdve élvezheted a platform előnyeit, úgymint:

  • Szerzői jogok menedzselése: minden licensz dokumentálásra kerül egy ún. smart contracttal a blokkláncban, ami rögzíti a szerzői jogokat és licenszelési feltételeket, stb.
  • Átlátható könyvelés: A “smart accounting and reporting” rendszer révén a fotósnak járó jogdíjak azonnali kifizetésre kerülnek. A közösség tagjainak nincs szüksége külön könyvelési rendszerre, hiszen minden kifizetés és azok könyvelési információi tárolva lesznek a blockchainben
  • Közösségi piactér (Marketplace): a platform piactere a KodakCoin tulajdonosok számára lehetővé teszi, hogy a kriptopénzüket használva eladjanak, vegyenek, vagy foglaljanak termékeket és szolgáltatásokat, úgymint repülőjegyek, szállások, modellek, helyszínbérlések és stúdióbérlések például. A Marketplace indulási lehetőségeket is biztosít majd startupok és szolgáltatócégek számára.
  • Disztribúciós platform használata: a KodakOne kiépít egy terjesztési platformot, ahol a jogvédett fotók adás-vétele, licenszelése történhet.
  • Utólagos licenszelés (jogi végrehajtás): a KodakOne folyamatosan kutatja a webet a tagok fotói után, hogy megvédje azokat szerzői jogi szempontból. Ha jogtalan felhasználást észlel, hatékonyan életbelépteti az utólagos licenszelés folyamatát.
  • Képek követése: a közösség tagjai nyomonkövethetik a képeik felhasználását, mely információk birtokában hatékonyabban marketingelhetik munkáikat a későbbiekben.
  • Azonnali kifizetés: a smart contracting (okos szerződés) révén zajló kifizetések azonnal megvalósulnak, a tagok KodakCoinban kapják a fizetésüket a képekért az azokat megvásárló ügyfelektől.

A Kodak szerint tehát az új platformjuk, a KodakOne egy forradalmian új, fotós szerzői jogokat menedzselő és védelmező felület, melyben a blockchain (blokklánc) technológia biztosítja a fotográfus társadalom kreatív tőkéjének (ti. fotóinak) regisztrálását, kezelését és értékesítését.

Szerintük a rendszer:

  • Hatékony: az AI (mesterséges intelligencia) beépül a rendszerbe és könnyűvé teszi a fotók menedzselését, védelmét, elosztását, továbbá lehetővé teszi a fotósok számára az új bevételi források szerzését, és a gyorsabb fizetséget.
  • Átlátható: arra tervezték, hogy a tagjai megbízhassanak a rendszerben, és átlátható legyen számukra.  A KodakOne blokklánc-érvényesítésű szerzői jogi nyilvántartást kínál, kombinálva egy okos, nagy hatékonyságú tranzakciós felülettel. Minden fotó licenszelése, és az ahhoz kapcsolódó pénzügyi tranzakció visszavonhatatlanul rögzítésre kerül a KodakOne decentralizált nyilvántartásában.
  • Fotó Gazdaság: a KodakOne meg kívánja alapozni a jogvédett digitális fotók biztosított adás-vételét, mely rendszerben a KodakCoin lesz e “Fotó Gazdaság” választott fizetőeszköze.
  • Kreatív Közösség: a cég missziója, hogy fenntartható, kriptovaluta-alapú közösséget hozzon létre a világ fotográfiai ellátási láncában, melybe a fotográfusok, és a képek felhasználóinak, vásárlóinak minden szintje egyaránt beletartozik.

A KodakOne képmenedzselő felület a KodakCoin kriptovalutával a vállalat szerint jelentősen olcsóbbá és gyorsabbá teszi a digitális fotók regisztrálását, mozgatását és értékesítését. A KodakOne egy egyszerű, átlátható, blockchain alapú, az egész világra kiterjesztett szerzői jogdíj elszámoló, licenszelő és kifizető renszert kínál az ún. smart contract (okosszerződés) funkcióival.

Forrás: pixabay.com

Forrás: pixabay.com

A projekt mögött komolynak tűnő szakemberek állnak, Jan Denecke CEO például több mint 10 év tapasztalattal rendelkezik mint szerzői jogi ügyvéd, a projekt tanácsadói között pedig olyan cégeket találni, mint az Appcoin Innovations, akik a kriptovaluták megtervezésében és létrehozásában utaznak, vagy a fentebb már említett Deloitte Analytics Institute.

Akkor most mi van?

Hát ennyit bírtam összeszedni a nyilvános adatokból. Így a végére talán kezdem is megérteni. Jelenleg a fél világ erről beszél, nem csak az összes fotós szakmai oldal, de a tech-oldalak is, illetve az olyan komoly webportálok is, mint pl. a Business Insider, vagy a Bloomberg, és persze a kriptovalutával foglalkozó portálok és blogok is megemlítik a dolgot. Sok helyen azért, mert részvényvásárlási őrületet okozott a tőzsdén a Kodak bejelentése. A befektetők akkora potenciált látnak e nagyvolumenű projektben, hogy elkezdték vásárolni a Kodak részvényeket, ami 1-2 óra alatt 100%-kal, majd egy éjszaka alatt 300%-kal megugrott. Szakértők szerint azonban ez nem valós kereslet, pár spekuláns elkezdte felnyomni az árat, a nagy ugrásra pedig rámozdultak az automatikus vásárló algoritumusok, amik erre vannak programozva, hogy vegyenek, ha valami kiugróan emelkedni kezd…még tovább emelve ezzel az árfolyamot.

Próbáltam utánanézni, hogy miként reagáltak a hírre maguk a fotósok, akiken végül az egész rendszer áll, vagy épp bukik, attól függően, hogy befogadják, elfogadják-e fizettségként a kriptovalutát és hogy mindez világszinten megtörténik-e.

Egy magyar szakmai csoportba bedobtam a hírt, de szinte teljes apátia fogadta. A kevés reagáló egyike egyből összeesküvéselméletet kezdett el gyártani.

A Dpreview kommentelői között tegnap estig a facebookon kommentelők többségében üdvözölték a hírt, az oldalukon kitett cikk alatt viszont kiröhögték az emberek. A szakmai oldalak közül néhányan azt mondják, hogy ez érdekes lehet, ha jól csinálják, ám volt olyan bitcoin szakértő akicsak annyit reagált a Twitteren, hogy ne dőljünk be ennek. Egyesek szerint ez az egész kriptovaluta dolog a következő dotcom lufi, ami előbb-utóbb kidurran.

Azért elgondolkodtató a dolog, tegye fel a kezét aki ne lett volna ott a bitcoin indulásakor, hogy mára többezerszeres, ha nem többtízezerszeres hasznot termeljen. Halkan jegyzem meg, hogy 2010-ben az első valós bitcoin tranzakciót egy magyar származású emberke, bizonyos Hanyecz László csinálta Floridában: 10.000 bitcoinért vásárolt két pizzát. Akkor a bitcoin értéke kevesebb mint 0.01 dollár volt. 2017 elején 1000 dollár volt az árfolyama, nyáron 3000-4000 körül mozgott. Jelenleg egy bitcoin 14ezer dollárt ér. Szóval okosan!

A KodakCoin.com weboldalon megy a visszaszámláló, hogy mikor indul a rendszer.

Miként értékeljük tehát a Kodak kezdeményezését? Forradalmi megoldás, mindent megváltoztat a professzionális fotósok életében? Vagy néhány országban majd elmuzsikál valahogy, de itthon meg sem érezzük? Netán csak egy nagy balama az egész, és a Kodak így próbál meg gyorsan sok pénzt szerezni (ti. részvényárak az egekben, stb)?

Szerinted?

 

 

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Belényesi Miklós

    Piramis játék…

    • Lol, ahhoz befizetni kéne, nem?

      • Belényesi Miklós

        Majd ha a gatyád rá megy akkor kacarászhatol az egész banrendszer egy piramis játék (kamatos kamat) mibe különbözne egy prfit orientált vállalat ami függ a bankoktól. Új játék régi szereplők sok sikert hozzá…

  • grgyr

    Ez kripto őrület egy modern pilótajáték, aminek a legnagyobb nyertesei a videokártya gyártók. Szerintem ők támogatták a bitcoin kifejlesztését is, mivel konzolok miatt visszaesett a kereslet a szimpla kártyákra. Persze sokan lehetőséget láttak benne, emiatt szárnyalni kezdett az árfolyama. Ez persze csak egy elmélet…

    • Komolyabb helyeken már egy ideje nem videokártyával bányásznak. Az csak a kezdet volt, mert a videokártya felépítése alkalmasabb volt erre mint a CPU-é, ezért használták azt. De már vannak más procijú erre fejlesztett gépek, sőt két generáció is létezik már, azokat használják mert sokkal hatékonyabb mint a videokártyázás. Ilyet kínál most a Kodak is, ez is benne volt a hírekben csak előszeretettel mossák össze a fenti hírrel holott a kettőnek semmi köze egymáshoz. Én ezért nem is említettem a cikkben.
      Én nem gondolnám hogy pilótajáték lenne. Ha az lenne már régen betiltották volna, elég sok államnak, jegybanknak, tőzsdének stbnek borsot tör az orra alá, ha bele lehetne kötni már rég megtették volna. A pilótajáték lényege hogy az újonnan érkezők befizetése tartja el a már bentlévőket. De itt nincsenek bentlévők meg újonnan érkezők ha úgy vesszük. Ez egy fizetőeszköz, pont annyira vannak bentlévők meg újonnan érkezők mint a dollár vagy az euro esetében. A bitcoin lényege hogy nem egy emberé vagy egy társaságé, hanem decentralizált. Nem lehet szabályozni és nem birtolja senki, nem lehet szándékosan legyártani (mint mondjuk a dollárt vagy az eurót, hiszen ha az USA jegybankja úgy dönt, akkor nyomtat még dollárt. Bitcoint nem lehet ilyen módon kiadni, úgy bányásszák mint az aranyat. Aranyat se lehet csak úgy létrehozni hanem meg kell találni, bitcoint se lehet. Ennél jobban én se értek hozzá.)
      A Kodak verzióját meg még nem igazán ismerjük. Viszont azt gondolom, hogy idén csőstől fognak jönni a hasonló, kriptovalutára alapozott ötletek a világ minden szegmenséből. Figyeljetek csak. Ma reggel a twitteremen már volt egy hirdetés ami zöld energiával és kriptovalutával operált. Jönnek ezek szépen sorban, majd meglátjátok. Hogy kipukkan-e mint a dotcom lufi azt nem tudni.