Új objektívek hada érkezik és itt az új Pentax fullframe is

Több gyártó is új objektívet mutatott be, vagy szivárgott ki hamarosan bemutatásra kerülő optika, a Pentax pedig frissítette a K-1-es kameráját.

A Tamronról már beszéltünk, a 70-210mm f/4 Di VC USD objektív fotóját korábban láthattuk, most hivatalosan be is mutatták, így a specifikációkat is megtudhatta a nagyérdemű. Canon és Nikon bajonett, belső zoom és élességállítás (ultrahangos fókuszmotor), időjárásálló, 5FÉ-es stabi, 95cm közelpont, áprilisban érkezik és 800 dollár lesz az ára, vagyis itthon nettó 200ezer körül várható. Tömege 860g, szűrőmérete 67mm, napellenző gyárilag jár hozzá, de állványgyűrű nem.

tamron_70_210mm_f4

Bejelentették a Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD obit is Sony FE csatlakozással, ahogy reméltük, sajnos azonban ez csak fejlesztési bejelentés volt, az objektív egyes információk szerint nyár közepe táján lesz csak kapható. Közelpontja 19cm, az egész obi mindössze 11.7cm hosszú lesz (550g), időjárásálló, és a Tamron szerint kiemelkedő képminőséget és nagyon szép bokeh-t várhatunk tőle. Az RXD jelölés a stepping focus AF motorra utal, ami a videósok számára jön igazán jól mert rendkívül csendes.

tamron_28_75_body

A Tokinától két új optika is kiszivárgott. Az egyik egy FiRIN 20mm f/2 Sony fullframe-hez, ám az elődjétől eltérően ebbe már lesz fókuszmotor. A másik ha jól sejtem egy új termékvonal, a Tokina OPERA, ebből is a 50mm f/1.4 optika várható, szintén autofókusszal, de Canon és Nikon bajonettre.

tokina_1

tokina50nok

A Pentax pedig frissített egyetlen fullframe, high-end kameráját, a K-1-et, az utód a Mark II jelölést kapta. A korábbi cikkből kiderült infókon túl (hogy a kamera alig különbözik az elődjétől) annyit tudtunk meg, hogy a továbbfejlesztett pixel shift mód neve Dynamic Pixel Shift Resolution, és nem csak állványra téve működik, hanem kézből is, a pixel-shift közben a kamera ugyanis méri a kézremegést, és ezt beleszámítja a felbontásnövelős üzemmódba. A sajtókiadvány szerint a követőfókusz is továbbfejlődött. A kamera áprilistól kapható 2000 dolláros áron.

De ami a legkeményebb, hogy a meglévő Pentax K-1 felhasználók – legalábbis az USA-ban – 550 dolláros áron, limitált ideig (máj 30-tól szept 30-ig) ugradeltethetik a kameráikat a Mark II-es verzióra. Ez azt jelenti, hogy beküldik a szervizbe, kicserélik az alaplapot a kamerában, illetve az SR feliratot MkII logóra.

Pentax-K-1-Mark-II-DSLR-camera4-1 Pentax-K-1-Mark-II-DSLR-camera3-1 Pentax-K-1-Mark-II-DSLR-camera2-1

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot