Bemutatták a DJI Phantom 4 PRO V2.0 drónt

A drónpletykás oldalaknak igazuk volt, először a picit frissített P4P 2.0 jött, a Phantom 5 még várat magára.

Tegnap a DJI bemutatta a Phantom 4 PRO v2.0 verzióját. A legtöbb helyen azonban csak felsorolták a specifikációkat, amiből az ember azt érezheti, hogy mi az újdonság egyáltalán? Lássuk sorban.

dji-phantom-drone-4-pro-v2.0-uav-video-sensor-ocusync-camera

Lightbridge helyett OcuSync

A legfőbb újítás az OcuSync rádiójeltovábbítási módszer bevezetése a Phantom családba, ami korábban a Lightbridge 2 rendszert használta. Ez a való életben azt jelenti, hogy javul a hatótáv (jelen esetben 7km papíron), és a jelkésleltetés a régi modellekhez képest. A videojel mostantól 1080/30fps-sel érkezik a drónról a korábbi 720/30fps helyett.

ph4p2a

Új távirányító

Az OcuSync miatt a Phantom új távirányítót kapott, ami azt jelenti, hogy nem kompatibilis a régi drónokkal, ahogy a régi drónok távirányítója se tudja vezérelni a V2.0-t.

Új rotor és propellerek

A Mavic Air Platinumnál láttuk először az új rendszert, ami 60%-kal csendesebb működést biztosít a korábbi szetthez képest. A propellerek csereszabadosak a régi verzióval, tehát az új Phantomra tehetünk régi propellert, és régi Phantomra új propellert, de a zajcsökkentéshez csak ennyi nem elegendő, a csendesebb működést az új rotorok és az új propellerek együtt biztosítják.

Szenzorok nagyobb hatótávja

Az 5-irányú akadályelkerülő rendszer ugyanaz, de nagyobb működési hatótávot kapott. Az előre és hátra néző szenzorok 30 méterig látnak a korábbi 10 méter helyett.

ph4p2b

Ami nem változott

Nem változott a drón alapvető formája és színe, tömege is alig tér el az elődmodellétől. A kamera és a szenzor ugyanaz, vagyis 1″ méretű, 20MP CMOS szenzor, ami 4K/60fps videót tud. Az akkumulátor szintén ugyanaz, a repülési idő is változatlan (25-30 perc).

Az új Phantom 4 PRO V2.0 tehát egy apró frissítése a P4P famíliának. Akinek már van ilyen masinája, nem biztos hogy érdemes váltania, jobb ha megvárják a Phantom 5-öt, ami igazi változást hoz majd, ám ez a gép egyelőre csak lesifotókon látható, de már tudjuk, hogy cserélhető objektíves kamerát kap:

phantom

bottom-gimbal

flying3

feature1

DJI-Phantom-5-drone-rumors2

DJI-Phantom-5-drone-rumors1

Ha már idáig elolvastad, bizonyára érdeklődsz a drónok után. :D Ez esetben viszont az alábbi videót mindenképpen látnod kell…no persze ezek már nem DJI drónok :)

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    Szuper ez a videó.

    Nem rég láttam egy beszélgetést a YouTube-on egy magyar drónpilótával, aki hollywoodi produkciókban szokott dolgozni. Ott is DJI drónokat használnak, de hatalmas 20 kilós 8 propelleres szörnyeket, amit ketten irányítanak, van egy pilóta és egy operatőr, aki a kamerát kezeli. Például ők csinálták a Blade Runner 2049 néhány jelenetét is. Handrás csatornáján megtalálod, ha érdekel.