Közeleg a CES, mire számíthatunk?

Január 9-én indul a las vegasi CES kiállítás, melyre több gyártó is készül bejelentéssel, lássuk mire számíthatunk (és mire nem).

Canon

Canon fronton most nagy a csend. Cinema EOS fog érkezni, de majd csak a NAB Showra áprilisban. Jelenleg a 7D Mark III-ról mennek a találgatások, de ezt biztosan nem látjuk viszont a CES-en. Állítólag ebben is croppos 4K lesz.

Nikon

A Nikon egyelőre fürdik a D850 sikerében. A világ sok részén még mindig nincs készleten, szerencsére Magyarországon nincs így. Nem számítunk bejelentésre a CES kiállításon, majd később, de még az idei évben várható talán egy (vagy két) komolyabb Nikon mirrorless (értsd fullframe). Egyes vélemények szerint erre a februári CP+ kiállításon számíthatunk.

Sony

A Sony épp most jelentette be az A6300 mirrorless ezüst verzióját, illetve a 18-135mm f/3.5-5.6 utazóobjektívet APS-C-re. Fullframe téren nem lesz változás a CES-en, se kamera, se objektív terén, bár nagyon várják már a 135mm-es optikát és a nagyteléket is.

Fujifilm

Nagyon érik már az új zászlóshajó, a Fujifilm X-H1 bemutatása, de ezt a CP+-ra tartogatják Februárban, nem a mostani CES-re.

Panasonic

Jön a csúcskategória, a GH5s. A minap már a fotója is kiszivárgott a gépnek, szerintem a CES-ben bemutatják.

panasonic_1 panasonic_2

Sigma

Sigmáéknál nagy a csend, de minden hír szerint idén bemutatnak egy, vagy egy sor Sony FE bajonettes objektívet és elkezdik meghódítani ezt a területet is. Talán a CES-en beindul a gépezet. Sonysok örülhetnek, hiszen az idei évben a hírek szerint több gyártó is beszáll az FE bajonettbe, így végre lesz alternatíva a méregdrága Sony optikák mellett. Utóbbiak egyébként nem véletlenül kerülnek ennyibe, többségük képminőségben piacvezető, nem csak drágábbak a Canon és Nikon objektíveknél, de élesebbek is. Meglátjuk mennyire szól bele ebbe a Sigma. Elsőként állítólag a 35/1.4 ART fog érkezni FE bajonettel.

Samyang

A Samyang állítólag mostanság mutatja be a 14mm f/2.8 objektív “AF”, vagyis autofókuszos változatát Canon EF bajonettre. Ez esélyesen vitrinbe kerül a CES-en. Nikon F-ről egyelőre nincs szó.

Yongnuo

A kínaiak most mutaták be a 14mm f/2.8 objektívüket, ami első blikkre a Canon EF 14mm f/2.8L USM koppintása, ám a valóságban nem ugyanaz, más optikai rendszert kapott, mint a Canon. Ezt biztos szétpromózzák majd a CES-en.

Godox

A másik kínai mammut tegnap mutatta be a Godox Witstro AD600 Pro akkumulátoros stúdióvakut, melyről azt hiszem kijelenthető, hogy teljesen felnőtt az olyan nagy márkákhoz, mint a Profoto vagy Broncolor. Ha kint lesznek a CES-en, biztosan ezt fogják tolni, meg az XPro kioldójukat, mely már Fujifilmre is elérhető. Sajnos ebből Sony verzió még mindig nincs, ahogy Panasonic/Olympus sem, de ezekre se kell sokáig várni.

Hát ennyi infót tudunk a gyártók házatájáról. A CES inkább afféle informatikai kiállítás, a nagy bejelentések inkább a februári CP+-ra várhatók, ami fotóspecifikus, az áprilisi NAB-ra, ami video specifikus, az igazi nagy durranás pedig a szeptemberi Photokina, mely korábban kétévente volt, de idéntől már évente kerül megrendezésre.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot