Sajnos a Canon megint csalódást fog okozni

Megint nem a fullframe mirrorless gépet dobják piacra, hanem csupa alsókategóriás terméket a CP+-on.

A canonrumors.com információi szerint a március eleji kiállításra érkeztő új milc a Canon M50 lesz, ez most már biztosnak tűnik, mint ahogy az is, hogy az M6 és az M100 közé érkezik. Csak hogy tisztában legyünk a Canon mirrorless kínálatával…ha eddig valaki elveszett volna benne, nem csodálnám, nem sok logika van a számozásukban, nem igazán követik a régi módszert, miszerint minél kisebb a szám, annál jobb a gép.

A lista tetején jelenleg az EOS M5 csücsül (kb 330.000 Ft), ami küllemben egy DSLR-re hasonlító, ám annál jóval kisebb milc. Kb akkora, mint a Fujifilm X-T10, hellyel közzel egy kategória a két gép. Besorolását tekintve egy középkategóriás mirrorlessnek nevezném, némi jóindulattal. Mondhatnánk azt is, hogy az EOS 80D tükörnélküli verziója, tehát inkább alsó-középkategóriás, ha azt vesszük, hogy DSLR-ben a felső-középkategóriát a 7D képviseli.

Ez alatt helyezkedik el az EOS M6 (kb. 220.000 Ft), ami már kompaktgép formátum a külsejét tekintve.  Ennél alacsonyabb kategóriás az EOS M100 (kb 160.000 Ft), alatta az EOS M3 (kb 140.000 Ft), az abszolút belépőszint pedig az EOS M10 (kb. 90.000 Ft).

Namost az EOS M50 így illeszkedik majd a fenti listába (valaki lát ebben valami logikát???):

  • EOS M5
  • EOS M6
  • EOS M50
  • EOS M100
  • EOS M3
  • EOS M10

Árát tekintve az M6-hoz lesz közelebb a hírek szerint.

Arról is szól a fáma, hogy bemutatják az Canon 1400D-t is az M50 mellett, illetve egy új széria is lesz, aminek csak az amerikai piacra szánt nevét ismerjük (T100), és állítólag egy low-cost 1400D lesz. Csupa izgalmas termék.

Egy érdekesség adódik a CP+-on majd, állítólag jön egy új Canon vaku új technológiával, a neve Speedlite 470EX AI Auto Bounce. Számozását tekintve a jelenlegi 430EX-RT III fölé pozícionálják majd, de érdekes, hogy nincs a nevében az RT jelzés. Az AI Auto Bounce valamiféle mesterséges intelligenciát sugall, ami a plafonról, falról visszavert vakuzásban lesz a fotós segítségére.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • grgyr

    Legalább nem fog fájni a szíved miatta, aki nemrég váltott mindenki attól parázik hogy most jön ki a tuti Canon. Sejthető volt, hogy valami lényegtelen modell fog érkezni. Egyébként nem is kéne profi MILC gép, egyelőre egy jó D850 konkurens is jó volna. Ha a Sony az A7 III-at jól megcsinálja, akkor nmég többen fogják otthagyni a Canont a közeljövőben…

    • Hát igen, ez mindig para. Az elmúlt 1-2 évem arról szólt, hogy “nem váltok mert majd most megcsinálja a Canon…na jó most nem csinálta meg de a következő az már tuti lesz…na jó ez sem lett tuti, de már nem várhatnak tovább a következő már tényleg AZ lesz…aztán az sem lett az. Na jó ez már az utolsó utáni pillanat, nincs tovább, mostmár tényleg megcsinálják…és nem csinálják meg” Ezzel szemben a konkurenciánál meg az megy, hogy “úú de jó…de azért még nem tökéletes, ez meg az hiányzik…aztán jön a következő termék, nem 5 év múlva hanem 2 év múlva, ami úúú de jóó és ezt is megoldották meg azt is…már tényleg csak egy pici hiányzik…de lehet azt ki is bírnám hogy nincs vagy nem olyan…” aztán valahol itt jön el a váltás ideje. Ilyenkor persze az ember árgus szemmel figyeli a Canont, de valamiért az az érzésem, hogy nem fognak meglepni. Ha ki is jön egy fullframe milc akkor az szerintem egy tükörnélküli 6D lesz ami még mindig kevés lesz a boldogsághoz és majd csak jópár év múlva jutnak el odáig hogy egy tükörnélküli 1D-t meg 5D-t alkossanak. Valahogy ezt még nagyon messzinek érzem és semmi esélyt nem látok rá, hogy egy high end milcet dobjanak ki a sok belépőszintű milc után. Objektívek is hiányoznak még szóval először lehet hogy egyszerűbb gépeket kínálnak majd hobbistáknak, felépítenek rájuk egy alap objektív parkot és ha lesz mire alapozni akkor jön a high-end milc. Ez meg évek…hosszú évek….

  • ‘Kissé’ káosz van Canonékni, hisz már a gépi számozásoknak sincs logikájuk, hát akkor mit várjuk el a nagy fejlesztések terén? Egyelőre semmit ne is áltassuk magunkat, megint piacra dobnak vmi tröcsögségeket oszt egy réteg örülget neki a többieknek meg jó lesz a Sony/Fuji MILC :-P

  • scarbantia

    Nem tudom, hogy marketing szempontból milyen húzás volt kitakarni a szenzort, de tök egyértelmű volt, hogy nem lesz itt semmi csoda, nem tudom miért vagy meglepve.

    • Szimpla csalódás…meglepni már évek óta nem tudnak :D Ja de, a Dual-Pixel RAW-val meg tudtak de sajnos az is használhatatlan így az is csalódásba torkollt.

      • scarbantia

        Erről viszont az jutott eszembe, hogy amikor a dual pixel AF-el kijöttek, akkor ezt miért nem lovagolták meg? Ma is jó cucc, de eleve a legjobb megoldás volt akkor.

        • Teljes talány egyébként számomra ez, és már több emberrel is megállapítottuk, hogy a dual-pixel AF alkalmas lenne egy komoly milc kifejlesztéséhez. Az asszisztensemnek van egy 80D-je, azt mondja hogy LiveView-ban konkrétan jobb az AF mint keresőben. Az 5D Mark IV-nél is azt éreztem, hogy a Canon ilyen szempontból készen áll egy normális milc kiadására mégsem lépik meg. A technológia adott.

  • Laci

    Én nem csalódtam. Már nagyon vártam az 1400D-t, hatalmas űrt tölt be a termékpalettán :D
    Kell egy 900D is, meg egy 78D is, persze mindben ugyanaz 24mp-es szenzor legyen, felesleges fejleszteni, sőt az 1400D-be jó a 18mp-s szenzor is, ami talán még az 550-600D-ből maradt vissza. Jó van az úgy :)
    Komolyan ezek valami párhuzamos univerzumban élnek,

  • Tert

    Én várok még egy picit… 2-3 év és itt is lesz az 1500D…egy bajszos nyugdíjas fogja majd promózni…
    A teljesség igénye nélkül a várható spec.:

    24mpx
    19 fókusz pont a még élesebb képekért és, hogy ne maradj le semmiről (a középső keresztszenzoros!)
    Videó: 1920×1080 akár 60kép/mp !!!

    USB2.1
    Újjlenyomat leolvasó, hogy senki ne lophassa el….?

    Fehér színben is kapható lesz
    Új 18-135 f4-5.6 kitobival
    1 irányban kihajtható színes LCD kijelzővel

    És természetesen mindezek mellé kiváló teljesítmény gyenge fényviszonyok között is!
    Csak rajtad múlik, te is ragadd majd meg a pillanatot!

  • C64forever

    Az Eos M3 és M10, kategóriát tekintve nem az M6 és az M100 alatt helyezkedik el, hanem azok elődjei tudtommal. Amúgy nem lepődtem meg, hogy megint nem jön az FF milc a Canontól, kb három éve minden hónapban van ilyen pletyka.

    • Na látod ez simán meglehet :D Én sem követem pontosan ezeket, csak a Canon oldalán meg a webshopokban néztem körül és ott alá pozícionálják mind sorrendben, mind árban. De ettől még lehet hogy elődmodell csak még polcokon tartják. Ennyire nem néztem utána. Arra emlékszem hogy az M3 régebbi. Jellemző rám hogy ami nem érdekel annyira az nem marad meg az eszemben hosszú távon :D