Hírek a DJI háza tájáról: Phantom 5, Mavic 2, Inspire 3

Elég sok infó jött az elmúlt napokban a kínai dróngyártó tájáról, ahol gőzerővel zajlanak a fejlesztések. Lássuk sorban.

Közeleg a Phantom 4-es széria utóda. Vagyis utódai. A legújabb hírek szerint lesz Phantom 5, de előtte még érkezik Phantom 4 Pro v2.0. Utóbbit nemrég regisztráltatta a DJI az amerikai FCC-nél és apró változások lesznek benne, szóval a P4P-hez képest ez olyan upgrade lesz, mint a Mavic Pro esetében a Platinum verzió. Kicsi technológiai újításokról beszélünk. Vélhetőleg ennek a fotója szivárgott ki a neten, figyeljük meg az új propellereket.

QQ_Tu_Pian_20180313002054 QQ_Tu_Pian_20180313002058

A Phantom 5 is a csőben van már a kínaiaknál, azon túl, hogy minden jel szerint a Phantom 5 ezüstszínű lesz, még az a hír is járja, hogy kamera tekintetében beáll az Inspire, pontosabban a Zenmuse mögé a sorba, és cserélhető objektíves lesz. A színben nem lehetünk biztosak, mert fehér és ezüst fotó is megjelent már róla, gondolom ezek még prototípusok.

DJI-Phantom-5-drone-rumors1 5a549a0476347d00017b6648_Phantom 5 Leaked Photo

DJI-Phantom-5-drone-rumors2

Ellenben látható az 1″ méretű szenzor (sajnos ez nem lesz nagyobb), és látható, hogy 50mm-es objektív van a madárkán. Egy kínai skicc szerint 15, 24, 35 és 50mm-es ekvivalens gyújtótávolságú objektíveket fog kínálni hozzá a DJI és vélhetőleg gyárilag ND szűrőt is, ha a képekből indulunk ki (nagyon ráillik, szerves része az optikának az a szűrő, nem hinném, hogy opcionális lesz).

5a549bcaa3510b00018e1418_Phantom 5 Leaked Camera phantom-5-specs-3

A Phantom 5 is megkap persze minden földi jót, amit a DJI jelenleg kínálni tud, érzékelőket, automatizáltságot és nagyobb akkuidőt egyaránt.

De nem kell már sokat várni a DJI Mavic Pro 2-re sem úgy hírlik. Ezt a madarat is teljesen áttervezik, és a kamerája bár cserélhető objektíveket nem kap, de az 1″-es szenzor benne lesz, ami nagyon jó, mert a jelenlegi Mavic Pro kb egy felsőkategóriás mobiltelefon minőségét képes produkálni. Ha annyit fog tudni, mint a Phantom 4 Pro csak összecsukható formában, akkor az egy nagyon jó vétel lesz. Márpedig ezt fogja tudni, a hírek szerint ugyanis állítható rekeszt is kap (f/2.8-11…sajna búcsút inthetünk az f/2.2-nek), és bár mechanikai zárszerkezet továbbra sem lesz benne, viszont a hírek szerint létezik olyan prototípus, aminek lecsatolható a kamerája, úgy mint a megboldogult GoPro Kamra esetében. Továbbfejlesztett 3-tengelyű gimbalt kap, 30 perc fölötti repidőt, 72km/h végsebességet, a Mavic Air fejlettebb szenzorait minimum, illetve nagyobb rotorokat, nagyobb össz-méretet és áttervezett külsőt. A Mavic Pro 2 a hírek szerint késő tavasszal kerül bemutatásra, és a DJI tanult az előd túlkeresletéből, így olyan indulás várható, mint a Mavic Air esetében, vagyis a bejelentést követően 1-2 héten belül kapható lesz a boltokban világszerte.

A hírek szerint készül az Inspire 3 is, az alábbi képen ez látható, felszerelve a hátulsó akadályelkerülő rendszerrel, melyet egyébként a Mavic Pro 2 is megkap.

IMG_8381 DXR5E5gVMAAS7n8

A fenti skiccet egy eléggé képben lévő kínai úriember készítette, szerinte háromféle Zenmuse kamera+gimbal jön, melyből a X8 csak jövőre valósul meg, ellenben 40MP-es fullframe szenzort kap majd. Itt már repkednek a 6K-k 8K-k és a 13-17EV dinamikaátfogások. Ez még úgy gondolom messze van.

Egyelőre várjuk a Mavicet és a Phantomot.

Ja és a DJI fejleszteni kezdett egy merevszárnyú, ipari felhasználásra szánt drónt is:

DWkbNZiV4AAHfMa

Screen Shot 2018-03-20 at 14.10.04

Forrás: OsitaLV Twitter oldala, MyFirstDrone weboldal, Drone Reviews and News weboldal

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot