Elhasalt a Sony A7R III az időjárásállósági teszten

Magyar weboldalak nem igazán foglalkoztak egy netet robbantó hírrel, miszerint az Imaging Resource bebizonyította(?), hogy a Sony A7 kamerák időjárásállósága a fasorban sincs. Így hát megírom én, legalább nem lehet mondani, hogy elfogult vagyok az új, jelenleg is tesztelés alatt álló kamerámmal szemben. :)

A neves weboldal meg akarta állapítani, hogy a Nikon D850, vagy a Sony A7R III legyen-e a 2017-es év kamerája, így elkezdték tesztelni, összehasonlítani a két gépet. Ennek a megmérettetésnek a része volt az időjárásállósági teszt, melyet általuk kreált és ellenőrzött körülmények között készítettek. Erősebb esőt, illetve magas páratartalmat is szimuláltak, miközben próbálgatták a két kamerát. Érdekességképpen bevették a buliba a Canon 5D Mark IV-et és az Olympus OM-D E-M1 Mark II-t is.

Az eredmény a következő: a Canon és az Oly csont nélkül átment a teszten, meg se kottyant nekik a sok víz. A Nikon is működőképes maradt, ahová nem szabad, oda nem jutott be nedvesség, csupán annyi, hogy a kereső szemkagylójának környékére, lényegben a keresőüvegbe jutott némi víz, ami ott megállt. Ez úgy történt, hogy a kamerán rajta volt egy vakupapucs-védő gumi, ami a kereső üregébe vezette a vizet.

Ezekkel szemben a Sony viszont csúnyán elhasalt. Az az A7R III, amelyiket úgy reklámozta a Sony, hogy az elődmodellekhez képest komolyabb szigetelést kapott és időjárásállóként hirdetik, szóval ez a Sony A7R III konkrétan beengedte a vizet az akkumulátorházba, és egy nap után, a második, “ködös” teszt során rakoncátlankodni is kezdett. Konkrétan kikapcsolt állapotban kezdett el magától sorozatot lőni, amit csak úgy tudtak megállítani, hogy kivették az akkut, amit ráadásul épp sikerült olyan pillanatban megtenni, amikor csukva volt a zár, melynek köszönhetően észrevették, hogy a zárlamellákon vízcseppek vannak, tehát valahogy a házba is bejutott a nedvesség, nem csak az akksihoz (utóbbi a másnapi “ködös” teszten egyébként száraz volt, a két teszt között nyitott ajtókkal szárították a gépet egy napig).

Felmerül a kérdés, hogy mit tudhat a strapább munkára tervezett A9? Őszintén szólva fogalmam sincs.

Ha valakit érdekel itt van pár fotó a saját kamerám akkufedeléről, látszik a szürke habszivacs-szerű szigetelés, ami körbefut az akksifedélen, de nem ér teljesen körbe. Egyszer a hálózati adapter lyuknál szakad meg, illetve a zsanérnál is egy nagyobb szakaszon. Ez a habszivacs-cucc bevett dolog a kameráknál, a Canon akksifedélen is ilyen van, csak ott egy helyen szakad meg, az hálózati adapter nyílásánál, de az meg gumidugóval van betömve, míg ez a Sonynál műanyag. A videó szerint azonban a víz felülről érkezett az akkuházba, nem alulról. Ugyanilyen szigetelés látható a kártyaajtónál is a két kártyafoglalat körül. A csatlakozók ajtajai már nem ilyenek, ott nincs ez a szigetelés, és az ajtók is furcsa, keményebb anyagból vannak. Azt se mondanám hogy gumi fedelek, és azt se hogy műanyag, valahol a kettő között. Vagy nagyon kemény, merev gumi, vagy lágy műanyag. Erős a gyanúm ugyanakkor, hogy a tesztben szereplő gép inkább a valahol a tetején lévő tárcsáknál/gomboknál ázhatott be.

Egy szó mint száz, a Canon/Nikon tulajok most röhögnek, a Sony-fan weboldalak meg arra mutogattak, hogy csak egy gépet teszteltek és az nem fair mert mi van ha összeszerelési hibás vagy ilyesmi. Én azt mondom, hogy aki ilyen gépet vesz, ne nagyon vigye ki az esőbe.

IMG_0151 IMG_0152 IMG_0153 IMG_0154 IMG_0155

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tert

    Vagy használjon duct tape-et :-)))

  • Laci

    Ez is annyira bírja a vizet, mint annó a Sony Z1-es telefon :) Abba is befolyt több embernek, persze nem ismerték el garanciális hibaként.