Mit várhatunk az idei évtől?

A petapixel.com szedte össze mi várható idén, amivel jórészt egyet is értek. Íme az idei évben várható újdonságok, mely az előző, CES-ről szóló cikk kiegészítése/folytatása lényegében…

“Fototechnikai felszerelést tervezni és gyártani nem könnyű azokban az időkben, amikor egy Kickstarter kampány révén szinte bárki beszállhat a buliba. Az egy eszközbe zsúfolt technológia ma már lenyűgöző, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy találkozik a fotósok igényeivel. A “mindig van hova fejlődni” alapelv szellemében tehát lássuk néhány várakozást az újévtől.

1. Fullframe mirrorless rendszer a Canontól és a Nikontól

Ha nem lett volna a Nikon D850, 2017 egy az egyben a Sonyról szólt volna. Az A9 és az A7R III bemutatása számos profit győzött meg arról, hogy a mirrorless technológia beérett és egyértelmű előnyökkel rendelkezik a DSLR-ekkel szemben (pl. 20fps teljesen csendes sorozat). Főként azok látták ezt be, akik egyszerre fotónak és videóznak.

 

Nikon-Full-Frame-Mirrorless-RumorsA Canon M-széria noha jószándékkal készült, nem tudja felvenni a versenyt a Fuji és a Sony mirrorless kínálatával. Nomeg mit csinálnának a Canon és Nikon felhasználók azzal a sok optikával? Vitathatatlan, hogy a Sony rendszer legfőbb hátránya jelenleg a kevés optika, főleg a teleobjektívek terén, ami egyértelműen Canon és a Nikon malmára hajtaná a vizet, ha mihamrabb ki tudnának fejleszteni egy fullframe rendszert, amit a meglévő optikákra tudnak alapozni. A Sony nagyon gyorsan lett domináns játékos a pro-kamera szegmensben, így egy erős verseny szépen átrendezné a terepet.

(Ha viszont sokat tököl a két nagy gyártó, a Sony behozza a lemaradást az optikák terén és ledolgozza hátrányát. Saját tapasztalatból mondom, hogy a Sony üvegek bár drágábbak, mint a Canon és a Nikon de az a minimum, hogy ugyanolyan jók, ám az esetek többségében lényegesen jobbak – a szerk.)

2. 3rd-party gyártók előre!

Az elmúlt néhány évben a Tamron és a Sigma megújította a saját márkáját azzal, hogy a minőségre helyezték a hangsúlyt az ár helyett. Az eredmény több mint kiváló, ami a fotósoknak nagyobb választási lehetőséget biztosít, olykor alacsonyabb áron kaphatnak magasabb minőséget, mint a gyári optikák esetében.

Samyang-35mm

A koreai és kínai gyártók, mint a Samyang/Rokinon vagy a Yongnuo sokkolták a fotósokat a jelentősen olcsóbb mégis használható építési- és képminőségű objektívjeikkel. Ezek a gyorsreagálású gyártók tényleg arra késztették a nagyokat, hogy fussanak a pénzük után, ami jobb lehetőségeket biztosít a felhasználóknak. Bízunk benne, hogy a 3rd-party gyártók tovább tojlák a szekeret.

3. Jobb vezetéknélküli kapcsolat

A telefonod már valószínűleg remekül tud fotózni, összefűzött panorámát, 240fps és 4K videót készíteni és így tovább, amit aztán simán feltol a felhőbe másodpercek alatt. Ehhez képest egy dedikált fényképezőgépről fotókat áttölteni Bluetothon vagy WiFin keresztül a telefonra még mindig olyan, mint egy foghúzás. A legtöbb kameragyártónak olyan applikációja van erre, ami úgy néz ki, mintha 10 évvel ezelőtt tervezték volna, bugos és hajlamos az összeomlásra.

392x696bb

A vezetéknélküli vakurendszereknek is gyakran még plusz vezérlőkre van szükségük, és megbízhatósági problémákkal is küzdenek, vagy épp – a Jóisten bocsássa meg – még mindig optikai alapú az összeköttetésük.

img_38

4. Több középformátumú lehetőség

A Hasselblad X1D és a Fuji GFX elindulása bebizonyította, hogy a középformátum képes mérhető előnyt hozni a képminőség és a felbontás terén úgy, hogy az ár “megfizethető” marad. Az inflációt belekalkulálva ezek a gépek nem sokkal drágábbak most, mint az első DSLR-ek voltak anno, szóval bizakodunk, hogy ez a szegmens tovább növekszik, több kreatív lehetőséget biztosítva a fotósok számára.

Screen Shot 2017-01-19 at 16.32.48

5. Több szokatlan cuccot!

A fotós cucc csak egy eszköz a kreativitás kifejezéséhez, ám az eszközök néha önmagukban is lehetnek inspirálóak. Ilyen formán szeretjük ha különös szerkezetek kerülhetnek a fotósok kezébe.

Adaptalux

A termékfotósok és makrofotósok imádni fogják az Adaptaluxot. A legújabb karok UV és lézer opciókat kínálnak.

Glidearm

A sliderek jók, de nagyok és macerásak. A Glidearm a karodat imitálja a könyökízületeddel együtt, ami ki tudja váltani a sliderek jórészét.

FlirOne

Az infravörös kamerák felhasználása leginkább tudományos, de ez nem jelenti azt, hogy ne játszogathatnál el eggyel 250 dollárért.

LifePixel

Ha azonban tényleg igazán szeretnéd infrafotózásra átalakítatni a DSLR-edet, számos kereskedő van – mint pl. a LifePixel – aki megteszi ezt neked. Esélyes, hogy nem az elsőszámú kameráddal fogod ezt megtenni, de egy régi gépvázad remek választás lehet ehhez.”

SHIFTS from Rhett Cutrell on Vimeo.

Forrás: PetaPixel

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot