GoPro Karma: hát akkor ennyi volt

A GoPro kivonul a drónpiacról, bezárja a gyárat, 250 munkást szélnek ereszt. Ennyi volt a GoPro Karma pályafutása. A Hero6 Black meg olcsóbb lesz.

Rájár a rúd a GoProra. Már jóideje szendvednek, elkezdték ugyanis a kínai gyártók felemészteni az egykoron magasan piacvezető akciókamera gyártót. A recept ugyanaz, mint más patinás gyártók esetében: az ár mindig is magas volt, még most is az, de innováció már nem sok van mögötte, így az olcsó kínai/koreai konkurencia szép lassan elorozza a teljes piacot. Ez történik a vakugyártók terén is.

Aki nem innovál, aki az árcédulán, és a marketing-bullshiten kívül nem különbözteti meg magát az olcsó kínai gyártóktól, az előbb-utóbb lehúzhatja a rolót.

A múlt héten a cég bejelentette, hogy megválik 2-300 munkatársától (végül 255 lett), ezen kívül más területeken is költségcsökkentenek: a CEO 1 dollárt fog keresni ebben az évben, a Hero6 Black árát megvágják 100 dollárral, hogy feltornázzák az eladásokat, és beszüntetik a Karma nevű, hányattatott előéletű drónjuk gyártását.

gopro-karma-lite-drone-pack-wh-i-sq

Állítólag mindezzel 80 mio dollárt fognak megspórolni ez évben. Ami a drón üzletágat illeti, azzal magyarázzák a kivonulást, hogy kicsi az árrés a Karmán, rendkívül kompetitív a piac, és nagyon szigorodnak a szabályok Európában és az USA-ban, így már nem olyan vonzó a buli.

Az már a saját véleményem, vagy inkább találgatásom, hogy hamarosan temethetjük a GoProt is. Én nem kívánom nekik, de az eddigi – főleg világítástechnikai cégekkel kapcsolatos – tapasztalatok alapján ez az az időszak, amikor már látszik a döglődés, de még beígérnek fűt-fát, hogy majd milyen jó lesz, és majd mennyire megyünk innentől felfelé. Mi mást mondhatnának persze… Csak hát 10-ből 9x ilyenkor eltelik fél év, és bejelentik a fizetésképtelenséget, tesznek egy nyilatkozatot, hogy “próbáltunk befektetőt bevonni, de nem sikerült”, és ennyi volt. B. verzió, hogy találnak befektetőt, és a csődöt nem fél év múlva, hanem egy-másfél év múlva jelentik be. C. verzió, hogy egy kínai gyártó felvásárolja a GoPro márkanevet.

…D. verzió, hogy valamilyen rejtélyes, érthetetlen módon ellavíroznak még évekig, mint a Pocket Wizard.

Update: most olvasom hogy felkérték a JP Morgant hogy találjon vevőt a cégre. Ugye-ugye, eljött a fenti verziók ideje. :D

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot